می خواستم بدانم طرز تهیه شله زرد چیست.
شله زرد هم مانند فرنی و حلوا، یکی از دسرهای سنتی ایرانی است که بین ما ایرانیها بسیار محبوب است و معمولا در مراسمهای مختلفی مثل ماه رمضان و در سفره افطار و یا در مناسبت های مذهبی به عنوان نذری پخته میشود. یکی از دلایلی که شله زرد به عنوان نذری پخته میشود، طرز تهیه آسان آن است. اما جدای از آسانی پختن شله زرد، فوت و فنی دارد که اگر رعایت شود نتیجه کار بدون عیب و نقص خواهد بود! شله زر به دلیل زعفران و گلابی که دارد بو و رنگ وسوسه انگیزی دارد. شله زرد را در ماه رمضان و محرم بیشتر درست میکنند. بنابراین با توجه به اینکه این یک دسر سنتی ایرانی است واجبه هر خانم کدبانوی ایرانی طرز تهیه شله زرد را بداند.
مواد لازم برای تهیه شله زرد افطاری
برنج۱ پیمانه
آب۷ پیمانه
شکر۲ پیمانه
گلابیک چهارم پیمانه
خلال بادام۵۰ گرم یا یک چهارم پیمانه
خلال پسته و گل محمدیبه مقدار لازم برای تزیین
هل (اختیاری)به مقدار لازم
زعفران5 قاشق سوپ خوری
1- برنج رو پاک کنید و به خوبی بشویید تا کاملا تمیز بشه و با ۷ پیمانه آب خیس کنید. (به مدت بیست و چهار ساعت یا حداقل دوازده ساعت)
2- بعد از گذشت این زمان، برنج رو با همون آبی که خیس کردین داخل ظرف مناسب روی حرارت متوسط رو به بالا قرار بدین تا به جوش بیاد و بعد حرارت رو کم کنید( اگه کف کرد حتما کف روی آب رو جمع کنید) و اجازه بدین آروم بجوشه تا برنج ها شکفته بشن.
توی این مرحله بهتره اصلا شله زرد رو هم نزنین و قاشق داخل ظرف نبرین و بذارین به حال خودش باشه و بجوشه چون هم زدن در این مرحله باعث میشه ته بگیره و به کف قابلمه بچسبه.
3- وقتی نصف آب برنج کشیده شد، زعفران دم کرده غلیظ رو اضافه میکنیم و هم میزنیم.
بیشتر مواقع زعفران بعد از اضافه کردن شکر افزوده میشه؛ اما تجربه به من ثابت کرده وقتی زعفران قبل از شکر به برنج اضافه میشه رنگ بهتری به شله زرد میده و برنج به خوبی رنگ میگیره!
4- بعد از اضافه کردن زعفران، هم میزنیم( از این به بعد هم زدن ایرادی نداره) و اجازه میدیم بجوشه و به خوبی رنگ بده!
5- اجازه بدین به آرومی بجوشه و هر از گاهی هم بزنین تا به غلظت مورد نظرتون برسه و بعد شکر رو اضافه و مخلوط کنین. توجه کنین که بعد از اضافه کردن شکر، شله زرد کمی رقیق و شل میشه. بنابراین قبل از اضافه کردن شکر، کمی غلیظ تر از حالت دلخواهتون بردارین تا با اضافه کردن شکر به غلظت دلخواه برسه.
توجه کنین تا قبل از اضافه کردن شکر، برنج باید کاملا شکفته شده باشه و مغز پخت و نرم باشه چون بعد از اضافه کردن شکر برنج دیگه نمیپزه!
6- بعد از اضافه کردن شکر بهتره مدام شله زرد رو هم بزنین؛ اجازه بدین کمی با حرارت کم بجوشه (حدود ده دقیقه الی یک ربع) و در آخر خلال بادام رو اضافه کنید.
بهتره خلال بادام رو از قبل با کمی گلاب خیس کنید! این کار باعث طعم گرفتن و نرم شدن خلال ها میشه؛ اما اگه از بادام تازه خلال شده استفاده میکنید نیازی به اینکار نیست.
7- هلها رو از هنگام شروع کار بشکنید و با مقدار کمی آب جوش خیس کنید. در مرحله آخر گلاب رو به همراه عصاره هلی که از صافی رد کردیم، اضافه کنید و به خوبی هم بزنید.
8- در آخر روی شعله کم گاز شعله پخش کن قرار بدین و شله زرد رو به مدت ده دقیقه به همراه دم کنی دم بذارید و بعد حرارت رو خاموش کنید. شله زرد رو به صورت داغ داخل ظرفها بکشین چون شله زرد اگه خنک بشه سفت تر میشه و رویه میبنده.
اجازه بدین داخل ظرف ها خنک بشه بعد به دلخواه با دارچین و گل محمدی و خلال پسته و… تزیین کنید.
یکی از اشکالاتی که بعد از پخت برای شله زرد به وجود میاد، آب انداختن شله زرد هست. از دلایل آب انداختن شله زرد اضافه کردن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اگه شله زرد رو برای مهمانی یا برای سفره افطار آماده میکنین و میخواین خاص باشه، میتونین شله زرد رو به صورت قالبی درست کنین یا شله زرد را تزیین کنید.
به طور کلی تزیین شله زرد با توجه به مناسبت ها انتخاب میشود. در مراسمی که شله زرد به عنوان نذری درست میشود، معمولا فقط با دارچین تزیین میشود و کلماتی از قبیل یا حسین، یا علی و… روی آن نوشته میشود.
نوشتن کلمات با خلال بادام و خلال پسته هم امکان پذیر است ولی بسیار زمان بر است. برای مناسبت هایی مانند ماه رمضان، گلبرگ گل سرخ میتواند زیباترین ایده تزیین باشد! ترکیب رنگ جذاب سرخابی و صورتی با رنگ اشتها آور زرد، جلوه ای زیبا به سفره های افطاری میدهد.
امیدواریم از این دستور لذت برده باشید! این مواد برای تهیه شله زرد برای 2 تا 4 نفر مناسب بود. اگر بخواین شله زرد رو برای تعداد بالا درست کنید، یک سری نکات دیگه رو باید رعایت کنید و پیشنهاد میکنیم مطلب طرز تهیه شله زرد نذری برای ۲۰ نفر را مشاهده کنید
https://blog.okala.com/how-to-cook-yellow-shells/
لطفا شکیبا باشید ...