0

راه حل برطرف کردن ترشحات پشت حلق چیست؟

درمان ترشحات پشت حلق خلط گلو نزله حلق عفونت
ثبت شده 3 سال پیش توسط الهه مقدم نژاد ویرایش شده در 1400/3/12

دوستان سلام من حدود چند ساله به ترشحات پشت حلق مبتلام. کسی درمانی براش سراغ داره؟

راه حل برطرف کردن ترشحات پشت حلق چیست؟

2 جواب

0
3 سال پیش توسط: پریسا قلی زاده

ترشح پشت حلق و ۵ روش برای توقف آن

ترشح پشت حلق و ۵ روش برای توقف آن

ترشح پشت حلق (PDN) به ترشحات مخاطی منشا گرفته از مجاری پشت بینی گفته می‌شود و گاهی با افزایش ترشح می‌تواند منجر به ایجاد احساس ناخوشایند و آزار فیزیکی در افراد شود.

به گزارش ایسنا، عصر ایران به نقل از «لیو استرانگ» نوشت: «طبق آن چه دکتر دیوید ارشتاین، متخصص آلرژی و ایمونولوژیست، دارای مجوز فعالیت در نیویورک آمریکا توضیح می‌دهد، ترشح پشت حلق (PDN) به ترشحات مخاطی منشا گرفته از مجاری پشت بینی گفته می‌شود و گاهی با افزایش ترشح می‌تواند منجر به ایجاد احساس ناخوشایند و آزار فیزیکی در افراد شود.

به گفته آکادمی جراحی گوش، حلق، بینی و سر و گردن آمریکا، غدد موجود در بینی و گلوی هر یک از ما روزانه یک یا دو چهارم از مخاط بدن را تولید کنند. این مخاط نقش مهمی در سلامتی انسان ایفا می‌کند که از جمله مهم‌ترین عملکردهای آن می‌توان به تمیز و مرطوب نگه‌داشتن پوشش داخلی بینی و جلوگیری از ایجاد عفونت اشاره کرد. حال پی‌ان‌دی با افزایش میزان ترشحات و احتقان در مسیر تنفسی که معمولا در نتیجه آلرژی، ریفلاکس اسید، سینوزیت و عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفلوآنزا رخ می‌دهد، زندگی را برای فرد دشوار می‌کند.

کسانی که دچار ترشح پشت حلق می‌شوند، غالبا با علائمی نظیر احساس وجود ترشحات مخاطی در قسمت پشتی حلق، تلاش برای بیرون راندن این ترشحات و همچنین سوزش و درد گلو رو به رو خواهند شد. در این میان توصیه می‌شود که بیماران پیش از رجوع به درمان‌های دارویی، از روش‌های غیر دارویی اثبات شده و موثر در این زمینه استفاده کنند:

روش شماره ۱: شست‌وشوی بینی

اولین راه حل و در عین حال ساده‌ترین متد ممکن استفاده از اسپری‌های نرمال‌ سالین یا همان آب نمک یا کیت‌های نمکی شست‌وشوی بینی است. دیده شده که چنین روش‌هایی نه‌تنها به هیچ عنوان تهاجمی نیستند بلکه می‌توانند به طور موثری خاتمه‌دهنده ترشحات مخاطی بینی و احتقان ناشی از آن هم باشند. محلول‌های نرمال سالین به شکل اسپری، قطره و سرم در دسترس هستند و افراد بسته به تمایل شخصی خود قادر به خرید هر یک از این مدل‌ها خواهند بود.

توجه داشته باشید که بهتر است برای شست‌وشوی بینی تنها از آب مقطر، استریل یا محلول‌های نرمال‌ سالین استفاده شود و آب شیر جایگزین موارد مذکور نشود.

روش شماره ۲: نوشیدن آب

یکی دیگر از روش‌های بسیار آسان برای مقابله با ترشحات مخاطی افزایش یابنده در بینی، افزایش آب مصرفی طی روز به شمار می‌رود. متخصصین گوش و حلق و بینی معتقد هستند که پر کردن لیوان با H2O هیچگاه فکر بدی نخواهد بود و می‌تواند به مرور منتج به بهبود شرایط شود.

بدین‌ترتیب اطمینان حاصل کنید که به منظور رقیق‌سازی ترشحات مخاطی آزاردهنده به اندازه کافی بدن خود را آبرسانی کرده‌اید. نوشیدن آب بیشتر همچنین می‌تواند به تغییر طعم بد دهان که ناشی از افزایش تولید ترشحات مخاطی است کمک زیادی کند.

روش شماره ۳: تغییر وضعیت خواب

تاکنون چند بار با وضعیت کاهش کیفیت خواب به دنبال گرفتگی یا آبریزش بینی مواجه شده‌اید؟ هنگام درازکشیدن ترشحات مخاطی در قسمت پشت گلو جمع شده و باعث می‌شوند که فرد دچار آبریزش، گرفتگی مسیر تنفسی و سرفه شود. مجموعه این عوامل فرآیند خواب را بر هم زده و منجر به بیدار کردن شما خواهند شد.

برای آن که بتوانید از چنین عوارضی پیشگیری کنید، استفاده از یک بالش اضافی زیر سر راهگشا خواهد بود. با افزایش ارتفاع سر، نیروی جاذبه به حرکت رو به پایین ترشحات و خواب راحت‌تر کمک می‌کند.

روش شماره ۴: استفاده از دستگاه رطوبت‌ساز در ساعات شب

هوای خشک منجر به تحریک بیشتر سینوس‌ها شده و باعث می‌شود که در واکنش به آن بدن تولید مخاط را افزایش دهد. برای مقابله با این وضعیت می‌توان از روشی ساده و در دسترس استفاده کرد و آن هم چیزی نیست جز بالابردن رطوبت اتاق خواب در ساعات شب و هنگام آماده‌شدن برای خواب شبانه. دستگاه‌های رطوبت‌ساز با تامین رطوبت مورد نیاز به پاکسازی مجاری بینی کمک می‌کنند.

لازم به ذکر است که در صورت استفاده از دستگاه‌های رطوبت‌ساز، در راستای جلوگیری از رشد کپک ضروری است فیلتر آنها را با توجه به دستورالعمل شرکت سازنده و در بازه‌های زمانی مشخص تعویض کنید. در غیر این صورت نه‌تنها تنفس برای فرد دشوارتر از گذشته خواهد شد، بلکه زمینه تشدید نشانه‌های آلرژی نیز فراهم می‌شود.

روش شماره ۵: درمان‌های دارویی بدون نیاز به نسخه

اگر هیچ‌یک از متدهای شست‌وشوی بینی، نوشیدن آب، افزایش ارتفاع سر هنگام خواب یا دستگاه رطوبت‌ساز به بهبود شرایط کمک نکردند، می‌توانید برای تسکین کوتاه‌مدت ترشح پشت حلق از درمان‌های دارویی بدون نیاز به نسخه پزشک یا همان داروهای OTC استفاده کنید. البته توصیه می‌شود برای انتخاب مناسب‌ترین داروی ممکن، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. گزینه‌های پیشنهادی شامل موارد زیر خواهند بود:

- گایافنزین به منظور نرم و نازک‌شدن ترشحات مخاطی

- ضد احتقان‌های موضعی بینی مانند قطره فنیل‌افرین (توجه داشته باشید که به علت عارضه احتقان برگشتی این قطره نباید بیش از ۳ الی ۴ روز مورد استفاده قرار گیرد.)

- انواع آنتی‌هیستامین‌ها مانند سیتریزین، لوراتادین یا فکسوفنادین

همان طور که گفته شد ترشح پشت حلق می‌تواند به دنبال عفونت‌های ویروسی نیز ایجاد شود. از این رو اگر پس از گذشت حداقل ۳ روز هیچ اثری از بهبودی حاصل نشد یا با پی‌ان‌دی مزمن روبه‌رو بودید، مراجعه به پزشک اولویت خواهد داشت.

نوشیدن آب

یکی دیگر از روش‌های ساده برای مقابله با ترشحات مخاطی افزایش یابنده در بینی، افزایش آب مصرفی طی روز به شمار می‌رود. متخصصان گوش و حلق و بینی معتقد هستند که پر کردن لیوان با H۲O هیچگاه فکر بدی نخواهد بود و می‌تواند به مرور منتج به بهبود شرایط شود.

هنگام دراز کشیدن ترشحات مخاطی در قسمت پشت گلو جمع شده و باعث می‌شوند که فرد دچار آبریزش، گرفتگی مسیر تنفسی و سرفه شود. مجموعه این عوامل فرآیند خواب را بر هم زده و منجر به بیدار کردن شما خواهند شد.

برای آن که بتوانید از چنین عوارضی پیشگیری کنید، استفاده از یک بالش اضافی زیر سر، راهگشا خواهد بود. با افزایش ارتفاع سر، نیروی جاذبه به حرکت رو به پایین ترشحات و خواب راحت‌تر کمک می‌کند.

استفاده از دستگاه رطوبت‌ساز در ساعات شب

هوای خشک منجر به تحریک بیشتر سینوس‌ها شده و باعث می‌شود که در واکنش به آن بدن تولید مخاط را افزایش دهد. برای مقابله با این وضعیت می‌توان از روشی ساده و در دسترس استفاده کرد و آن هم چیزی نیست جز بالابردن رطوبت اتاق خواب در ساعات شب و هنگام آماده‌شدن برای خواب شبانه. دستگاه‌های رطوبت‌ساز با تامین رطوبت مورد نیاز به پاکسازی مجاری بینی کمک می‌کنند.

درمان‌های دارویی بدون نیاز به نسخه

اگر هیچ‌یک از روش‌های شست‌وشوی بینی، نوشیدن آب، افزایش ارتفاع سر هنگام خواب یا دستگاه رطوبت‌ساز به بهبود شرایط کمک نکردند، می‌توانید برای تسکین کوتاه‌مدت ترشح پشت حلق از درمان‌های دارویی بدون نیاز به نسخه پزشک یا همان دارو‌های OTC استفاده کنید. البته توصیه می‌شود برای انتخاب مناسب‌ترین داروی ممکن، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. گزینه‌های پیشنهادی شامل موارد زیر خواهند بود:

- گایافنزین به منظور نرم و نازک‌شدن ترشحات مخاطی

- ضد احتقان‌های موضعی بینی مانند قطره فنیل‌افرین (توجه داشته باشید که به علت عارضه احتقان برگشتی این قطره نباید بیش از ۳ الی ۴ روز مورد استفاده قرار گیرد.)

- انواع آنتی‌هیستامین‌ها مانند سیتریزین، لوراتادین یا فکسوفنادی

شست‌وشوی بینی

اولین راه حل و در عین حال ساده‌ترین روش استفاده از اسپری‌های نرمال سالین یا همان آب نمک یا کیت‌های نمکی شست‌وشوی بینی است. دیده شده که چنین روش‌هایی نه تنها تهاجمی نیستند بلکه می‌توانند به طور موثری خاتمه‌دهنده ترشحات مخاطی بینی و احتقان ناشی از آن هم باشند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، خلط، ماده‌ای غلیظ و چسبناک است که وقتی سرما خورده‌اید، پشت حلق‌تان می‌چسبد. اما آیا می‌دانستید که شما این ترشحات را همیشه دارید؟ غشا موکوس، خلط تولید می‌کند تا از سیستم تنفسی شما محافظت نماید. این غشا‌ها داخل دهان، بینی، گلو، سینوس‌ها و ریه‌های‌تان را می‌پوشانند.

چگونه از خلط و ترشحات خلاص شویم

موکوس چسبناک است تا بتواند گرد و غبار، آلرژن‌ها و ویروس‌ها را به دام بیندازد. وقتی شما سالم هستید، موکوس‌تان رقیق است و غلظت کمی دارد و برای همین قابل توجه نیست. اما وقتی بیمار می‌شوید یا در معرض ذرات زیادی قرار می‌گیرید، خلط و موکوس‌تان غلیظ می‌شود، چون باید ذرات خارجی را به دام بیندازد و شما متوجه ترشحات‌تان می‌شوید.

خلط، بخش سالمی از سیستم تنفس‌تان است، اما اگر ناراحت‌تان کند، به دنبال راه‌هایی برای رقیق کردن آن یا دفع آن از بدن‌تان خواهید بود. در این مطلب با ما همراه باشید تا راهکار‌های طبیعی و دارو‌های معمول برای رفع خلط و ترشحات آزاردهنده را به شما توصیه کنیم و بدانید چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنید.

خلط و ترشحات پشت حلق و راه‌های رهایی از آن//گلی

هوا را مرطوب کنید

مرطوب کردن هوای اطراف‌تان باعث می‌شود موکوس‌تان رقیق شود. شاید شنیده باشید که بخار می‌تواند خلط و گرفتگی را برطرف کند. البته هنگام استفاده از بخار داغ باید خیلی احتیاط کنید، چون می‌تواند سبب سوختگی بشود. اما شما می‌توانید به جای بخار داغ از یک دستگاه بخور سرد استفاده کنید. بهتر است دستگاه بخور را تمام مدت روشن نگه دارید. فقط یادتان باشد آب دستگاه را هر روز عوض کنید و طبق دستورالعمل دستگاه، آن را تمیز نمایید.

زیاد آب و مایعات بنوشید

نوشیدن آب کافی، مخصوصا آب و مایعات گرم، به رقیق شدن و جریان ترشحات کمک می‌کند. آب می‌تواند با کمک به جاری شدن خلط، گرفتگی‌تان را برطرف نماید. انواع آبمیوه خانگی و سوپ رقیق برای رفع ترشحات مفیدند. چای بدون کافئین، دمنوش‌های گیاهی و شربت آبلیموی گرم نیز از دیگر راهکار‌های موثرند.

غذا‌ها و نوشیدنی‌هایی بخورید که برای سلامت سیستم تنفسی مفیدند

غذا‌ها و نوشیدنی‌هایی مصرف کنید که حاوی لیموترش، زنجبیل و سیر هستند. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد این مواد غذایی می‌توانند به درمان سرما خوردگی، سرفه و ترشحات اضافی کمک کنند.

غذا‌های تند که حاوی کپسایسین هستند، مانند فلفل کاین یا فلفل قرمز نیز می‌توانند سینوس‌ها را پاکسازی کرده و خلط و ترشحات را دفع کنند. مواد غذایی و مکمل‌های زیر می‌توانند از بیماری‌های ویروسی تنفسی پیشگیری کرده و به درمان آن‌ها کمک کنند:

ریشه شیرین بیان
جینسنگ
توت
اکیناسه (سرخارگُل)
انار
چای گواوا
شربت زینک
اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید حتما پیش از به کار بردن راهکار‌های گیاهی، با پزشک‌تان مشورت کنید.

 

خلط و ترشحات پشت حلق و راه‌های رهایی از آن//گلی

آب‌نمک غرغره کنید

غرغره کردن آب‌نمک گرم می‌تواند خلط‌هایی را که در پشت حلق‌تان چسبیده‌اند پاکسازی کند. آب‌نمک حتی می‌تواند میکروب‌ها را نابود کرده و گلو دردتان را تسکین بدهد. در یک فنجان آب گرم، یک دوم قاشق مرباخوری نمک بریزید و حل کنید. آب گرم بهتر اثر می‌گذارد، زیرا نمک بهتر در آن حل می‌شود.

ضمنا می‌توانید از آب جوشیده یا تصفیه شده استفاده کنید. یک قلپ از آب‌نمک بردارید و سرتان را کمی عقب ببرید. اجازه دهید آب‌نمک، گلوی‌تان را شستشو بدهد، اما آن را قورت ندهید. از بینی نفس بکشید و اجازه دهید ۳۰ تا ۶۰ ثانیه غرغره کردن‌تان طول بکشد و سپس آن را تف کنید. هر چقدر که لازم است این کار را تکرار کنید.

از عصاره اکالیپتوس استفاده کنید

استفاده از عصاره اکالیپتوس می‌تواند ترشحات را از سینه‌تان بیرون بکشد. روغن اکالیپتوس، موکوس را رقیق کرده و شما می‌توانید با سرفه کردن، راحت‌تر آن را از سینه خارج کنید.

ضمنا اکالیپتوس می‌تواند سرفه‌های‌تان را تسکین بدهد. شما می‌توانید بخار اکالیپتوس را تنفس کنید یا از مرهمی استفاده کنید که حاوی اکالیپتوس است. حتما قبل از استفاده از اکالیپتوس برای کودکان، اول با پزشک مشورت کنید.

خلط و ترشحات پشت حلق و راه‌های رهایی از آن//گلی

یک پارچه‌ی گرم و مرطوب روی صورت‌تان بگذارید

یک پارچه‌ی گرم و مرطوب می‌تواند مرهمی برای سر درد آزاردهنده‌ی سینوسی باشد. نفس کشیدن از طریق یک پارچه‌ی مرطوب، یک راه حل فوری برای برگرداندن رطوبت به بینی و حلق است. گرمای مرطوب کمک می‌کند از درد و فشارتان کم شود.

زیر سرتان را بلند کنید

وقتی تجمع ترشحات آزاردهنده می‌شود، اگر زیر سرتان چند بالش قرار دهید، هنگام خواب راحت‌تر خواهید بود. صاف دراز کشیدن، نفس کشیدن را برای‌تان سخت خواهد کرد، زیرا احساس می‌کنید موکوس و ترشحات در پشت حلق‌تان جمع شده است.

جلوی سرفه‌های‌تان را نگیرید

وقتی خلط دارید، شاید فکر کنید بهتر است جلوی سرفه‌های‌تان را بگیرید. اما سرفه کردن، شیوه‌ی بدن برای خارج کردن ترشحات اضافی از ریه‌ها و حلق است.

خلط را با احتیاط خارج کنید

وقتی خلط از ریه‌ها به حلق‌تان می‌آید، یعنی بدن سعی دارد آن را خارج و دفع کند. پس به جای اینکه آن‌ها را قورت دهید، تف کنید.

از محرک‌ها اجتناب کنید

مواد شیمیایی، عطر‌ها و آلاینده‌ها می‌توانند بینی و حلق و سیستم تنفسی تحتانی را تحریک کنند. زیرا بدن وادار می‌شود موکوس بیشتری ترشح کند.

نسبت به واکنش‌های غذایی‌تان دقیق باشید

برخی از غذا‌ها می‌توانند سبب واکنش بدن شوند و آلرژی‌های غذایی را تقلید کنند. این غذا‌ها ممکن است باعث شوند بینی آبریزی کند و گلو بخارد، در نتیجه موکوس اضافی ترشح شود. تمام غذا‌هایی را که برای‌تان ایجاد خلط و موکوس می‌کنند یادداشت کنید.

از مصرف کافئین و الکل اجتناب کنید

هم کافئین و هم الکل اگر زیاد مصرف شوند منجر به کم آب شدن بدن می‌شوند. وقتی موکوس و خلط دارید، مقدار زیادی آب گرم و نوشیدنی‌های بدون کافئین بنوشید.

دوش آب گرم بگیرید

اگر چند دقیقه زیر دوش آب گرم بمانید، موکوس و ترشحات بینی و حلق‌تان رقیق می‌شود. اجازه دهید آب داغ روی صورت‌تان را بپوشاند تا از فشار سینوس‌های‌تان نیز رها شوید.

به آرامی فین کنید

شاید دل‌تان بخواهد آنقدر فین کنید تا ترشحات غلیظ خارج شوند. اما این کار اگر با فشار زیاد انجام شود به سینوس‌های‌تان آسیب می‌زند و در نتیجه درد و ناراحتی‌تان بیشتر شده و احتمالا عفونت ایجاد خواهد شد.

میوه زیاد بخورید

مطالعه‌ای نشان داده رژیم غذایی پُر از فیبر میوه، می‌تواند مشکلات ناشی از خلط را در سیستم تنفسی کاهش بدهد.

از خوردن غذا‌هایی که سبب ریفلاکس اسید می‌شوند پرهیز کنید

ریفلاکس اسید معده به مری می‌تواند باعث افزایش خلط و موکوس بشود. افرادی که مستعد سوزش سردل هستند نباید غذا‌های محرک ریفلاکس بخورند.

سرکه سیب و عسل بخورید

سرکه سیب اغلب به عنوان یک ضد احتقان طبیعی به کار می‌رود و به دلیل پتاسیمی که دارد، برای آبریزش بینی خوب است. سرکه سیب یک ضد ویروس و ضد میکروب طبیعی نیز هست که به مبارزه با عفونت‌ها و در نتیجه کاهش تولید خلط کمک می‌کند. یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را با یک لیوان آب ترکیب کرده و کمی عسل به آن اضافه کنید و دست کم سه بار در روز بنوشید.

عصاره نعنا فلفلی تنفس کنید

عصاره نعنا فلفلی یکی از پُرکاربردترین عصاره‌های گیاهی برای رفع گرفتگی تنفسی است. یکی از اجزای اصلی نعنا فلفلی، منتول است که یک ضد سرفه و ضد احتقان طبیعی است. بخار نعنا فلفلی می‌تواند مستقیما به ریه‌ها وارد شده و تجمع خلط را کاهش داده و عضلات ریه را شل کند.

خلط و ترشحات پشت حلق و راه‌های رهایی از آن//گلی

نعنا فلفلی خاصیت ضد باکتری دارد و برای رفع عفونت نیز مفید است. هفت تا هشت قطره عصاره نعنا فلفلی را در یک کاسه آبجوش بریزید و روی سرتان حوله‌ای بیندازید و بخار نعنا فلفلی را عمیقا نفس بکشید. می‌توانید روزی یکی دو بار این کار را انجام دهید.

زنجبیل استفاده کنید

زنجبیل سرشار از پلی فنول‌ها و فلاوونیدهاست که خاصیت ضد باکتری و ضد ویروسی و ضد احتقان دارند. این ترکیبات می‌توانند با عفونت مبارزه کرده و جلوی گرفتگی‌های ناشی از تولی%

0
3 سال پیش توسط: زهره چراغی

 

ترشحات پشت حلق چیز عادی نیست، بسیاری از مردم خلط دارند و می گویند چیز عادی است،ولی نباید خلط ته حلق داشته باشند یا حداقل اگر باشد باید دفعش کنند، اگر وارد دستگاه گوارش و ریه شود بیماری های متعددی را ایجاد می کند.
 ترشحات بینی باید دفع شود و روایت‌های زیادی در این زمینه وجود دارد و سفارش شده است که افراد قبل از وضو آب استنشاق کنند و وارد شدن آب به مجرای بینی خود از عوامل خنک کننده مغز است و برای تقویت مغز بسیار عالیست. اگر ترشحات بینی وارد مجاری گوارشی و ریه شود خود عامل بروز بیماری است البته علت بروز آن زیاد است و اکثراً به دلیل مشکلات گوارشی است و هر ماده‌ای که وارد مجاری ریه و گوارش شود، مشکل ایجاد می‌کند و مشکل را باید رفع کرد.

ترشح پشت حلق (PDN) به ترشحات مخاطی منشا گرفته از مجاری پشت بینی گفته می‌شود و گاهی با افزایش ترشح می‌تواند منجر به ایجاد احساس ناخوشایند و آزار فیزیکی در افراد شود.

به گزارش ایسنا، عصر ایران به نقل از «لیو استرانگ» نوشت: «طبق آن چه دکتر دیوید ارشتاین، متخصص آلرژی و ایمونولوژیست، دارای مجوز فعالیت در نیویورک آمریکا توضیح می‌دهد، ترشح پشت حلق (PDN) به ترشحات مخاطی منشا گرفته از مجاری پشت بینی گفته می‌شود و گاهی با افزایش ترشح می‌تواند منجر به ایجاد احساس ناخوشایند و آزار فیزیکی در افراد شود.

به گفته آکادمی جراحی گوش، حلق، بینی و سر و گردن آمریکا، غدد موجود در بینی و گلوی هر یک از ما روزانه یک یا دو چهارم از مخاط بدن را تولید کنند. این مخاط نقش مهمی در سلامتی انسان ایفا می‌کند که از جمله مهم‌ترین عملکردهای آن می‌توان به تمیز و مرطوب نگه‌داشتن پوشش داخلی بینی و جلوگیری از ایجاد عفونت اشاره کرد. حال پی‌ان‌دی با افزایش میزان ترشحات و احتقان در مسیر تنفسی که معمولا در نتیجه آلرژی، ریفلاکس اسید، سینوزیت و عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفلوآنزا رخ می‌دهد، زندگی را برای فرد دشوار می‌کند.

کسانی که دچار ترشح پشت حلق می‌شوند، غالبا با علائمی نظیر احساس وجود ترشحات مخاطی در قسمت پشتی حلق، تلاش برای بیرون راندن این ترشحات و همچنین سوزش و درد گلو رو به رو خواهند شد. در این میان توصیه می‌شود که بیماران پیش از رجوع به درمان‌های دارویی، از روش‌های غیر دارویی اثبات شده و موثر در این زمینه استفاده کنند:

روش شماره ۱: شست‌وشوی بینی

اولین راه حل و در عین حال ساده‌ترین متد ممکن استفاده از اسپری‌های نرمال‌ سالین یا همان آب نمک یا کیت‌های نمکی شست‌وشوی بینی است. دیده شده که چنین روش‌هایی نه‌تنها به هیچ عنوان تهاجمی نیستند بلکه می‌توانند به طور موثری خاتمه‌دهنده ترشحات مخاطی بینی و احتقان ناشی از آن هم باشند. محلول‌های نرمال سالین به شکل اسپری، قطره و سرم در دسترس هستند و افراد بسته به تمایل شخصی خود قادر به خرید هر یک از این مدل‌ها خواهند بود.

توجه داشته باشید که بهتر است برای شست‌وشوی بینی تنها از آب مقطر، استریل یا محلول‌های نرمال‌ سالین استفاده شود و آب شیر جایگزین موارد مذکور نشود.

روش شماره ۲: نوشیدن آب

یکی دیگر از روش‌های بسیار آسان برای مقابله با ترشحات مخاطی افزایش یابنده در بینی، افزایش آب مصرفی طی روز به شمار می‌رود. متخصصین گوش و حلق و بینی معتقد هستند که پر کردن لیوان با H2O هیچگاه فکر بدی نخواهد بود و می‌تواند به مرور منتج به بهبود شرایط شود.

بدین‌ترتیب اطمینان حاصل کنید که به منظور رقیق‌سازی ترشحات مخاطی آزاردهنده به اندازه کافی بدن خود را آبرسانی کرده‌اید. نوشیدن آب بیشتر همچنین می‌تواند به تغییر طعم بد دهان که ناشی از افزایش تولید ترشحات مخاطی است کمک زیادی کند.

روش شماره ۳: تغییر وضعیت خواب

تاکنون چند بار با وضعیت کاهش کیفیت خواب به دنبال گرفتگی یا آبریزش بینی مواجه شده‌اید؟ هنگام درازکشیدن ترشحات مخاطی در قسمت پشت گلو جمع شده و باعث می‌شوند که فرد دچار آبریزش، گرفتگی مسیر تنفسی و سرفه شود. مجموعه این عوامل فرآیند خواب را بر هم زده و منجر به بیدار کردن شما خواهند شد.

برای آن که بتوانید از چنین عوارضی پیشگیری کنید، استفاده از یک بالش اضافی زیر سر راهگشا خواهد بود. با افزایش ارتفاع سر، نیروی جاذبه به حرکت رو به پایین ترشحات و خواب راحت‌تر کمک می‌کند.

روش شماره ۴: استفاده از دستگاه رطوبت‌ساز در ساعات شب

هوای خشک منجر به تحریک بیشتر سینوس‌ها شده و باعث می‌شود که در واکنش به آن بدن تولید مخاط را افزایش دهد. برای مقابله با این وضعیت می‌توان از روشی ساده و در دسترس استفاده کرد و آن هم چیزی نیست جز بالابردن رطوبت اتاق خواب در ساعات شب و هنگام آماده‌شدن برای خواب شبانه. دستگاه‌های رطوبت‌ساز با تامین رطوبت مورد نیاز به پاکسازی مجاری بینی کمک می‌کنند.

لازم به ذکر است که در صورت استفاده از دستگاه‌های رطوبت‌ساز، در راستای جلوگیری از رشد کپک ضروری است فیلتر آنها را با توجه به دستورالعمل شرکت سازنده و در بازه‌های زمانی مشخص تعویض کنید. در غیر این صورت نه‌تنها تنفس برای فرد دشوارتر از گذشته خواهد شد، بلکه زمینه تشدید نشانه‌های آلرژی نیز فراهم می‌شود.

روش شماره ۵: درمان‌های دارویی بدون نیاز به نسخه

اگر هیچ‌یک از متدهای شست‌وشوی بینی، نوشیدن آب، افزایش ارتفاع سر هنگام خواب یا دستگاه رطوبت‌ساز به بهبود شرایط کمک نکردند، می‌توانید برای تسکین کوتاه‌مدت ترشح پشت حلق از درمان‌های دارویی بدون نیاز به نسخه پزشک یا همان داروهای OTC استفاده کنید. البته توصیه می‌شود برای انتخاب مناسب‌ترین داروی ممکن، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. گزینه‌های پیشنهادی شامل موارد زیر خواهند بود:

- گایافنزین به منظور نرم و نازک‌شدن ترشحات مخاطی

- ضد احتقان‌های موضعی بینی مانند قطره فنیل‌افرین (توجه داشته باشید که به علت عارضه احتقان برگشتی این قطره نباید بیش از ۳ الی ۴ روز مورد استفاده قرار گیرد.)

- انواع آنتی‌هیستامین‌ها مانند سیتریزین، لوراتادین یا فکسوفنادین

همان طور که گفته شد ترشح پشت حلق می‌تواند به دنبال عفونت‌های ویروسی نیز ایجاد شود. از این رو اگر پس از گذشت حداقل ۳ روز هیچ اثری از بهبودی حاصل نشد یا با پی‌ان‌دی مزمن روبه‌رو بودید، مراجعه به پزشک اولویت خواهد داشت.

احساس خلط یا ترشح در ته حلق یا انتهای بینی شکایت بسیار شایعیست. بیماران برای توصیف آن عبارات متعددی را بکار میبرند: احساس جسم خارجی، احساس نیاز مکرر به تمیز کردن دهان و حلق، صاف کردن مکرر گلو، احساس ریزش یا چکه کردن ته حلق، احساس وجود چیزی چسبناک که نه بالا میاید و نه میتوان قورتش داد، احساس بغض، احساس ناخوشایند ته حلق و موارد مشابه دیگر.باید دانست که وجود ترشح در بینی و ته حلق غیر طبیعی نیست و بلکه لازم و ضروریست. روزانه در حدود یک لیتر یا چیزی در حدود ۴ لیوان از این ترشحات در سینوسها تولید و سپس وارد بینی و از آنجا وارد ته حلق میشود.

ذرات گرد وغبار، اجسام خارجی و برخی میکروبها و عوامل قارچی در این ترشحات به دام افتاده و بدن از ورود آنها به ریه از طریق تنفس جلوگیری میکند. این روند بصورتی اتفاق میفتد که شما متوجه آن نمیشود. مشکل زمانی شروع میشود که بهر علت شما آنرا احساس کنید. هر عاملیکه موجب تغییر کمیت یا کیفیت ترشحات شود این حس را ایجاد میکند. ممکنست حجم ترشحات زیاد شده باشد که اینحالت را در سرماخوردگی یا سینوزیت میبینیم. گاهی حجم ترشحات بیشتر نیست و حتی کم شده ولی ترشحات از حد معمول غلیظتر و چسبناک تر میباشد و بیمار آنرا احساس میکند.

علل احساس خلط ته حلق
علل مختلفی موجب این مشکل میشوند که خوشبختانه اغلب خطرناک نیستند ولی بندرت این شکایت میتواند علامتی از بیماریهای خطرناک باشد که تهدید کننده زندگیست.
- آلرژی و حساسیت
- سرماخوردگی
- سینوزیت
- شرایط نامناسب محیط مانند آلودگی یا خشکی هوا
- التهاب لوزه سوم یا آدنویید
- ریفلاکس یا بالا آمدن اسید معده
- التهاب لوزه های زبانی
- رادیوتراپی قبلی
- بیماریهای عصبی که موجب مشکلات بلع میشوند
- تومورهای خوش خیم
- تومورهای بدخیم
- علل اضطرابی

علایم هشدار :
در صورت وجود همزمان درد گلو، درد موقع بلع یا سختی در بلع، بررسی بیشتری لازمست.

درمان :
درمان بسته به علت زمینه ایست. تشخیص نیازمند معاینه کامل و گاهی آندوسکوپی بینی، سینوسها، حلق، حنجره و معده وگاهی روشهای رادیولوژیک است.

loader

لطفا شکیبا باشید ...