0

پینگوکولا

پینگوکولا ناخنک چشم تغییر بافت ملتحمه رسوب پروتئن و چربی در ملتحمه عوامل زمینه ساز پینگوکولا درمان پینگوکولا زایده داخل چشم
ثبت شده 3 سال پیش توسط زهره چراغی ویرایش شده در 1400/3/27

علت به وجود اومدن زائده داخل چشم چیه؟راه درمانش چیه؟

پینگوکولا

1 جواب

0
3 سال پیش توسط: زهره چراغی

 

پینگوکولا (pinguecula) زائده‌ای است که روی ملتحمه ایجاد می‌شود. پینگوکولا معمولاً زرد رنگ است و در کنار چشم در نزدیک‌ترین نقطه به بینی ایجاد می‌شود. ملتحمه غشای شفافی است که سفیدی چشم را می‌پوشاند.

پینگوکولا از پروتئین، چربی و کلسیم تشکیل می‌شود. پینگوکولا گاهی کوچک است و به سختی دیده می‌شود و گاهی آن‌قدر بزرگ است که موجب ناراحتی بیمار می‌شود. در این مقاله با علل و علائم پینگوکولا و روش‌های درمان و پیشگیری از این عارضه چشمی آشنا می‌شوید.

 

علل پینگوکولا

افرادی که زمان‌ طولانی در معرض اشعه UV خورشید قرار می‌گیرند، بیشتر مستعد ابتلا به پینگوکولا هستند. پژوهش‌ها نشان می‌دهد که پینگوکولا در میان افرادی که در نزدیکی خط استوا، یعنی در محلی زندگی می‌کنند که اشعه‌های خورشید بیشترین قدرت را دارد، بیشتر به پینگوکولا مبتلا می‌شوند.

 

تماس زیاد چشم با گرد و غبار و باد و خشکی چشم نیز احتمال ابتلا به پینگوکولا را افزایش می‌دهد.

نتایج یک مطالعه حکایت از آن دارد که استفاده از لنزهای تماسی نرم نیز احتمال ابتلا به پینگوکولا را بالا می‌برد.

 

علائم پینگوکولا 

برجستگی یا لکه زرد رنگ روی سفیدی یک یا هر دو چشم علامت اصلی پینگوکولا محسوب می‌شود. این لکه می‌تواند دایره‌ای یا مثلثی شکل باشد.

علائم اکثر افرادی که دچار پینگوکولا می‌شوند، خفیف است. برخی بیماران در یک یا هر دو چشم‌شان با علائم زیر مواجه می‌شوند:

سرخی و ورم چشم

خشکی

سوزش

خارش

احساس وجود شن یا سنگریزه در چشم

تاری دید

پژوهشگران دریافته‌اند که پینگوکولا روی قرنیه ایجاد نمی‌شود، بنابراین احتمال این که پینگوکولا دید بیمار را مختل کند، بسیار پایین است.

 

تفاوت پینگوکولا و پتریژیوم یا ناخنک

پینگوکولا گاهی اوقات به زائده خوش‌خیم دیگری به نام پتریژیوم یا ناخنک تبدیل می‌شود.

 

ناخنک نیز مانند پینگوکولا روی ملتحمه ایجاد می‌شود، اما برخلاف پینگوکولا دارای رگ‌های خونی است. به همین دلیل ناخنک غالباً بزرگ‌تر از پینگوکولا است و می‌تواند قرمز، صورتی یا زرد رنگ باشد.

به علاوه ناخنک نسبت به پینگوکولا علائم بیشتری را تولید می‌کند و احتمال این که ناخنک بینایی بیمار را مختل کند، بالاتر است.

بسیاری از بیماران می‌توانند علائم ناخنک را با توجه به راهنمایی‌های چشم‌پزشک مدیریت کنند. با این حال گاهی اوقات لازم است که عمل جراحی برای برداشتن ناخنک انجام شود. احتمال عود ناخنک پس از جراحی وجود دارد.

 

عوارض پینگوکولا

پینگوکولا به تنهایی به ندرت باعث بروز عوارض جدی می‌شود. پینگوکولا معمولاً دید را مختل نمی‌کند و موجب بروز بیماری‌های چشمی یا سرطان چشم نمی‌شود.

با این حال برخی بیماران از دیدن لکه زرد پینگوکولا روی چشم‌شان ناراحت می‌شوند و ترجیح می‌دهند که این زائده زرد رنگ را با انجام عمل جراحی بردارند.

 

تشخیص پینگوکولا 

به محض مشاهده هر گونه تغییر در چشم باید به پزشک مراجعه کنید تا ایشان شما را به متخصصین چشم مانند چشم‌پزشک یا بینایی‌سنج معرفی کنند.

چشم‌پزشک چشم را تحت نوری خاص و با استفاده از ذره‌بین معاینه می‌کند. این معاینه ساده غالباً برای تشخیص پینگوکولا کافی است.

اگر پینگوکولا باعث بروز علائم شده باشد، چشم‌پزشک روش‌های مناسبی را برای درمان علائم ناراحت کننده توصیه می‌کند.

 

درمان پینگوکولا

پینگوکولا معمولاً نیازی به درمان ندارد. بااین حال اگر زائده موجب بروز علائم آزاردهنده شده باشد، بیمار می‌تواند داروهای بدون نسخه یا داروهای تجویزی مصرف کند.

صرفاً زمانی جراحی برای درمان پینگوکولا انجام می‌شود که زائده چشم را به شدت تحریک کرده باشد یا بیمار از خدشه‌دار شدن زیبایی چشمش ناراحت باشد. در ادامه بیشتر با روش‌های درمان پینگوکولا آشنا می‌شوید.

 

داروهای بدون نسخه

درمان پینگوکولا با داروهای بدون نسخه

قطره چشمی که بدون نسخه در داروخانه‌ها به فروش می‌رسد، برای تسکین علائمی مانند خشکی، سوزش و خارش چشم مفید است. بعضی قطره‌ها که به آنها اشک مصنوعی گفته می‌شود، مانند اشک طبیعی چشم عمل می‌کند و چشم را روان و مرطوب می‌کند.

بسیاری از قطره‌های اشک مصنوعی حاوی مواد نگهدارنده است و ممکن است چشم برخی بیماران را تحریک کند. اگر در اثر استفاده از قطره اشک مصنوعی دچار تحریک و سوزش چشم بشوید، چشم‌پزشک توصیه می‌کند که از قطره بدون نگهدارنده استفاده کنید که در ویال‌های یک‌بار مصرف ارائه می‌شود.

پمادهای چشمی نیز برای مدیریت علائم پینگوکولا در دسترس است؛ پماد نسبت به اشک مصنوعی مدت طولانی‌تری در چشم باقی می‌ماند. به همین دلیل پماد برای موارد شدیدتر خشکی و ناراحتی چشم از قطره مناسب‌تر است. هنگام مراجعه به چشم‌پزشک استفاده از هر گونه قطره یا پماد چشمی را به ایشان اطلاع بدهید.

 

درمان پینگوکولا با داروهای تجویزی

اگر قطره و پماد چشمی بدون نسخه علائم پینگوکولا را تسکین ندهد، چشم‌پزشک قطره چشم دیگری را تجویز می‌کند.

قطره چشمی حاوی استروئید ورم و التهاب چشم را از بین می‌برد و احساس وجود جسم خارجی در چشم را برطرف می‌کند.

جراحی

چنانچه داروهای بدون نسخه یا تجویزی علائم پینگوکولا را از بین نبرد، به ناچار جراحی توصیه می‌شود. همچنین برخی بیماران به دلیل بازیابی زیبایی چشم ترجیح می‌دهند که زائده پینگوکولا از چشم‌شان خارج شود.

جراح زائده پینگوکولا را از چشم خارج می‌کند و سپس از چسب مخصوص برای پیوند زدن بخش سالمی از ملتحمه به بخشی که پینگوکولا از آن برداشته شده است، استفاده می‌کند.

بر اساس نتایج یک مطالعه، عمل جراحی ترکیبی برداشتن پینگوکولا و پیوند زدن بافت سالم ملتحمه، پینگوکولا را درمان می‌کند و خشکی چشم ناشی از آن را برطرف می‌کند.

loader

لطفا شکیبا باشید ...