تبلیغات کلیکی (PPC) یکی از محبوبترین شیوههای انجام تبلیغات در فضای آنلاین هستند. تبلیغات کلیکی در سال ۱۹۹۶ برای اولین بار معرفی شدند. مطابق آمار ارائه شده توسط SocialMediaToday در سال ۲۰۱۷ هفت میلیون تبلیغدهنده بیش از ۱۰.۱ میلیارد دلار را به تبلیغات کلیکی اختصاص دادهاند و شرکتهای بزرگ و شناخته شده سهم بزرگی از هزینههای بازاریابی خود را به تبلیغات کلیکی اختصاص میدهند. برای مثال شرکت آمازون سالانه بیش از ۵۰ میلیون دلار از بودجه بازاریابی خود را صرف تبلیغات کلیکی میکند.
تبلیغات کلیکی یکی از محبوبترین روشهای تبلیغات در میان کسبوکارهای ایرانی است. احتمالا همینطور که در حال خواندن این مقاله هستید مثالهای متعددی از برندهای ایرانی که قبلا تبلیغات کلیکی آنها را در فضای وب دیده بودید به خاطر بیاورید. در این مقاله ما قصد داریم در مورد تبلیغات کلیکی، انواع تبلیغات کلیکی، مزیتها و معایب تبلیغات کلیکی،کسب درآمد از تبلیغات کلیکی و در نهایت تعرفههای تبلیغات کلیکی صحبت کنیم.
تبلیغات کلیکی (Pay Per Click) به تبلیغاتی اشاره دارد که در آنها تبلیغدهندگان تنها به ازای کلیک انجام شده به روی تبلیغات خود در رسانههای ناشر، هزینه پرداخت میکنند. در این روش تبلیغدهندگان برای نمایشهایی که منجر به کلیک نمیشوند هیچ هزینهای پرداخت نمیکنند.
زمانی که از تبلیغات کلیکی صحبت میشود معمولا دو عبارت CPC و PPC مشابه پنداشته میشوند و برداشت اشتباه از این دو عبارت میتواند باعث سردرگمی تبلیغدهندگان شود. در ادامه هر دو عبارت را به صورت خلاصه تعریف میکنیم.
PPC کوتاه شده Pay Per Click یا پرداخت به ازای کلیک است و به شیوه پرداخت هزینه تبلیغات اشاره دارد. در این شیوه پرداخت تبلیغدهندگان به ازای هر کلیک انجام شده در رسانههای ناشر به روی تبلیغاتشان به ناشر مبلغ مشخصی پرداخت میکنند.
CPC کوتاه شده Cost Per Click و به معنای هزینه هر کلیک است. هزینه هر کلیک زمانی به کار میرود که شما در حال برنامهریزی و اجرای کمپینهای تبلیغاتی خود به صورت پرداخت به ازای کلیک (PPC) هستید و هزینهای که در نظر دارید برای هر کلیک بپردازید را CPC مینامید.
در ایران تبلیغات همسان از جمله محبوبترین روشهای انجام تبلیغات برای برندهای بزرگ هستند. در تبلیغات همسان، محتواهای تبلیغاتی تبلیغدهندگان در قالب تصویر و متن به کاربران نشان داده میشود. تبلیغات همسان در ایران معمولا در قالب مطالب پیشنهادی (Recommendation Ads) و در محیط سایتها به کاربران نشان داده میشوند. در ادامه یک نمونه تبلیغات همسان مدیااد را در سایت ورزش۳ مشاهده میکنید.
نمونه تبلیغات همسان مدیااد در سایت ورزش۳
تبلیغات در جستجو (Search Ads) یکی دیگر از روشهای بسیار محبوب انجام تبلیغات در ایران است. در این نوع تبلیغات محتوای تبلیغاتی تبلیغدهندگان در نتیجه جستجوی کاربران اینترنت و در صورت مرتبط بودن با عبارت جستجو شده توسط کاربران به آنها نشان داده میشود. یکی از ملموسترین مثالهای تبلیغات در جستجو، تبلیغات گوگل (Google Ads) هستند. در تبلیغات گوگل تبلیغدهندگان کلمات کلیدی مرتبط با کسبوکار خود را تعریف کرده و گوگل با استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی خود و با توجه به میزان ارتباط آن کلمات کلیدی با عبارات جستجو شده توسط کاربران، محتواهای تبلیغاتی تبلیغدهندگان را به آنها نشان میدهد.
در کنار تبلیغات گوگل (Google Ads)، نوع دیگری از تبلیغات جستجو که در ایران محبوب و مورد استفاده برندهای بزرگ است، تبلیغات جستجوی کافهبازار (CafeBazaar Search Ads) است. در تبلیغات جستجوی کافهبازار صاحبان اپلیکیشن میتوانند پس از تعیین کلمات کلیدی مرتبط به کسبوکار خود و ثبت محتواهای تبلیغاتی، تبلیغات خود را در نتیجه جستجوی کلمات کلیدی مرتبط با کسبوکارشان در قسمت جستجوی نام اپلیکیشن در کافهبازار به کاربران نمایش دهند.
نمونه تبلیغات کلیکی در جستجوی گوگل
تبلیغات ریتارگتینگ (Retargeting) نوع دیگری از تبلیغات کلیکی هستند که به سبب عملکرد مناسب خود و نتایج مطلوبی که برای تبلیغدهندگان رقم میزنند در طی سالهای گذشته در میان تبلیغدهندگان محبوب شوند. در تبلیغات ریتارگتینگ تبلیغدهندگان، کاربرانی که حداقل یک بار از سایت تبلیغدهنده بازدید کردهاند را در محیط اینترنت شناسایی و تبلیغات مرتبط با هر کاربر را به او نشان میدهند. از جمله مزیتهای کلیدی این نوع تبلیغات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تبلیغات ریتارگتینگ محصول (Product Retargeting) نوع پیشرفتهتری از تبلیغات ریتارگتینگ هستند. در این نوع تبلیغات تبلیغدهندگان کاربران سایت خود را در محیط اینترنت شناسایی میکنند و محصولی را که کاربر قبلا در سایت تبلیغدهنده مشاهده کرده بود به او نشان میدهند. با توجه به اینکه کارکرد اصلی این نوع تبلیغات نشان دادن محصول دیده شده توسط کاربر در محیط اینترنت به کاربر است، این نوع تبلیغات بیشترین استفاده را برای تبلیغدهندگان مالک سایتهای فروشگاهی دارند.
تبلیغات بنری از جمله ابتداییترین نوع تبلیغات اینترنتی هستند که در ابتدا به صورت اجارهای (Rent) و پرداخت به ازای نمایش (CPM) به تبلیغدهندگان ارائه میشدند. در طی سالهای گذشته رسانههای ناشر تبلیغات به ارائه تبلیغات بنری به صورت پرداخت به ازای کلیک (PPC) روی آوردهاند. تبلیغات بنری همانطور که از نام آنها برداشت میشود به صورت بنری و معمولا در بالا و ستونهای کناری سایتهای ناشر تبلیغات ارائه میشوند. در تصویر زیر یک نمونه تبلیغ بنری از سایت ورزش۳ را مشاهده میکنید.
لطفا شکیبا باشید ...