کسی میدونه ریشه اصلی خورشت قیمه از کجاست؟
خورش قیمه از غذاهای آشپزی ایرانی است. این خورش در میان ایرانیان غذایی پرطرفدار است برای طبخ آن از رب گوجه فرنگی و پیاز سرخ شده، لپه، گوشت قرمز سیب زمینی به همراه لیموی خشک (لیمو عمانی) به عنوان طعم دهنده استفاده میشود. ادویهای که معمولاً در اواخر زمان طبخ به آن اضافه میشود دارچین است، برای دادن عطر ویژه به آن مقداری هل و گلاب اضافه شود .
نوع غذا: خورش
وعده: ناهار، شام
خاستگاه: ایران
منطقه یا ناحیه: سراسر ایران
دمای سرو: گرم
طبع غذا: سرد
ترکیبات اصلی: لپه، گوشت، پیاز، سیب زمینی، لیمو.
این خورش به همراه پلو سرو میشود.
همچنین در برخی مناسبتهای مذهبی در کشور ایران نیز به عنوان نذری تهیه و توزیع میشود. بهترین نوع گوشت برای خورش قیمه گوشت مغز ران گوساله یا گوشت سردست گوسفندی است. البته نوعی که با گوشت مرغ درست میشود هم محبوب است. در نوع دیگر قیمه با نام قیمه بادمجان به جای سیب زمینی از بادمجان در کنار قیمه استفاده میشود.
قدمت این خوراک به درستی مشخص نیست. بنابر فرهنگ دهخدا واژه قیمه از ترکی به معنای گوشت تکه شده ریشه گرفتهاست. شاردن که در دوره صفوی به ایران سفر کردهاست از این خورشت نام میبرد. همچنین نادر میرزا قاجار آن را شاهنشاه خورشت و مربوط به دوره ساسانی میداند.
ادویه قیمه:
کمی دارچین و زیره سبز و پودر گل محمدی. بعضیها از ادویه پلو هم استفاده میکنند که سلیقهای است.
یکی از غذاهای بسیار اصل ایرانی، خورشت قیمه است که بدون شک حداقل هر ایرانی یا چندین بار این غذا را خورده و یا آن را پخته است. با بررسی تاریخچه ی خورشت قیمه و کمی اطلاعات و شناخت درباره ی این غذای خوشمزه و سنتی ایرانی می توانیم این نکته را دریابیم که این غذا در نواحی مختلف ایران به اشکال مختلفی پخته می شود و به عبارتی دیگر تبدیل به نوعی غذای بومی و شاخص در مناطق مختلف ایران شده است.
از آن جایی که طعم و مزه ی خورشت قیمه با ذائقه ی بیشتر افراد جور در می آید و دستور پخت ساده تری نسبت به خیلی از دیگر غذاهای رسمی دارد، از گذشته های دور این خورشت تبدیل به یکی از غذاهای مناسبتی در ایران و حتی کشورهای همسایه ی ایران همچون کشور عراق شده است. در بررسی تاریخچه ی خورشت قیمه باید بگوییم که در نقاط مختلف ایران، قیمه را با اسامی همچون: قیمه نثار، خورشت قیمه ی رشتی، خورشت قیمه یزدی، خورشت قیمه آلو با مرغ، خورشت قیمه بادمجان، قیمه مرغ، قیمه سیب درختی، قیمه هویج، قیمه بامیه و بسیاری از انواع دیگر قیمه های دیگر نیز می توانیم پیدا نماییم.
لطفا شکیبا باشید ...