0

انواع چوب درساخت مبلمان چیست؟

چوب مبلمان بادوام شیک چوب طبیعی راش بلوط گردو چوب تبریزی افرا
ثبت شده 3 سال پیش توسط زهره چراغی ویرایش شده در 1400/3/13

چند نوع چوب در ساخت مبلمان استفاده میشه وکدوم نوع بهتره؟

انواع  چوب درساخت مبلمان چیست؟

1 جواب

0
3 سال پیش توسط: زهره چراغی

انواع چوب در صنعت مبلمان

چوبی که از تنه درختان به دست می آید و به صورت تخته بریده می شود، بیشتر چوبی که در ساخت انواع اسباب و اثاثیه و تجهیزات (مبلمان) به کار می رود را تشکیل می دهد. نوع چوبی که ما انتخاب می کنیم زیبایی و استحکام وسیله ساخته شده را تعیین می کند. انواع زیادی از چوب ها در دسترس اند و هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند. در این مقاله انواع چوب هایی که  در صنعت مبلمان کاربرد دارند مورد بررسی قرار می گیرد.
انواع چوب در صنعت مبلمان

چوب بلوط
کاربردها: چوب بلوط درگذشته‌های دور ازجمله مهم‌ترین مصالح ساختمانی در اروپای شرقی بوده است. همچنین درگذشته از آن در ساخت کشتی‌های بازرگانی و جنگی استفاده می‌شد. در حال حاضر چوب بلوط بهترین انتخاب برای ساخت روکش، در صنعت مبلمان ، ساخت کتابخانه، میز و صندلی، اسکله‌سازی است. همچنین این چوب در واگن سازی، کشتی‌سازی، تراورس (چوب‌هایی که در زیر ریل راه‌آهن استفاده می‌شود)، تیرهای شبکه مخابراتی، مدل‌سازی و پارکت به کار گرفته می‌ شود.

ویژگی‌ها:
فشرده و محکم و نماد قدرت و استقامت است.
چوب بلوط به رنگ قهوه‌ای روشن تا تیره و درشت‌بافت است.
چوب بلوط تقریباً نیمه سخت و نیمه سنگین تا سنگین است.
در برابر سایش و رطوبت مقاومت زیادی دارد.

چوب راش
نام علمی آن Fagus orientalis  می‌باشد. درخت راش شاخ و برگ فراوان دارد، لذا سایه‌پسند است. راش در جنگل‌های کشور ما موجود می‌باشد.
چوب راش در بازار: از گرده‌بینه‌های درجه ۱ و ۲ چوب راش در بازار ایران معمولاً در کارخانه‌ها روکش و تخته لایه استفاده می‌ شود. گرده‌ بینه‌های درجه ۳ بعدازاینکه به شکل الوار درمی‌آیند، به بازار فرستاده می ‌شوند. بافت همگن و درجه سختی چوب راش بالاترین درخواست را در صنعت مبل‌سازی ایجاد کرده است. 
به‌علاوه قابلیت آغشتگی با انواع محلول‌های حفاظتی، باعث شده که بیشترین استفاده را در کارخانه‌ها اشباع داشته باشد. این اواخر انواع خارجی این چوب از مرز آذربایجان وارد ایران شده که به باور صنعت‌کاران و بازاریان چوب کیفیت چوب راش ایرانی را دارا نیست، منتها ابعاد و رطوبت مناسب این تخته‌های وارداتی میزان ضایعات، را درروند تولید کم می‌کند.

کاربردها: از چوب راش برای ساخت در و پنجره، تراورس راه‌آهن، میز و صندلی، مبل، صندوق و غیره استفاده می‌شود. مصرف این چوب بیش از دیگر انواع چوب است. سلولز آن در تولید پارچه‌های ابریشمی خوب و لطیف به کار می‌رود. زغال و هیزم گرفته‌شده از آن نیز کیفیت بالایی دارد.

ویژگی‌های چوب راش

درون نامشخص است.
رنگ آن کرم مایل به قرمز است.
دوایر سالیانه فشرده دارد. به همین علت در مقاطع طولی، خطوط تقریباً مشخص ناشی از آن دارد.
دارای پره‌های چوبی در مقاطع طولی می‌باشد. این پره‌ها در مقطع شعاعی، پرمگس و در مقطع مماسی، دوک نامیده می‌شوند که به شکل لکه‌های قرمز مشاهده می‌گردد. ممکن است گاهی این پرمگس­های زیبا، نقص به حساب آیند. زیرا نجاران عقیده دارند که این قسمت‌های چوب بعد از رنگ زدن سیاه می‌گردند.
چوب نیمه سنگین است و بافتی همگن و تااندازه‌ای مقاوم در برابر حشرات و قارچ‌ها دارد.

چوب گردو
چوب سخت گردو، این درخت را به یکی از معروف‌ترین منابع چوب تبدیل کرده است. ارتفاع این درخت بین ۱۰ تا ۴۰ متر می‌باشد و ازجمله بلندترین درخت‌ها است.
کاربردها: چوب گردو در ساخت آثار هنری و تزیینی، روکش سازی، خراطی، مبلمان سازی، ساخت آلات موسیقی، قنداق تفنگ، مجسمه‌سازی، منبت‌کاری و معرق‌کاری به‌کاربرده می‌شود.

ویژگی‌های چوب گردو

ریزبافت است.
صیقل پذیر و همگن است.
رنگ‌پذیری و امکان کنده‌کاری خوب از مزایای آن است.
رنگ آن خاکستری مایل به قهوه‌ای تیره است و نقش‌های تقریباً بادوام و زیبا دارد.
گردو چوبی نیمه سنگین و نیمه سخت دارد که در برابر فشار، خم شدن استقامت می‌کند.

چوب افرا
این درخت افرا در جنگل‌ها و خاک‌های اسیدی رشد می‌کند. در نواحی جنگلی شمال ایران به‌وفور یافت می‌شود. برخی انواع آن در باغات و پارک‌ها جهت زیباسازی پرورش داده می‌شوند. افرا انواع گوناگونی مانند: اپلت، شیردار و کیکم در ایران دارد. بزرگ‌ترین و فراوان‌ترین افرای ایران، اپلت است.

کاربردها: جهت استفاده در صنعت‌های کف‌پوش و روکش سازی، تولید تخته چندلایه، قالب کفش، تولید لوازم مهندسی، پوشش سطوح بزرگ، دیوارها و رویه میزها، تخته خرده چوب، ساخت مجسمه، مبلمان و خراطی مناسب است.

ویژگی‌های چوب افرا
افرا چوب درون نامشخص است.
این چوب به رنگ سفید مایل به کرم باکمی درخشندگی صدفی است.
دایره‌های سالیانه در تابستآن‌همراه با فشردگی است لذا در مقطع عرضی، به‌طور کامل نمایان می‌باشد و در مقطع مماسی، نقش‌های موج‌دار و در مقطع عرضی، نقش‌هایی به شکل رگه روی چوب به‌جا می‌گذارد.
پره‌های چوبی ظریف و به رنگ قهوه‌ای و براق است. این پره‌ها در دو مقطع مختلف طولی به شکل لکه و دوک خودشان را نشان می‌دهند.
چوب افرا سخت، سنگین، راست تار، خوش کار، سبک و شکننده است.
قابلیت تورق دارد.
قابل کنده‌کاری و ظریف‌کاری است.

چوب توسکا
درباره درخت آن باید گفت دو نوع توسکای قشلاقی و ییلاقی با اسم‌های علمی Subcordate Alnus و Glutionose Alnus  در کشور ما یافت می‌شود. اسم‌های محلی توسکا، تسکا و توسه می‌باشد. درختچه‌های تیرهٔ توسکا به‌ طور معمول کم ارتفاع هستند، منتها بسته به شرایط محیط (مثل رطوبت و غنای بالای خاک) تا ۲۱ متر رشد می‌کند.

چوب توسکا در بازار: بالاترین حد فروش چوب در بازار، بعد از راش متعلق به توسکا است.
کاربردها: چوب این درخت مورداستفاده در صنایع روکش سازی است. همچنین به خاطر پرداخت، رنگ‌پذیری، شکاف خوری و ابزار خوری، در مبلمان سازی به کار می‌رود.

ویژگی‌های چوب توسکا
چوبی درون نامشخص است.
رنگ آن کرم مایل به قرمز است. چوب توسکا اگر در پاییز بریده شود ابتدا سفیدرنگ، ولی کمی پس از برش متمایل به قرمز می‌شود. سپس به رنگ صورتی روشن نمایان می‌شود و به همین صورت باقی می‌ماند.
دایره‌های سالیانه  آن پهن و نسبتاً مشخص است. وجود موج‌هایی در مقطع عرضی و پره‌هایی آجری گونه به رنگ قرمز در مقطع شعاعی و دوک‌هایی ظریف در مقطع مماسی از خصوصیات ظاهری چوب است.
چوب توسکا نرم است.
چوبی نیمه سنگین تا سبک است.

چوب آکاژو

چوب آکاژوها در بازار: در بازار به دودسته آکاژوی آمریکایی و آفریقایی تقسیم می‌شوند. اغلب آکاژوهای بازار ایران آفریقایی هستند. نام علمی آن Khaya Inveeonsis و از خانواده Miliacea است. در کشورهای آفریقایی به نام­های محلی مختلفی نامیده می‌شود. باید بدانید که چوب‌های دیگری نیز تحت نام آکاژو در بازار وجود دارند که اسامی واقعی آن‌ها سیکو، کیسپو سا پلی است.
کاربردها: ازجمله پرکاربردترین انواع چوب جهت ساخت روکش‌های گران‌قیمت است. در  روکش سازی و تولید مبل، بالاترین استفاده را دارا است. در تولید قایق‌های بادبانی و تفریحی کاربرد خوبی دارد چون ضربه‌پذیری و ضریب الاستیسیته آن بالاست.

ویژگی‌های چوب آکاژو
داخل چوب قرمزرنگ و بیرون آن سفید متمایل به‌صورتی است.
بافتش یکدست است. پرمگس‌های درخشان و براق از ویژگی‌های شاخص این چوب است که باعث می‌شود درخشش متفاوتی هنگام تغییر جهت نور داشته باشد.
در مقطع شعاعی نقش‌های نوار مانند صدفی و در مقطع مماسی نقش‌های گوناگون موجدار، مجعد و جناغی داراست.
به خاطر هم کشیدگی واکشیدگی کم وقتی خشک می‌شود، کمتر معیوب می‌گردد.
قابلیت ضربه‌پذیری خوب، پرداخت عالی، پیچ خوری و میخ خوری بالایی دارد.
رنگ‌پذیری واکس خوری همیشه باید با بتونه‌کاری همراه باشد.

چوب روسی
چوب روسی در بازار: واژه چوب روسی در بازار چوب ایران به همه گونه‌های چوب سفیدرنگ واردشده از کشور روسیه اطلاق می‌گردد. این گونه‌ها شامل انواع متفاوتی مانند نراد، نوئل و انواع کاج‌ها می‌گردد.
کاربردها: به دلیل وزن کم و ضریب الاستیته بالا برای اسکلت ساختمان‌ها از بهترین گزینه‌های است. الیاف بلند و خمیر سفیدی دارد که کاربردش را در کاغذسازی افزایش داده است. در ایران چوب روسی معمولاً در صنعت مبلمان سازی به کار گرفته می‌شود.

ویژگی‌های چوب روس
رنگش سفید متمایل به قرمز است.
درون‌چوب مشخص ندارد.
مجاری صمغی ندارد.
راست تار و سبک است. ۵٫ به علت واکشیدگی و هم کشیدگی کم، زمان خشک شدن کمتر ترک می‌خورد.
خیلی خوش کار، سنباده‌خور، میخ خور و پیچ خور است.
باوجود تمام مزایای مذکور به علت وجود برخی قارچ‌ها مبتلابه مرض لکه آبی یا لکه قرمز می‌گردد و درنتیجه آن استحکامش کم می‌شود. حشره‌ها زیاد در آن لانه و تخم‌گذاری می‌کنند.
باید توجه داشت که چوب‌هایی بارگه قرمز وقت خشکیدن تاب برمی‌دارند.

چوب ماهون
کاربردها: جهت تولید مبل‌های گران بهاء به کار می‌رود.

ویژگی‌های چوب ماهون
نیمه سخت و با استحکام متوسط است.
سنگینی‌اش نیز متوسط است.
ازجمله زیباترین چوب‌های جهان محسوب می‌شود.

چوب آبنوس
کاربردها: خاتم‌ها با چوب آبنوس (به‌عنوان مثلث‌های سیاه‌رنگ) ساخته می‌شوند. گونه‌های مختلف مبلمان، میز و صندلی و  پیانو نیز با این چوب تولید می‌گردند.

ویژگی‌های چوب آبنوس
چگالی تقریباً بالایی دارد و خیلی خوش‌بو است.
تنه داخلی آن رنگ‌های مختلفی ازجمله زرد، سفید تا قهوه‌ای و سیاه دارد.
این چوب بسیار سخت و سنگین و مستحکم است.
کمیاب و گران‌قیمت است. درختش سیاه‌رنگ است.

loader

لطفا شکیبا باشید ...