0

قلعه دزک از مکان های تاریخی کدام استان است؟

قلعه دزک قلعه تاریخی دزک قلعه دزک در کدام استان ایران و گردشگری قلعه دزک وگرپشگری قلعه دزک و طبیعت
ثبت شده 3 سال پیش توسط مینا سلطانی ویرایش شده در 1400/3/17

میخواستم در مورد قلعه تاریخی دزک اطلاعات کسب کنم.ممنون میشم راهنمایی کنین

قلعه دزک از مکان های تاریخی کدام استان است؟

1 جواب

0
3 سال پیش توسط: مینا سلطانی

قلعه دزک

قلعه دزک معروف به قلعه امیرمفخم بختیاری در استان چهار محال و بختیاری و ۳۲ کیلومتری جنوب شرق شهرکرد در روستای دزک از توابع شهرستان کیار قرار دارد. افراد بسیار مهمی همچون وحید دستگردی و علی اکبر دهخدا پس از به توپ بستن مجلس مورد استفاده قرار می گرفته است. این بنا در دو دو طبقه ساخته شده است و با زمان زیادی که استادکاران صرف تزیین آن کرده اند بسیار با شکوه است. با الی گشت همراه شوید تا از قلعه دزک بازدید کنیم.

قلعه دزک

ساخت قلعه دزک

ساخت قلعه دزک در سال ۱۲۹۲ قمری توسط امیرمفخم بختیاری پسر امامقلی خان حاجی ایلخانی از خوانین بزرگ هفت لنگ بختیاری به اتمام رسید. در آن زمان تنها اسکلت و طبقه همکف ساخته شده بودند و سایر قسمت ها با گذشت زمان و تدریجی ساخته شدند و به بنای اصلی اضافه شدند. ترمیم و بازسازی و تزئین دایمی آن توسط مالکنان بعدیش نشان دهنده روزگار قدرت نمایی این گروه و پرهیز از حاکمیت خوانین چهارلنگ بختیاری و چالشتری، از اواسط سلسله قاجاریه به بعد از صحنه سیاسی تاریخی منطقه می‌ باشد.

این قلعه تاریخی که در دو طبقه ساخته شده است، در ابتدا به قصد یک قلعه با استحکامات نظامی ساخته شد، اما بعدها با تزیینات و طراحی هایی که به آن اضافه شد، کاملا تبدیل به یک کاخ برای سکونت گردید. به همین خاطر است که می توان به  نوعی آن را کاخ قلعه نامید. در آن زمان قلعه دزک  مرکز شعرا و هنرمندان بزرگ بود، که در عمارت مجلل امیر مفخم، از آن‌ ها پذیرایی می ‌شد. ساختمانی که امروز مشاهده می کنند باقی مانده های مجموعه نظامی و مسکونی خان های بختیاری است که در گذر زمان و با عوامل مختلف تخریب شده اند.

ساخت قلعه

امیرمفخم بختیاری

او یک سیاست مدار قاجاری است که در سال ۱۲۳۶ به دنیا آمد و سال ۱۳۲۶ چشم از جهان فرو بست. می توان او را در دسته قدرتمند ترین خوانین بختیاری در اوایل قرن اخیر بشمار آورد. در سال ۱۲۹۶ تا ۱۲۹۷ او وزیر جنگ بود. در روزهایی که اکثر خوانین بختیاری، به مشروطه اعتقاد داشتند، امیر مفخم، همچنان به محمدعلی‌ شاه وفادار ماند. در آستانه فتح تهران نیز، امیر مفخم فرماندهی کل قشون دولتی طرفدار محمدعلی شاه را بر عهده داشت، ولی امیر مفخم بزودی به اردوی مشروطه خواهان پیوست. با توجه به حظور ۵۰ ساله او در پست ها و مقام های تاثیر گذار می توان او را یکی از اشخاص تاثیرگذار در تاریخ معاصر ایران به شمار آورد. امیر مفخم مردی ادیب، هنردوست و تاریخ‌ دان بود. جالب است بدانید که تیمور بختیار نوه امیر مفخم بود و در قلعه دزک متولد شده بود.

اتاق آیینه

ویژگی های قلعه

اگرچه در ساخت قلعه دزک از قصرها و کاخ های باشکوه اروپایی الهام گرفته شده است اما با شیوه ایرانی به نحوی تلفیق شده است به هر حال به وضوح می توان آثار نفوذ فرهنگ غربی را در آن مشاهده کرد. این بنا با توجه به آب و هوای منطقه در دو طبقه با ایوان‌ های شمالی و جنوبی، مشرف به بیشه‌ های منتهی به کوهستان ساخته شده است، تا اتاق‌ های همکف حداکثر بهره را از نور و گرما در زمستان ببرند و اتاق ‌های طبقه اول، بیشترین هوای خنک را در تابستان داشته باشند. این قلعه که در حال حاضر۵۰۷۶.۲ مترمربع وسعت دارد در سال ۱۲۹۲ قمری ساخته شده است. پی های و دیوارهای آن قطور هستند تا از تبادل حرارتی جلوگیری کنند و دمای داخل بنا همواره مطبوع باشد.

قلعه دزک دارای چهار برج مخروطی شکل است که کاربرد نظامی  ندارند. دو برج قسمت جنوبی سالم و دو برج قسمت شمالی نیمه مخروبه و بیشتر برای القاء شکوه و ابهت ساخته شده و طی سال ها به عنوان انبار و زندان استفاده شده ‌اند.

در ساخت قلعه از تزیینات زیادی استفاده شده است که از اغلب آن ها در طبقه اول قابل مشاهده هستند. می توان اتاق آیینه و تالار سفره خانه را زیباترین قسمت های بنا اعلام کرد. تالار سفره خانه، در گذشته بوسیله فرشی ۵۰ متری پوشانده شده بود  که متافانه در دهه ‌های اخیر مفقود گردیده ‌است. در دیوارها و طاق های خانه می توان گچ بری هایی با داستان ها و افسانه های اسطوره ای ایران را می توان در کنار تصاویری از بزرگان خاندان بختیاری مشاهده کرده.https://www.eligasht.com/Blog/travelguide/%D9%82%D9%84%D8%B9%D9%87-%D8%AF%D8%B2%DA%A9/

loader

لطفا شکیبا باشید ...