مدتی است که سامانه جدیدی برای معاملات راهاندازی شده و هر یک از نمادهای معاملاتی را زیر نظر یک کارگزار قرار داده است
همانطور که میدانید در بورس اوراق بهادار ایران معاملات سهام برای مشتریان حقیقی از طریق کارگزاریها و یا کارگزار ناظر انجام میگیرد. در واقع کارگزاریها واسطهی بین خریداران و فروشندگان محسوب میشوند. در سیستم معاملاتی پیشین سهام، افراد میتوانستند سهام خود را در کارگزاریهای مختلف به فروش برسانند. به طور مثال اگر شخص در دو کارگزاری مفید و آگاه حساب معاملاتی داشته و با حساب آگاه خود ۲۰۰۰ سهم فولاد خریداری میکرد میتوانست ۲۰۰۰ سهم خود را توسط کارگزاری مفید به فروش برساند. یعنی هیچ الزامی برای یکسان بودن کارگزار خریدار و فروشنده وجود نداشت. در سالهای اخیر با راه اندازی سیستم معاملاتی جدید، مفهوم جدیدی به عنوان کارگزار ناظر به قوانین بازار افزوده شد. این بدین معنی است که سهامداران دارایی سهام خود را در هر نماد معاملاتی فقط میتواند توسط کارگزاری به فروش برسانند که سهام خود را از آن خریدهاند. چنانچه با همان شرایط مثال قبلی اقدام به خرید ۲۰۰۰ سهم فولاد در کارگزاری آگاه کرده باشید؛ صرفا میتوانید از طریق همان کارگزاری ۲۰۰۰ سهم فولاد خود را به فروش برسانید.
اگر تنها در یک کارگزاری حساب معاملاتی داشته باشید و تمامی خرید و فروشهای خود را با همان حساب معاملاتی انجام دهید؛ کارگزار ناظر شما همان کارگزاری است که با آن کار میکنید. ولی اگر دارایی سهامتان در نمادهای معاملاتی مختلف متفاوت است، کارگزار ناظر با توجه به سابقهی معاملاتی شما با کارگزاریهای مختلف تعیین خواهد شد. بدین معنی که در هر نماد معاملاتی بسته به سابقه معاملاتی، کارگزار ناظر متفاوتی خواهید داشت. برای تشخیص این کارگزاری خود روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه بررسی خواهیم کرد.
روش سنتی برای تغییر کارگزار ناظر بدینصورت است که سهامدار پس از فروش تمام دارایی سهام خود در یک نماد معاملاتی، حداقل برای یک روز معاملاتی دارایی سهام خود را در آن نماد صفر نگه دارد. پس از این انجام روند، کارگزار خریدار در اولین معامله آن نماد، کارگزار ناظر محسوب خواهد شد. علاوه بر روش سنتی روشهای دیگری هم برای تغییر کارگزار ناظر وجود دارد:
https://khanesarmaye.com/supervising-stockbroker/#gref
لطفا شکیبا باشید ...