خرید کارت گرافیک از میان مدلهای مختلفی که از نظر قیمتی و کارایی تفاوتهای اساسی با هم دارند کار سادهای نیست ولی ما در ویجیاتو راهنمای جامعی برای خرید کارت گرافیک گیمینگ در اختیار شما قرار میدهیم تا بتوانید بهترین کارت گرافیک را با توجه به قیمت انتخاب کنید.
در هنگام خرید کارت گرافیک با معیارهایی همچون حافظه گرافیکی، پهنای باند، برندهای مختلف و… روبرو میشوید. در ادامه به برخی از مهمترین این معیارها خواهیم پرداخت.
در حال حاضر دو شرکت در جهان به ساخت کارت گرافیک برای دسکتاپ و لپ تاپ مشغول هستند که شامل انویدیا و AMD میشوند. در این میان اینتل نیز گرافیکهای مجتمعی برای برخی پردازندههای خود تولید میکند ولی هنوز کارت گرافیک مستقلی مانند انویدیا و AMD تولید نکرده است هر چند خبرهای زیادی وجود دارد که گفته میشود ممکن است اینتل نیز به میدان رقابت ساخت کارت گرافیک وارد شود ولی تا زمان نگارش این متن تنها انویدیا و AMD هستند که برای بازار دسکتاپها و لپ تاپها کارت گرافیک تولید میکنند.
انویدیا: در حال حاضر انویدیا بزرگترین تولید کننده کارت گرافیک در جهان محسوب میشود. کارتهای ساخت این شرکت در انواع و اقسام مختلفی عرضه میشوند به گونهای که میتوان کارتهای بسیار ارزان قیمتی را که تنها برای کاربری روزانه ساخته شدهاند تا کارتهای بسیار گران قیمتی که برای کارهایی همچون رندرینگ ساخته شدهاند را در میان محصولات این شرکت پیدا کنید. انویدیا همچنین پیشتاز تکنولوژی کارت گرافیک نیز هست و کارتهای ساخت این شرکت از جدیدترین تکنولوژیهای نمایش تصویر همچون رهگیری پرتو بهره میبرند. که تاکنون در محصولاتی که AMD برای دسکتاپ و لپ تاپها عرضه کرده است وجود ندارند (کارت گرافیک کنسولهای پلیاستیشن 5 وایکس باکس سری ایکس که هر دو ساخت AMD هستند از این فناوری بهرهمند هستند و در آینده نزدیک این فناوری به کارتهای ساخته شده برای دسکتاپ و لپ تاپها نیز راه پیدا میکند).
AMD: شرکت ایامدی نه تنها کارت گرافیک بلکه پردازنده نیز تولید میکند. این شرکت برخی مواقع گرافیکهایی تولید میکند که هیاهوی زیادی در بازار ایجاد میکنند (از نظر قدرت و نه از نظر فروش) که از جمله آنها میتوان به R9 295X2 اشاره کرد که در زمان عرضه قدرت بسیار بالایی داشت و در واقع دو هستهای بود. با این حال AMD همواره از نظر قدرت کارتهای گرافیکی گیمینگ خود در رده پایینتری از انویدیا بوده است و برای مثال در حال حاضر در زمینه گیمینگ کارتی برای رقابت با کارتهایی همچون 2080 و 3090 و… ندارد. با این حال AMD در بخش کارتهای گرافیک که برای ورک استیشنها ساخته میشوند تا حدی همپای انویدیا پیش آمده است.
شاید یکی از مهمترین مسائل در هنگام خرید کارت گرافیک، بررسی حجم حافظه آن است. حافظه گرافیکی یا VRAM نقش بسیار مهمی در اجرای بازیها دارد و از طرفی نقش مهمی نیز در قیمت گذاری یک کارت گرافیک دارد. با این حال حجم حافظه گرافیکی همه چیز نیست. برای مثال کارت گرافیک RTX 2080 SUPER و GTX 1070 هر دو دارای حافظه 8 گیگابایتی هستند ولی این کجا و آن کجا. اینکه چه ایتمهای دیگری در قدرت یک کارت گرافیک تاثیر دارند را در ادامه بررسی خواهیم کرد ولی هم اکنون به حجمهای مختلف کارتها میپردازیم.
2 گیگابایت: کارتهای گرافیکی با حجم حافظه 2 گیگابایت و کمتر معمولا برای اجرای بازیهای قدیمی مناسب هستند. این کارتها ارزان قیمت بوده و میتوانند بازیهایی با رزولوشن HD را اجرا کنند و نرخ فریم متوسطی ارائه دهند. این کارتها هم اکنون کمتر تولید میشوند. برای نمونه: GTX 750 Ti و GT 1030
3 تا 4 گیگابایت: کارتهای گرافیکی با این حجم حافظه برای اجرای بازیها با رزولوشن Full HD و با نرخ فریم متوسط و تنظیمات گرافیکی متوسط کاربرد دارند. این کارتها در حال حاضر سطح پایه کارت گرافیک گیمینگ بازار محسوب میشوند و میتوانند برای استفاده در یک کامپیوتر گیمینگ ارزان قیمت مناسب باشند. برای نمونه: GTX 1650 و RX 570
6 گیگابایت: کارتهایی که چنین حجم حافظهای دارند معمولا برای اجرای بازیهای روز با رزولوشن Full HD و با نرخ فریم مناسب و تنظیمات گرافیکی سطح بالا مناسب هستند. این کارتها نمونههای بسیار ارزشمندی هستند که میتوانند برای استفاده در یک کامپیوتر گیمینگ میان رده مناسب باشند. برای نمونه: GTX 1660 Ti و RTX 2060
8 گیگابایت: کارتهای گرافیک جدیدی که چنین حجم حافظهای دارند نمونههای بسیار خوبی برای اجرای بازی با رزولوشن 2K و با نرخ فریم بالا و تنظیمات گرافیک اولترا هستند. بعضا این کارتها حتی میتوانند گزینههای مقرون به صرفهای برای اجرای بازی با کیفیت 4K نیز باشند. برای نمونه: RTX 3070 و RX 5700 XT
10 گیگابایت: این حجم حافظه زیاد مرسوم نیست ولی میتوان آن را در کارت گرافیک RTX 3080 انویدیا که به تازگی عرضه شده است مشاهده کرد. این کارت گرافیک میتواند گزینهای بسیار عالی برای اجرای بازیهای روز دنیا با رزولوشن 4K باشد به گونهای که میتواند چنین بازیهایی را با تنظیمات گرافیک اولترا و با نرخ فریم بالا اجرا کند.
11 گیگابایت: کاربرانی که میخواهند با رزولوشن 4K و نرخ فریم مناسب بازی کنند بهتر است کارت گرافیکی با چنین حجم حافظهای خریداری کنند. این حجم حافظه را بیشتر در محصولات انویدیا مشاهده میکنیم. این کارتها میتوانند بازیهای Full HD را با نرخ فریم بسیار بالا و بازیهای 4K را با نرخ فریم متوسط و با تنظیمات گرافیکی اولترا اجرا کنند. برای نمونه RTX 2080 Ti و GTX 1080 Ti
24 گیگابایت و بالاتر: کارتهایی با چنین حجم حافظهای بالاترین سطح کارتی هستند که برای گیمینگ مورد استفاده قرار میگیرد. این کارتها بعضا وارد بخش رندرینگ میشوند و واقعا بعضا بیش از آنکه برای بازی کردن مناسب باشند برای بازی ساختن مناسب هستند. البته به تازگی و با نزدیک شدن به عرضه بازیهایی که به صورت اورجینال از کیفیت 8K پشتیبانی میکنند و همچنین مانیتورهای بیشتری که از این رزولوشن برخوردار هستند باعث شده بسیاری افراد خواهان چنین کارتهایی شوند. این کارتها همچنین میتوانند با نرخ فریم عالی بازیها را کیفیت 4K و 5K و با تنظیمات گرافیکی اولترا اجرا کنند. برای نمونه RTX 3090
همانطور که در بالا گفته شد حجم حافظه گرافیکی بسیار مهم است ولی همه چیز نیست، از جمله مواردی که بر قدرت کارت گرافیک اثر میگذارند نوع حافظه است و نوع حافظه نیز بر مواردی همچون پهنای باند اثر گذار است. در حال حاضر چند نوع حافظه گرافیکی در بین کارتهای گرافیک ارائه میشود که شامل: GDDR5، GDDR5X، GDDR6، GDDR6X و HBM2 است. این حافظهها تفاوتهایی با هم دارند ولی برخی از آنها که به کار ما مربوط میشود پهنای باند و سرعت حافظه است چرا که پهنای باند و سرعت حافظه بر اجرای روانتر و بهتر بازیها اثر گذار است. این حافظهها معمولا توسط شرکتهایی همچون مایکرون،هاینیکس، سامسونگ و الپیدا تولید میشوند. در حال حاضر دو حافظه HBM2 و GDDR6X در صدر بازار قرار دارند. حافظه HBM2 پهنای باند بیشتر و حافظه GDDR6X سرعت بالاتری دارد. از جمله کارتهایی که از HBM2 استفاده میکنند میتوان به Radeon VII AMD اشاره کرد و در آن سو نیز کارتهایی همچون RTX 3080 و RTX 3090 انویدیا از GDDR6X استفاده میکنند و از آنجا که سرعت حافظه بسیار مهم است بهتر است کارتی خریداری کنید که از GDDR6 و یا GDDR6X بهره ببرد.
در هنگام خرید کارت گرافیک ممکن است با اختلاف قیمتهای بعضا چند میلیونی برای یک کارت گرافیک مواجه شوید. به گونهای که ممکن است مثلا کارت گرافیک RTX 2070 SUPER در بازار چندین قیمت مختلف داشته باشد. این موضوع از آنجا نشات میگیرد که کارتهای گرافیک که در بازار هستند معمولا توسط شرکتهای سازنده قطعات تولید شدهاند و کمتر کسی نسخه فاندر ادیشن یا همان نسخه اصلی که توسط شرکتهای تولید کننده یعنی انویدیا و AMD تولید میشود را خریداری میکند. از جمله برترین این شرکتها میتوان به ایسوس، MSI، گیگابایت، زوتاک و… اشاره کرد. این شرکتها از تراشه اصلی انویدیا و یا AMD استفاده میکنند ولی فناوری ساخت و کیفیت ساخت قطعات جانبی آنها متفاوت است.
لطفا شکیبا باشید ...