حلیل بنیادی Fundamental Analysis بر محاسبه ارزش ذاتی هر سهم تاکید دارد و برای این کار، فاکتورهای مختلفی را از جمله وضعیت کلی اقتصاد و عملکرد شرکت را در نظر میگیرد.
تحلیل بنیادی یا اصطلاحاً تحلیل فاندامنتال، یکی از روش های تحلیل بورس است که به کمک آن، سرمایه گذاران میتوانند وضعیت یک شرکت را بررسی کرده و ارزش واقعی سهام آن را محاسبه کنند. سپس با بررسی ارزش واقعی و قیمت فعلی سهام شرکت نسبت به خرید یا فروش آن تصمیمگیری میشود. با یادگیری تحلیل بنیادی در کنار سایر روشها، میتوانید تصمیمات بهتری اخذ کرده و شانس موفقیت خود را افزایش دهید.
بیشک سرمایهگذاری در شرکتی که بر آن اشراف کامل اطلاعاتی دارید، احتمال موفقیت بیشتری در مقایسه با حالتی دارد که شرکت نشناسید. تحلیل بنیادی روشی است که با استفاده از آن میتوان به این اشرف اطلاعاتی دست یافت. در واقع در تحلیل بنیادی یک شرکت عواملی متعددی همچون «وضعیت مالی و سودآوری شرکت»، «محصولات تولیدی»، «رقبا»، «چشمانداز رشد بازار شرکت در آینده»، «قدرت نام تجاری شرکت»، «تیم مدیریتی»، «تامینکنندگان شرکت» و … بررسی شده و سپس نسبت به سرمایه گذاری در سهام آن شرکت تصمیمگیری میشود.
تحلیل بنیادی یک شرکت نیاز به صرف زمان و انرژی نسبتا زیادی دارد. چرا که در این روش تمامی گزارشها و اطلاعات آن شرکت بررسی میشوند. از این رو معمولاً اشخاصی از روش تحلیل بنیادی استفاده میکنند که افق سرمایه گذاری بلند مدت دارند. یعنی اشخاصی که تمایل دارند یک سهم را خریداری کرده و به مدت طولانی مثلا بیش از یکسال نگهداری کنند.
همانطور که در بخشهای قبلی بیان شد، تحلیل بنیادی یکی از انواع روش های تحلیل بورس است که به کمک آن میتوان اطلاعات یک شرکت را بررسی کرده و ارزش واقعی هر سهم آن را برآورد کرد. روش های دیگری نیز برای تحلیل بازار وجود دارند که در میان آنها تحلیل تکنیکال و تابلوخوانی دارای شهرت بیشتری هستند.
هر یک از روش های تحلیل بورس دارای نقاط قوت و ضعف هستند. از این رو سرمایهگذاران حرفهای معمولاً از تمام روش های تحلیل بهره میبرند تا بتوانند بهترین تصمیمات را بگیرند. مسلما یادگیری تمامی این روشها نیاز به انرژی و زمان زیادی دارد. به همین دلیل اگر فرصت کافی برای این کار ندارید، میتوانید با سرمایهگذاری در صندوق های سرمایهگذاری مدیریت دارایی خود را به افراد متخصص بازار سرمایه بسپارید و بدون صرف هیچ زمانی برای تحلیل، از مزایای بازار سرمایه بهرهمند شوید.
دو رویکرد مختلف برای تحلیل بنیادی وجود دارد: رویکرد بالا به پایین و دیگری رویکرد پایین به بالا.
رویکرد بالا پایین در واقع رسیدن از کل به جزء است. در این رویکرد ابتدا اقتصاد کلان مورد بررسی قرار میگیرد. در مرحله بعد، نوبت به تحلیل صنایع میرسد. در این مرحله، صنعت مناسب برای سرمایهگذاری مشخص شود. در انتها نیز از بین شرکتهای موجود در صنعت برگزیده، شرکتهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته و بهترین شرکت از نظر بازدهی و سرمایهگذاری تحلیل و انتخاب میشود.
رویکرد پایین به بالا دقیقا عکس رویکرد بالا به پایین است. به این ترتیب که ابتدا شرکت بررسی میشود، سپس صنعت و اقتصاد کلان مورد بررسی قرار میگیرد.
صورت های مالی گزارشهایی هستند که جزئیات اطلاعات مالی واحد تجاری را نمایش میدهند. از جمله مهمترین اطلاعات موجود در صورتهای مالی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– داراییها
– بدهیها
– درآمد
– هزینهها
– جریان وجوه نقد
شرکتها صورتهای مالی مختلفی را منتشر میکنند که در میان آنها سه صورت مالی زیر از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.
صورت سود و زیان یکی از انواع صورت های مالی شرکتها است که سه اطلاعات مالی اصلی واحد تجاری را برای مدت زمان مشخص گزارش میکند. این اطلاعات شامل درآمدها، هزینه ها و سود یا زیان شرکت میشود. در تصویر زیر یک نمونه از صورت سود و زیان نمایش داده شده است.
لطفا شکیبا باشید ...