تالاسمی چه وقت بدن رو درگیر می کنه و چه عوارض و خطراتی داره؟
آلفا تالاسمی زمانی رخ می دهد که بدن نتواند آلفا گلوبین تولید کند. برای تولید آلفاگلوبین، شما باید چهار ژن داشته باشید، دو ژن از هر والد. در این مقاله می خواهیم تالاسمی مینور را بیشتر بشناسیم و بررسی کنیم که آیا تالاسمی مینور و لاغری با هم ارتباط دارند؟
این نوع تالاسمی دارای دو نوع جدی است: بیماری هموگلوبین H و هیدروپس جنینی.
هموگلوبین H
هموگلوبین H زمانی ایجاد می شود که فرد سه ژن آلفا گلوبین را از دست بدهد یا تغییراتی در این ژن ها را تجربه کند. این بیماری می تواند منجر به مشکلات استخوانی شود. گونه ها، پیشانی و فک ممکن است بیش از حد رشد کنند. علاوه بر این، بیماری هموگلوبین H می تواند باعث موارد زیر شود:
زردی
طحال بسیار بزرگ شده
سوء تغذیه
Hydrops fetalis
Hydrops fetalis یک نوع بسیار شدید تالاسمی است که قبل از تولد رخ می دهد. بیشتر نوزادان مبتلا به این بیماری یا زنده متولد نمی شوند یا اندکی پس از تولد می میرند. این شرایط زمانی ایجاد می شود که هر چهار ژن آلفاگلوبین تغییر کرده یا از بین رفته باشند.
تالاسمی و کم خونی
تالاسمی می تواند به سرعت منجر به کم خونی شود که همین امر نیز در تالاسمی مینور و لاغری موثر است. این وضعیت با کمبود اکسیژن منتقل شده به بافت ها و اندام ها مشخص می شود. از آن جا که سلول های قرمز خون وظیفه رساندن اکسیژن را بر عهده دارند، کاهش تعداد این سلول ها به این معنی است که شما اکسیژن کافی نیز در بدن ندارید.
کم خونی شما ممکن است خفیف تا شدید باشد. علائم کم خونی عبارتند از:
سرگیجه
خستگی
تحریک پذیری
تنگی نفس
ضعف
کم خونی همچنین می تواند باعث از بین رفتن شما شود. موارد شدید می تواند منجر به آسیب گسترده اعضای بدن شود، که می تواند کشنده باشد.
تالاسمی و ژنتیک
تالاسمی ماهیت ژنتیکی دارد. برای ایجاد تالاسمی کامل، هر دو والدین شما باید ناقل بیماری باشند. در نتیجه، شما دو ژن جهش یافته خواهید داشت.
همچنین ممکن است ناقل تالاسمی شوید، جایی که فقط یک ژن جهش یافته دارید و نه دو ژن از هر دو والدین. هر یک از والدین یا هر دو باید این بیماری را داشته باشند یا ناقل آن باشند. این بدان معنی است که شما یک ژن جهش یافته را از هر یک از والدین خود به ارث می برید.
اگر یکی از والدین یا یکی از بستگان شما به نوعی از بیماری مبتلا است، بهتر است شما نیز آزمایش دهید.
تالاسمی مینور
در موارد آلفای مینور، دو ژن وجود ندارد. در بتا مینور، یک ژن وجود ندارد. افراد مبتلا به تالاسمی مینور معمولاً هیچ علائمی ندارند. اگر چنین شود، احتمالاً کم خونی جزئی است. این بیماری به عنوان آلفا یا بتا تالاسمی مینور طبقه بندی می شود.
حتی اگر تالاسمی مینور علائم قابل توجهی ایجاد نکند، شما هنوز هم می توانید ناقل بیماری باشید. این به این معنی است که، اگر فرزندی دارید، ممکن است نوعی جهش ژنی ایجاد کنند.
رژیم غذایی برای تالاسمی مینور و لاغری
در ارتباط با تالاسمی مینور و لاغری باید بگوییم سوء تغذیه و کمبود مواد مغذی می تواند منجر به لاغری در اثر این بیماری شود. رژیم غذایی کم چربی و گیاهی بهترین انتخاب برای اکثر افراد از جمله مبتلایان به تالاسمی است که نگران تالاسمی مینور و لاغری خود هستند. باید بدانید اگر سطح آهن زیادی در خون دارید، ممکن است لازم باشد غذاهای غنی از آهن را محدود کنید. ماهی و گوشت غنی از آهن هستند، بنابراین ممکن است لازم باشد این موارد را در رژیم غذایی خود محدود کنید.
همچنین ممکن است لازم باشد از مصرف غلات غنی شده، نان و آب میوه خودداری کنید. زیرا این مواد همچنین حاوی سطح آهن بالایی هستند.
تالاسمی می تواند باعث کمبود اسیدفولیک (فولات) شود. این ویتامین B که به طور طبیعی در غذاهایی مانند سبزیجات برگ تیره و حبوبات یافت می شود، برای دفع اثرات سطح بالای آهن و محافظت از گلبول های قرمز خون ضروری است. اگر به اندازه کافی اسید فولیک در رژیم خود دریافت نمی کنید، پزشک ممکن است یک مکمل 1 میلی گرمی را که روزانه مصرف می شود، توصیه کند.
هیچ رژیمی وجود ندارد که بتواند تالاسمی را درمان کند، اما اطمینان از این که غذاهای مناسب می خورید می تواند به شما کمک کند و دغدغه تالاسمی مینور و لاغری را در شما برطرف کند. پیش از هر اقدامی، حتما هرگونه تغییر در رژیم غذایی را با پزشک خود در میان بگذارید.
لطفا شکیبا باشید ...