صندوق ها با مجوز سازمان بورس و تحت نظارت سازمان فعالیت می کنند. سایر ارکان صندوق مثل متولی و حسابرس هم نظارت پیوسته بر عملکرد صندوق ها دارند. تمام نقل و انتقال وجوه و خرید و فروش های صندوق توسط این نهادهای ناظر کنترل میشود.
سرمایه گذاری، فعالیتی حساس است و بدون دانش و تجربه نتیجه خوبی نخواهد داشت. این فعالیت، میتواند آنقدر پر ریسک باشد که سرمایهگذار حس کند تنها یکقدم تا از دست دادن سرمایهاش فاصله دارد. از طرف دیگر میتواند آنقدر بدون ریسک باشد که با گذاشتن سرمایه در بانک تفاوتی نداشته باشد. بهتر است، سرمایه گذاری حد تعادلی بین ریسک و سود را حفظ کند و به پاس تحمل ریسک، سودی هم دریافت کند. با شنیدن کلمه ریسک احتمالاً حس ترس و یا حس ناخوشایندی به شما دست میدهد درحالیکه تعریف علمی ریسک این بار احساسی را ندارد. وقتی میگوییم یک سهم نسبت به دیگری ریسک بیشتری دارد، یعنی احتمال سود بیشتر دارد. درعینحال احتمال ضرر بیشتر نیز دارد.
در خصوص صندوق سرمایه گذاری نیز این مفهوم وجود دارد؛ اما درجات آن در انواع مختلف صندوقها، متفاوت است. یکی از مواردی که میتواند ابهامات ذهن شمارا نسبت به صندوق برطرف کند، دانستن تفاوت بین سازمان ناظر بانک و صندوق است. بانکها زیر نظر بانک مرکزی فعالیت میکنند. درحالیکه صندوقها تحت نظارت سازمان بورس قرار داشته و جزء موسسههای بازار مالی محسوب میشوند. عملکرد صندوقها از سوی سازمان بورس کاملاً تحت نظارت است و سازمان صندوقها را مکلف کرده تا هرماه گزارشهای مالی داراییهای خود را ارائه بدهند. این گزارشها شامل خریدوفروش داراییها است. این اطلاعات را میتوانید در سامانه کدال با جستجوی نام هر صندوق مشاهده کنید.
در بین انواع صندوق های سرمایه گذاری دو صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت و صندوق سرمایهگذاری مختلط، نسبت به بقیه صندوقها ریسک کمتری دارند. به این دلیل که درصد زیادی از داراییهای خود را در اوراق با درآمد ثابت (اوراق مشارکت) که پشتوانه آنها دولت هستند، سرمایهگذاری میکنند. در کنار این سرمایهگذاری، درصدی از داراییهای خود را هم در بورس سرمایهگذاری میکنند که باعث میشود سود بیشتری نسبت به سرمایهگذاری کامل در اوراق مشارکت دولتی داشته باشند؛ بنابراین سرمایهگذاری در این دو صندوق میتواند حد وسط و تناسبی معقول بین ریسک و بازدهی باشد. از طرفی کسانی که به سرمایهگذاری در بازار طلا علاقه دارند و آن را سرمایهگذاری کم ریسک و با بازدهی مناسبی میدانند، میتوانند در صندوق های سرمایه گذاری مبتنی بر طلا سرمایهگذاری کنند.
سرمایهگذاری در این صندوقها مزیتهایی دارد که خرید طلای فیزیکی ندارد؛ مثلاً نیاز به پول زیادی نیست و سرمایهگذار دغدغه نگهداری طلای فیزیکی را هم ندارد، درحالیکه بازدهی آن همان بازدهی طلای فیزیکی است. همچنین کسانی که علاقه به سرمایهگذاری در بورس دارند ولی تخصص و وقت مدیریت سبد سهام خود را ندارند، میتوانند از صندوق سرمایهگذاری سهامی استفاده کنند، چراکه تخصص مدیر صندوق در مدیریت داراییها و سرمایهگذاریهای صندوق، مقداری از ریسک سرمایه گذاری در بورس را کم میکند. به همین دلیل است که سرمایهگذاری در صندوق های سرمایه گذاری حتی در ریسکیترین نوع آن، ریسک کمتری نسبت به سرمایهگذاری مستقیم در بازار بورس دارد.
رتبهبندی صندوق های سرمایه گذاری بر مبنای میزان ریسک سرمایهگذاری (از کم ریسک به پر ریسک) به شرح زیر است:
در بین انواع صندوق های سرمایه گذاری صندوق درآمد ثابت (Fixed Income) کم ریسک ترین نوع است و به همین دلیل سود مورد انتظار کمتری هم دارد، بهطورمعمول سود صندوقهای درآمد ثابت با سود سپردههای بانکی مقایسه میشود و این صندوقها اغلب سود بیشتری نسبت به سپردههای بانکی عاید سرمایهگذار میکنند.
صندوقهای مختلط، نوع دیگری از صندوق های سرمایه گذاری هستند که ریسک و بازدهی متوسط و معقولی دارند؛ یعنی نه ریسک آنها بهاندازه صندوق سهامی زیاد است و نه بازدهی آنها بهاندازه صندوقهای درآمد ثابت کم است. درواقع از لحاظ ریسک و بازده این نوع صندوق بین صندوق درآمد ثابت و سهامی قرار میگیرد.
صندوقهای سهامی و شاخصی، به این دلیل که درصد زیادی از سرمایه خود را (در بعضی موارد تا ۹۵ درصد) در بازار بورس سرمایهگذاری میکنند و با توجه به طبیعت نوسانی بازار سهام ریسک بیشتری نسبت به سایر صندوقها دارند. البته بااینوجود همچنان، این نوع صندوقها در مقایسه با سایر بازارهای مالی ریسک کمتری داشته و در بین انواع صندوقها دارای بیشترین محبوبیت هستند.
درنهایت پر ریسک ترین نوع صندوقها، صندوقهای جسورانه یا خطرپذیر هستند. دلیل ریسک زیاد این صندوقها این است که دارایی خود را به امید سود، در کسبوکارهای جدید و نوپا سرمایهگذاری میکنند.
https://khanesarmaye.com/are-investment-funds-safe/#gref
لطفا شکیبا باشید ...