0

رفع آبریزش بینی همیشگی چگونه است؟

آبریزش بینی بینی گرفتگی بینی حساسیت دکتر پزشک
ثبت شده 3 سال پیش توسط الهه مقدم نژاد ویرایش شده در 1400/3/13

من همییییشه آبریزش بینی دارم ... چکار کنم؟ چ دکتری برم؟؟؟

رفع آبریزش بینی همیشگی چگونه است؟

2 جواب

0
3 سال پیش توسط: فاطمه حمیداوی

آبریزش بینی چیست؟

آبریزش بینی در واقع افزایش حجم ترشحات بینی است. این ترشحات ممکن است یک مایع شفاف رقیق و یا مخاط غلیظ و یا حتی چیزی بین این دو باشد. ترشحات ممکن است از بینی به بیرون سرازیر شود و یا اینکه از قسمت پشتی به گلو راه پیدا کند. گاهی هم همزمان با هم هر دو اتفاق می افتد.

دو لغت رینوره (rhinorrhea) و رینیت (rhinitis) هم اغلب برای توصیف آبریزش بینی استفاده می‌شود. در رینوریه ترشحات بینی رقیق و در بیش‌تر مواقع شفاف هستند. اما رینیت در اصل التهاب بافت بینی بوده و در نهایت منجر به آبریزش بینی می‌شود.

در صورت آبریزش بینی فرد ممکن است به گرفتگی بینی هم دچار شود و یا اینکه ممکن است اصلا این حالت را فرد تجربه نکند.

علت آبریزش بینی چیست؟

هر عاملی که باعث تحریک و التهاب بافت بینی شود، می‌تواند در نهایت منجر به آبریزش بینی شود. عفونت‌ها همچون سرماخوردگی معمولی و آنفولانزا، آلرژی‌ها و مواد محرک مختلف هم می‌توانند منجر به آبریزش بینی شوند. برخی از افراد بدون هیچ‌گونه دلیل خاص و مشخصی به آبریزش بینی مزمن دچار هستند. این پدیده رینیت غیر آلرژیک (nonallergic rhinitis) یا رینیت وازوموتور (vasomotor rhinitis) نام دارد. در موارد کم‌تر شایع، آبریزش بینی نتیجه پولیپ بینی، جسم خارجی، تومور یا سردرد شبه – میگرن است.

دلایل آبریزش بینی عبارتند از:

  • سینوزیت حاد (عفونت سینوس و بینی) 
  • آلرژی‌ها
  • سینوزیت مزمن
  • سندروم سندروم چرگ اشتراوس (Churg-Strauss syndrome) 
  • سرماخوردگی معمولی
  • بیماری کووید ۱۹ 

سوال: آبریزش بینی دارم، آیا به سرماخوردگی مبتلا شده‌ام یا کرونا؟

جواب: حداقل ۸۰ درصد افراد به نوع خفیف کووید ۱۹ مبتلا می‌شوند و علائم این نوع از بیماری شامل گرفتگی و آبریزش بینی است. در حال حاضر که این بیماری شیوع زیادی دارد، بهتر است هر علامتی را به عنوان کووید ۱۹ در نظر گرفته و خود را از دیگران دور نگه داشت. حتی موارد خفیف بیماری می‌تواند به فرد دیگر منتقل شده و در آن فرد نوع شدیدتری از خود را نشان دهد.

آبریزش بینی کرونا

اگر برای اینکه مشخص شود، هنوز ناقل هستید یا نه هنوز آزمایش نداده‌اید، اگر بعد از گذشت سه روز تب نداشتید (بدون مصرف داروهای پایین آورنده‌ی تب) می‌توانید از خانه خارج شوید. 

دیگر علائم مانند سرفه، بعد از گذشت ۱۰ روز از شروع علائم بهبود خواهند یافت. بعد از این مدت زمان هم فرد در هنگام حضور در جامعه باید فاصله اجتماعی را حفظ کرده و ماسک بزند.

  • استفاده بیش از حد از اسپری ضد احتقان بینی
  • انحراف تیغه بینی
  • هوای خشک
  • گرانولوماتوز وگنر (Wegener’s granulomatosi) یا گرانولوماتوز همراه با پلی آنژئیت
  • تغییرات هورمونی
  • آنفولانزا
  • وجود جسم خارجی
  • داروها، مانند آن‌چه برای درمان فشار خون بالا، اختلال نعوظ، افسردگی، تشنج و دیگر بیماری‌ها تجویز می‌شود
  • پولیپ بینی
  • رینیت غیر آلرژیک (گرفتگی مزمن و عطسه به آلرژی مرتبط نیستند) 
  • آسم شغلی (Occupational asthma)
  • بارداری
  • ویروس سن‌سشیال تنفسی (Respiratory syncytial virus) 
  • نشت مایع نخاعی
  • مصرف تنباکو‌

چه زمانی برای آبریزش بینی باید به پزشک مراجعه کرد؟

آبریزش بینی ممکن است آزار دهنده و ناخوشایند باشد، اما معمولاً خود به خود از بین می‌رود. در مواردی آبریزش بینی علامت مشکلات جدی‌تری هستند.گاهی آبریزش بینی در نوزادان ممکن است شدید باشد. 

در صورت بروز مشکلات زیر با پزشک تماس بگیرید

  • علائم بیش‌تر از ۱۰ روز باقی بماند
  • داشتن تب بالا
  • ترشحات بینی زرد و سبز بوده و با درد سینوس و تب همراه باشند‌. این معمولاً نشانه‌ای از عفونت باکتریایی است.
  • وجود خون در ترشحات بینی
  • و یا وجود دائمی ترشحات شفاف بعد از آسیب به سر 

در این صورت با پزشک اطفال تماس بگیرید:

  • کودک کم‌تر از ۲ ماه داشته و به تب مبتلا شده باشد.
  • آبریزش بینی و یا گرفتگی بینی نگهداری از کودک و یا تنفس او را با مشکل رو به رو کرده باشد

آبریزش بینی در کودکان

اقدامات خود مراقبتی در مورد آبریزش بینی

قبل از ملاقات با پزشک، برای کم کردن شدت علائم این اقدامات را انجام دهید:

  • آرام فین کردن
  • دوری کردن از مواد محرک
  • اگر آبریزش بینی دائمی و آبکی بودن بوده و مشخصا با عطسه و خارش چشم‌ها همراه است، علائم وابسته به آلرژی هستند. آنتی هیستامین‌های بدون نسخه معمولاً کمک کننده هستند. 
  • همچنین می‌توان استروئید‌های بینی همچون بودزوناید (budesonide)، فلوتیکازون (fluticasone) یا تریامسینولون (triamcinolone) مصرف کرد‌. این داروها را بدون نسخه می‌توان از داروخانه تهیه کرد. در هنگام مصرف این داروها به دقت توضیحات ذکر شده روی بسته را مطالعه کنید
  • برای کودکان و نوزادان از پمپ‌های پلاستیکی کوچک برای خارج کردن ترشحات بینی استفاده می‌شود. 

برای کم شدن مقدار جمع شدن مخاط بینی در پشت گلو، اقدامات زیر کمک کننده خواهند بود:

  • دوری کردن از مواد محرک رایج مانند دود سیگار و تغییرات ناگهانی رطوبت هوا
  • نوشیدن مقدار کافی آب
  • استفاده از اسپری‌های نمکی بینی برای شستشو

درمان‌های خانگی آبریزش بینی 

می‌توان با روش‌هایی آبریزش بینی را در خانه بهبود بخشید، این روش‌ها شامل:

نوشیدن مایعات 

نوشیدن مایعات و هیدراته ماندن زمانی که به آبریزش و گرفتگی بینی مبتلا هستید، ممکن است کمک کننده باشد.  

هیدراته ماندن کمک می‌کند تا مخاط سینوس‌ها رقیق شده و به این ترتیب خارج کردن آن‌ها برای فرد آسان‌تر شود‌. در غیر این صورت امکان دارد که مخاط بینی غلیظ و چسبنده شده و در نهایت بینی بیش از قبل دچار گرفتگی شود.

از نوشیدن مایعاتی که باعث می‌شوند بدن آب خود را از دست بدهد خودداری کنید. این مایعات شامل قهوه و نوشیدنی‌های الکلی هستند.

چای داغ

اما از طرفی دیگر، نوشیدنی‌های گرم مانند چای بسیار مفیدتر از نوشیدنی‌های سرد هستند. گرما و بخار ناشی از آن‌ها کمک خواهد کرد که مسیر هوایی گرفته شده، باز شود.

گروهی از دمنوش‌های دارویی حاوی گیاهانی هستند که نقش ضد احتقان خفیف را بازی می‌کنند. از دمنوش‌هایی استفاده کنید که حاوی گیاهانی با خاصیت ضد التهابی و آنتی هیستامینی مانند بابونه، زنجبیل، نعناع یا  گزنه باشند.

پیش از نوشیدن یک فنجان دمنوش، بخار ناشی از آن را تنفس کنید. معمولاً فرد به همراه آبریزش بینی به گلو درد هم دچار می‌شود، نوشیدن دمنوش حاصل از این گیاهان دارویی به تسکین درد گلو هم کمک می‌کند.

آبریزش بینی مداوم

بخور 

تنفس بخار داغ به بهبود آبریزش بینی کمک بسیار زیادی می‌کند. در سال ۲۰۱۵ تحقیقی در این مورد انجام شد و مشخص شد که تنفس این بخارات تا حدود زیادی در بهبود افراد مبتلا به سرماخوردگی معمولی موثر است. تنفس بخار گرم، زمان ریکاوری را تا یک هفته کم‌تر می‌کند.

برای بخور این کار را انجام دهید:

  • مقداری آب تمیز را در یک ظرف تمیز قرارداده و آن را روی حرارت قرار دهید. آب نباید به نقطه جوش برسد، در حدی که بخار تولید کند، کافی است.
  • صورت خود را به مدت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه بالای بخار قرار دهید. در ابن مدت زمان با بینی خود نفس عمیق بکشید. اگر صورت شما بیش از اندازه داغ شد، دست نگه دارید.
  • برای رهایی از ترشحات بینی فین کنید
  • در صورت تمایل، چند قطره روغن ضد احتقان درون آب قرار دهید. به ازای هر اونس آب دو قطره روغن کافی است.

روغن اکالیپتوس، نعناع، کاج، رزماری، درخت چای، آویشن، مریم گلی گزینه‌های مناسبی هستند. ترکیبات موجود در این گیاهان مانند منتول و تیمول در بسیاری از داروهای ضد احتقان موجود است. اگر روغن این گیاهان را در اختیار ندارید، می‌توانید از نوع خشک شده‌ی آن‌ها استفاده کنید. یک دمنوش درست کرده و بخار ناشی از آن را تنفس کنید

دوش آب گرم

دوش آب گرم همان خاصیت بخور یا چای داغ را دارد‌ و کمک می‌کند تا بینی گرفته تا حدود زیادی بهبود پیدا کند.  صورت و سینوس‌های خود را مستقیم در برابر بخار ناشی از دوش آب گرم قرار دهید.

پوار بینی (Neti pot) 

استفاده از پوار بینی بهترین راه برای درمان گرفتگی بینی ناشی از مشکلات سینوس است.از طرفی دیگر کمک می‌کند تا مشکلات ناشی از آبریزش بینی هم تا حدود زیادی برطرف شود.‌ پوار بینی یک ظرف قوری مانند است که باید درون محفظه آن محلول سالینی گرم و یا آب نمک داغ قرار داد.

خوردن غذاهای تند

خوردن غذاهای تند می‌توانند منجر به بدتر شدن آبریزش بینی شوند ولی اگر فرد علائم گرفتگی بینی داشته باشد، خوردن غذاهای تند تا حدود زیادی کمک کننده خواهند بود.

ادویه‌های تند مانند فلفل قرمز، فلفل شبح، هابانرو، واسابی،ترب کوهی و زنجبیل بسیار کمک کننده هستند. زمانی که فرد این ادویه‌ها را مصرف می‌کند، احساس گرمای درونی کرده و مسیر هوایی او گشاد شده و مشکلات سینوس تا حد زیادی برطرف خواهد شد.

کپسایسین یا کاپسی‌سین

کپسایسین یا کاپسی‌سین یک ماده شیمیایی است که عامل اصلی تندی فلفل قرمز و سبز است. این ماده برای درمان مشکلات عصبی و پسوریازیس استفاده می‌شود. اما اگر شما این ماده را روی بینی خود قرار دهید به حل مشکل گرفتگی بینی و در نهایت آبریزش بینی کمک خواهد کرد. بسیاری از تحقیقات نشان می‌دهد که این ماده بیش‌تر از بودزوناید در درمان آبریزش بینی موثر است.

منابع:

healthline

mayoclinic

webmd

0
3 سال پیش توسط: مینا سلطانی

آبریزش بینی مشکل متداول و آزاردهنده‌ای است. این امر به دنبال افزایش مخاط در سینوس و حفره‌ی بینی اتفاق می‌افتد. افزایش تولید مخاط پاسخ بدن به ویروس‌هایسرماخوردگی و آنفولانزا، محرک‌ها و عوامل حساسیت‌زای بیرونی است. سرماخوردگی، واکنش‌های آلرژیک، عفونت سینوسی و تغییرات ناگهانی دمای محیط شایع‌ترین علل آبریزش بینی هستند. اگر درمان آبریزش بینی به موقع انجام نشود، می‌تواند باعث ایجاد سرفه، گوش‌درد، و سردرد شود و مشکلاتی را برای فرد به‌وجود آورد.

۱۳ روش درمان خانگی آبریزش بینی

برای درمان آبریزش بینی داروهای بسیاری وجود دارند؛ ولی مشکل بیشتر این داروها عوارض جانبی‌شان مانند خواب‌آلودگی است. برای درمان آبریزش بینی درمان‌های ساده‌ی خانگی نیز وجود دارند. این درمان‌ها به سرعت و بدون عوارض جانبی، آبریزش بینی را کم می‌کنند و باعث کاهش ناراحتی فرد می‌شوند. در ادامه ۱۳ روش مناسب برای درمان آبریزش بینی را به شما معرفی خواهیم کرد.

۱. آب‌نمک

آب‌نمک با خروج آسان‌تر مخاط و زدودن حفره‌ی بینی از محرک‌ها به درمان آبریزش بینی کمک می‌کند.

آب‌نمک بهترین درمان خانگی برای آبریزش بینی است. آب‌نمک به خروج آسان‌تر مخاط و زدودن حفره‌ی بینی از محرک‌ها کمک می‌کند.

مراحل زیر را دنبال کنید تا با این روش بهتر آشنا شوید:

  1. نصف قاشق چای‌خوری نمک خوراکی را در دو فنجان آب مقطر گرم حل کنید.
  2. سر خود را به سمت عقب ببرید. با استفاده از قطره‌چکان چند قطره از محلول را در بینی خود بریزید.
  3. به آرامی نفس بکشید تا محلول در حفره‌ی بینی جلوتر برود. سپس سر خود را پایین بیاورید و مخاط و محلول اضافی را از بینی خود خارج کنید.
  4. این کار را چندین مرتبه تکرار کنید تا احساس بهتری در شما حاصل شود.
  5. تا زمان بهبودی هر روز چند بار این عمل را تکرار کنید.

حتما بخوانید:بهترین روش‌های درمان سرفه؛ ۱۰ روش موثر خانگی


۲. نتی‌پات

 

نتی‌پات ابزاری شبیه به یک قوری کوچک است. از این وسیله برای شست‌وشوی بینی‌ و سینوس‌ها استفاده می‌شود.

برای استفاده از نتی‌پات باید بر روی سینک دست‌شویی خم شوید و سر خود را به یک سمت کج کنید؛ سپس آب را از یکی از سوراخ‌های بینی‌تان وارد کنید و تا جایی ادامه دهید که نتی‌پات خالی شود.

اگر این کار به‌درستی انجام شود، باید آب از سوراخ دیگر بینی خارج شود؛ سپس باید نتی‌پات را دوباره پر کنید و در جهت مخالف دفعۀ قبلی تکرار کنید.

استفاده از نتی‌پات شاید عجیب به نظر بیاید و استفاده از آن کمی دشوار باشد؛ اما می‌تواند روشی مناسب برای بهبود آبریزش بینی باشد.

یک مطالعه در سال ۲۰۰۹ نشان داد که شست‌وشوی بینی با حجم بالای آب و فشار کم (مانند استفاده از نتی‌پات) می‌تواند در بهبود علائم آبریزش بینی مؤثرتر باشد.

۳. روغن خردل

روغن خردل با خواص ضدمیکروبی‌اش در درمان آبریزش بینی مؤثر است.

روغن خردل با داشتن خواص آنتی‌بیوتیکی، ضدویروسی و ضدالتهابی می‌تواند آبریزش بینی را تا حد زیادی کاهش دهد.

  • مقداری روغن خردل را حرارت دهید تا اندکی گرم شود. سپس یک یا دو قطره از آن را در هر یک از حفره‌های بینی خود بریزید. این روش به پاک‌سازی مجاری بینی کمک می‌کند. این کار را دو یا سه بار در روز تکرار کنید.
  • دو یا سه قاشق غذاخوری روغن خردل و یک قاشق زیره را درون آب در حال جوش بریزید. در بخار حاصل از آن را تنفس کنید. بوی قوی روغن خردل دستگاه تنفس‌تان را گرم می‌کند. این روش نیز برای درمان آبریزش بینی مفید است. این کار را دو بار در روز انجام دهید.

همچنین روغن خردل خوراکی است. لذا می‌توانید از آن برای پخت و پز نیز استفاده کنید.

۴. زردچوبه

زرذچوبه با خواص خود در درمان آبریزش بینی مؤثر است.

زردچوبه دوای بسیاری از دردها از جمله آبریزش بینی است. این گیاه خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی، ضدمیکروبی و ضدویروسی دارد. به واسطه‌ی داشتن همین ویژگی‌ها زردچوبه علاوه بر درمان سرماخوردگی، در درمان آبریزش بینی نیز مؤثر است.

  • نصف قاشق چای‌خوری پودر زردچوبه را در فنجانی از روغن بزرک بریزید. این مخلوط را بر روی حرارت نگه دارید تا دود کند. به آرامی با یکی از حفره‌های بینی‌تان در دود حاصل نفس بکشید و سپس با حفره‌ی دیگر بینی‌تان این عمل را تکرار کنید. این کار را دو بار در روز انجام دهید.
  • دو بار در روز نصف قاشق چای‌خوری زردچوبه مصرف کنید. می‌توانید آن را در آب حل کنید و بخورید. این کار میزان مخاط بدن‌تان را کاهش می‌دهد.
  • یک قاشق چای‌خوری زردچوبه را در یک لیوان شیر گرم حل کنید و قبل از رفتن به رخت‌خواب بخورید. این کار در درمان آبریزش بینی، سرفه، گلودرد، سرماخوردگی و تنگی نفس مفید است (مطالعه مطلبی درباره راهکارهای درمان سرفه)

۵. زنجبیل

زنجبیل با خواص ضدویروس و ضدسم خود در درمان آبریزش بینی مفید است.

از مهم‌ترین خواص زنجبیل می‌توان به قابلیت آنتی‌اکسیدانی، ضدویروسی، ضدسمی و ضدقارچی اشاره کرد که به درمان آبریزش بینی کمک می‌کند.

  • چندین بار جویدن زنجبیل در روز می‌تواند به کاهش آبریزش بینی کمک کند.
  • ریشه‌ی زنجبیل را به نازکی برش دهید و در آب جوش بریزید و نوعی چای از آن درست کنید. برای ایجاد طعمی بهتر کمی عسل به نوشیدنی‌تان اضافه کنید و روزی سه یا جهار فنجان از آن را میل کنید.
  • یک قاشق چای‌خوری پودر زنجبیل را در دو فنجان آب جوش بریزید و بگذارید تا به جوش بیاید. سپس در بخار حاصل از آن تنفس کنید.

    ۶. سیر

    سیر با خاصیت ضدمیکروبی و ضدعفونی‌کنندگی بالای خود در درمان آبریزش بینی مؤثر است.

    سیر خاصیت ضدمیکروبی و ضدعفونی‌کنندگی بالایی دارد. این خواص سیر را به دارویی فوق‌العاده برای درمان آبریزش بینی تبدیل کرده است.

  • سه یا چهار حبه سیر را در یک فنجان آب جوش بریزید و بگذارید کمی نرم شود. برای بهبود طعم کمی شکر به آن اضافه کرده و دو بار در روز آن را مصرف کنید.
  • سه یا چهار مرتبه در روز یک تکه‌ی کوچک سیر بجوید. این کار در گرم کردن بدن‌تان و کاهش آبریزش بینی مؤثر است.

  • حتما بخوانید:خواص سرکه سیب و ۵۵ کاربرد عجیب ولی واقعی آن


    ۷. روغن اکالیپتوس

    روغن اکالیپتوس خاصیت ضداحتقان دارد و در درمان آبریزش بینی مؤثر است.

    روغن اکالیپتوس خاصیت ضداحتقان دارد و می‌تواند در درمان آبریزش بینی مؤثر باشد.

  • یک کاسه‌ی بزرگ آب را حرارت دهید. سپس ۷ قطره روغن اکالیپتوس، ۴ قطره روغن اسطوخودوس و ۴ قطره روغن نعناع فلفلی به آن اضافه کنید. سپس سر خود را در مقابل کاسه قرار دهید. حوله یا پتویی دور سرتان قرار دهید تا بخار حاصل خارج نشود. در این بخار تنفس کنید. این کار را دو یا سه مرتبه در روز تکرار کنید.
  • همچنین می‌توانید چند قطره روغن اکالیپتوس را بر روی دستمالی بریزید و آن را تنفس کنید. این کار را در طول روز انجام دهید تا آبریزش بینی‌تان کاهش یابد.
  • ۸. عسل

    عسل خاصیت ضدمیکروبی و ضدویروسی و در درمان آبریزش بینی مؤثر است.

    خواص عسل در این راه به شما کمک می‌کند. عسل خاصیت ضدمیکروبی و ضدویروسی دارد و می‌تواند در کاهش آبریزش بینی مؤثر باشد.

  • دو قاشق غذاخوری عسل را در فنجانی بریزید. مقداری دارچین و نصف قاشق غذاخوری آب‌لیمو به آن اضافه کنید. دو بار در روز این ترکیب را میل کنید.
  • دو قاشق چای‌خوری عسل را در لیوان آب گرم بریزید و میل کنید. روزی دو بار آن را مصرف کنید.
  • دو قاشق چای‌خوری عسل و سه یا چهار قطره آب‌لیموی تازه را در یک لیوان آب گرم بریزید و در حالی‌که هنوز گرم است آن را بنوشید. این نوشیدنی را دو بار در روز میل کنید. با این کار دستگاه ایمنی‌ تقویت شده و از آبریزش بینی کاسته می‌شود.

  • حتما بخوانید:۸ فایده‌ نوشیدن آبلیمو و عسل قبل از صبحانه


    ۹. ریحان

    ریحان با داشتن خواص خود در درمان آبریزش بینی مفید است.

    ریحان با داشتن خاصیت ضدمیکروبی، ضدقارچی، ضدویروسی و گرم کردن بدن‌تان، به کاهش آبریزش بینی کمک می‌کند.

  • پیش از صبحانه و قبل از رفتن به رخت‌خواب، سه یا چهار برگ ریحان بجوید.
  • ۸ تا ۱۰ برگ ریحان و ۵ میخک را همراه با یک فنجان آب، به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید. مقداری شکر به آن اضافه کنید و صبر کنید تا خنک شود. سپس آن را بنوشید. این کار را دو بار در روز تکرار کنید.https://www.chetor.com/37358-%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%A2%D8%A8%D8%B1%DB%8C%D8%B2%D8%B4-%D8%A8%DB%8C%D9%86%DB%8C/
loader

لطفا شکیبا باشید ...