داروی بیزاکودیل چه کاربردی داره؟عوارضش چیه؟
یبوست مشکلی شایع می باشد که به علل مختلفی از جمله رژیم غذایی نامناسب، عدم نوشیدن آب کافی و تعداد دفعات اجابت مزاج كم، تحرک بدنی کم می تواند رخ دهد. علاوه بر اینها بارداری، مصرف برخی دارو ها مانند برخی دارو های ضد درد و برخی بیماری ها نیز می توانند عامل ایجاد کننده یبوست باشند.
با این حال بسیاری از مردم در این مواقع از داروهای ملین(laxatine)استفاده میکنند چون تصور میکنند که عدم اجابت مزاج در هر روز به معنی یبوست است در صورتی که تعریف مناسب یبوست کاهش اجابت مزاج به دفعات کمتر از آنچه به طور طبیعی برای هر فرد اتفاق میافتد و یا سختی در دفع مدفوع باشد. با این تعریف می توان گفت در هر فرد با توجه به عادات شخصی و روزانه می توان تعیین کرد یبوست وجود دارد یا خیر به طور مثال ممکن است در يك فرد اجابت مزاج هر دو روز یکبار اتفاق بیفتد در حالیکه در فرد دیگر روزانه باشد.
بیزاکودیل با تحریک عضلات روده باعث افزایش حرکات دستگاه گوارشی و تسهیل حرکت مدفوع در روده میگردد این عمل به دفع راحت تر مدفوع کمک می نماید.
اثر قرص بیزاکودیل معمولا در عرض ۱۲ تا ۱۰ ساعت مشخص میشود و شیاف بیزاکودیل در ۱۰ تا ۶۰ دقیقه پس از مصرف اثر می نماید.( به طور معمول در نیم ساعت نخست مصرف اثر میکند.)
این دارو در لیست داروهای بدون نسخه قرار دارد و می توان آن را از داروخانه ها با مشورت داروساز و یا به تجویز پزشک خریداری کرد.
قرص بیزاکودیل گاهی جهت تخلیه روده پیش از تصویر برداری و بررسی های پزشک دستگاه گوارش یا جراحی ها تجویز می شود.
پیش از مصرف بیزاکودیل
پیش از مصرف هر گونه داروی بدون نسخه از جمله بیزاکودیل بهتر است با پزشک يا داروساز خود مشورت نمایید تا مطمئن شوید این دارو برای شرایط فعلی شما مناسب است.
-در صورت بارداری، اقدام به بارداری و شیردهی با پزشک خود مشورت نمایید.
-در صورتی که احساس درد شدید در ناحیه شکم می نمایید، تهوع دارید یا در یبوست های شدید و طولانی مدت پیش از مصرف هر گونه داروی ضد یبوست حتما به پزشک مراجعه نمایید در این مواقع مصرف داروهای ملین و مسهل می تواند خطراتی از جمله سوراخ شدن رودهها را در بر داشته باشد.
-بیزاکودیل در کودکان زیر ۱۰ سال تنها با تجویز و نظر پزشک قابل مصرف میباشد.
-در صورت سابقه هرگونه جراحی روده و شکمی اخیر، پیش از مصرف حتما پزشک خود را مطلع نمایید.
-در صورتی که بدن کم آبی دارید یا از داروهای ادرار آور مانند هیدروکلروتیازید، فوروزماید، اسپیرونولاکتون و... استفاده می نمایید (اکثرأ این داروها جهت کنترل فشار خون و ورم داده میشوند) با پزشک یا داروساز مشورت نمایید.
-در صورت مصرف هرگونه دارو یا فرآورده گیاهی و مکمل، لیستی از اقلام مصرفی خود را در اختیار پزشک یا داروساز خود قرار دهید تا اطمینان حاصل کنید که مصرف این دارو برای شما خطری نداشته باشد.
-در صورت سابقه حساسیت به این دارو یا سایر داروها به پزشک یا داروساز اطلاع دهید.
نحوه صحیح مصرف قرص بیزاکودیل
به طور معمول می توانید یک یا دو قرص ۵ میلی گرمی بیزاکودیل را با یک لیوان پر آب مصرف نمایید. این قرص ۱۰ تا ۱۲ ساعت پس از مصرف اثر می نماید لذا بهترین زمان مصرف قرص شب، پیش از خواب می باشد.
-از مصرف قرص بیزاکودیل همراه با شیر بپرهیزید. قرص را به صورت کامل ببلعید و از جویدن و یا خرد کردن آن خودداری نمایید.
-مصرف این دارو تنها برای کوتاه مدت و مقطعی توصیه میشود زیرا مصرف طولانی مدت بیزاکودیل موجب وابستگی دستگاه گوارش به این دارو میشود و این مسئله میتواند موجب تشدید و مزمن تر شدن یبوست شما شود.
در صورتی که پس از مصرف این دارو حداکثر به مدت ۵ روز همچنان مبتلا به یبوست می باشید حتما به پزشک مراجعه نمایید.
نحوه صحیح مصرف شیاف بیزاکودیل
شیاف بیزاکودیل میتواند جایگزین مصرف قرص گردد. در این صورت مصرف یک شیاف در روز توصیه می شود که در عرض ۱۰ تا ۶۰ دقیقه پس از مصرف عمل می نماید و ترجیحا بهتر است شیاف صبح ها استعمال گردد.
-شیاف بیزاکودیل در دوزهای ۵ و ۱۰ میلی گرم موجود است. شیاف ۱۰ میلی گرم مناسب بزرگسالان و ۵ میلی گرم مناسب کودکان بالای ۱۰ سال ( و یا کودکان کوچکتر با تجویز پزشک ) می باشد.
-شیاف را از پوشش خارجی اش خارج نمایید و با دستان نمدار کمی شیاف را مرطوب نمایید و با فشار انگشت شیاف را داخل مقعد قرار دهید و چند دقیقه در همان وضعیت بمانید که شیاف کاملا در جای خود قرار گیرد.
-پس از استعمال شیاف دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
توصیه های مصرف مناسب بیزاکودیل
-از مصرف همزمان داروهای سوء هاضمه همراه با این دارو خودداری کنید زیرا روکش مخصوص قرص بیزاکودیل با داروهای ضد اسید معده از بین میرود. لذا در صورتی که نیاز به مصرف داروهای درمان کننده سوء هاضمه و ضد اسید معده دارید مصرف آنها را حداقل دو ساعت با مصرف بیزاکودیل فاصله دهید.
رعایت یک رژیم غذایی مناسب حاوی فیبر (نان با آرد کامل و سبوس، غلات، میوه و سبزیجات با برگ سبز)، نوشیدن ۶ تا ۸ لیوان آب در روز و فعالیت ورزشی و تحرک روزانه در سلامت و عملکرد مناسب روده مهمترین نقش را ایفا میکنند.
برای افراد که دچار یبوست هستند غذاهای آماده و فرآوری شده مانند شیرینیجات، پودینگ، شکر، شیرین کننده های مصنوعی و پنیر می توانند یبوست را تشدید نمایند.
عوارض ناخواسته دارویی بیزاکودیل
در صورت احساس تهوع بعد از مصرف این دارو، سعی کنید از غذاهای سبک مصرف نمایید و از خوردن غذای پرچرب بپرهیزید.
در صورت بروز اسهال مصرف بیزاکودیل را قطع نمایید زیرا دیگر نیاز به مصرف آن به مدت بیشتری نمی باشد.
بروز دل پیچه از علائم تاثیر بیزاکودیل می باشد که به زودی پس از اثر دارو رفع میگردد.
مصرف شیاف بیزاکودیل ممکن است موجب حساسیت و افزایش تحریک پذیری در ناحیه استعمال گردد. در این موارد میتوانيد موضع استعمال دارو را با یک مرطوب کننده مناسب مرطوب نمایید.
اطلاعات تخصصی
موارد مصرف بیزاکودیل
بيساكوديل به عنوان يك مسهل محرك براي درمان كوتاه مدت يبوست و تخليه ركتوم و كولون قبل از انجام آزمون ها يا جراحي كولون مصرف مي شود.
مکانیسم اثر بیزاکودیل
اين دارو احتمالاً با اثر مستقيم بر روي عضلات صاف روده باعث افزايش حركات پريستالتيك روده مي شود.
فارماکوکینتیک بیزاکودیل
اثر اين دارو پس از 8-6 ساعت شروع مي گردد.
منع مصرف بیزاکودیل
بيساكوديل در صورت وجود آپانديسيت يا نشانه هاي آن يا خونريزي مقعد و نيز در انسداد روده با علت نامشخص نبايد مصرف شود. اين دارو در صورت كولوستوني يا ايلنوستومي نبايد مصرف شود.
عوارض جانبی بیزاکودیل
*
عوارض نادر (%1>):
کرامپ شکمی (خفیف)، اختلال الکترولیت (اسیدوز متابولیک یا آلکالوز، کاهش کلسیم خون)، تهوع، تحریک رکتوم (سوزش)، سرگیجه، استفراغ
تداخلات دارویی بیزاکودیل
*مشخصات کلی تداخلات:
- تشدید زخم موکوزی ناحیه کولون
- حساس به pH معده (تداخل با داروهایی که pH معده را تغییر میدهند، بررسی شود.)
تداخلات رده X (پرهیز):
تداخل قابلتوجهی مشخص نشده است.
کاهش اثرات داروها توسط بیزاکودیل:
تداخل قابلتوجهی مشخص نشده است.
کاهش اثرات بیزاکودیل توسط داروها:
آنتیاسیدها
افزایش اثرات داروها توسط بیزاکودیل:
دیکلروفنامید، محلولهای پلیاتیلن گلیکول –الکترولیت
افزایش اثرات بیزاکودیل توسط داروها:
تداخل قابلتوجهی مشخص نشده است.
تداخل با غذا:
ذکر نشده است.
هشدار ها بیزاکودیل
استفاده از اين دارو در كودكان با سن كمتر از 6 سال بايد با دستور پزشك باشد.
توصیه های دارویی بیزاکودیل
1. از جويدن يا خرد كردن قرص هاي بيساكوديل يا از مصرف آن با داروهاي ضد اسيد خودداري گردد.
2. در صورت وجود آپانديسيت و تا دو ساعت بعد از مصرف ساير داروها از مصرف اين داروها خودداري گردد.
3. مصرف طولاني مدت اين دارو ممكن است سبب وابسته شدن كار روده به آن گردد.
4. احتمال بروز بثورات جلدي و كرامپ به خصوص در صورت مصرف با معده خالي وجود دارد.
لطفا شکیبا باشید ...