0

طبخ غذا در ظروف مسی چه فوایدی دارد؟

پختن غذا ظروف مسی سلامتی طبخ مس ظرف زیبا
ثبت شده 3 سال پیش توسط راضیه سادات شریفی ویرایش شده در 1400/3/13

چرا پزشکان توصیه میکنند در ظروف مسی غذا پخته شود؟


1 جواب

0
3 سال پیش توسط: پریسا قلی زاده

خواص و فواید آشپزی و خوردن غذا در ظروف مسی

ظرف غذا، یکی از مهمترین وسایلی است که در خانه برای خوردن و نوشیدن به آن نیاز داریم، اما چه باور کنید چه باور نکنید، ظروف مسی، دارای فواید سلامتی برای بدن است.

 

هر روز ،مردم برای خوردن و آشامیدن در منزل خود از ظروف غذا استفاده می کنند ؛ ظروف غذا شامل بشقاب، چنگال، قاشق، نعلبکی، لیوان، چاقو و دیگر ظروف مورد نیاز در آشپزخانه است.

در طول دهه های مختلف، مردم توانستند انواع مختلفی از ظروف را از مواد مختلف تولید کنند برخی از ظروف غذا وجود دارند، که واقعا برای سلامتی بدن مفید هستند و در مقابل برخی از مواد و متریال ها حاوی مواد شیمیایی سمی، جیوه و سایر عناصر مضر برای بدن مضر هستند ،

در ادامه این بخش از سلامت نمناک به فواید نوشیدن آب در ظروف مسی خواهیم پرداخت.

خواص ظروف مسی

ظروف مسی مفید برای بدن 

فواید نوشیدن آب با ظروف مسی

برخی تحقیقات علمی نشان می دهد که ،داشتن مقدار کمی مس در بدن، می تواند تاثیر مثبتی بر سلامتی کلی بدن داشته باشد ؛برخی از فواید سلامت از نوشیدن آب در ظروف مسی را آورده ایم:

  • افزایش سلامت پوست:

مس، پوست های آسیب دیده و خشک را درمان می کند، همچنین باعث تولید سلول های سالم پوست می شود ؛ نوشیدن در فنجان مسی نیز، باعث افزایش کشش (خاصیت الاستیسیته) و سلامت پوست می شود.

این فلز ،باعث تولید ملانین در بدن می شود که می تواند سلامت مو را بازگرداند و باعث رشد سریع مو شود.

به عملکرد طحال و کبد ما کمک می کند، و همچنین به عملکرد مناسب چندین عضو دیگر نیز کمک می کند.

  • بهبود سلامت قلبی عروقی :

مقدار کمی از مس، می تواند انسداد شریانها را از بین ببرد و همچنین باعث جلوگیری از ایجاد پلاک هایی می شود که ،باعث انسداد رگ های خونی می شوند.

  • تحریک مغز :

مس می تواند ،بدن را برای تولید میلین تحریک کند ،که این باعث افزایش سرعت عملکرد مغز می شود.

  • تسکین و آرامش مفاصل:

می تواند بیماری آرتروز را بهبود دهد و غضروفی را که باعث مشکلات مفصلی شده را بازسازی کند ، که به درمان مفاصل درد و تورم مفاصل ،کمک می کند.

خواص ظرف مسی

سلامت پوست و مو با خوردن آب در ظرف مسی 

درباره مس :

مس، یک ماده معدنی ضروری در تمام بافتهای بدن است ؛ مس و آهن ،باعث تشکیل گلبول های قرمز می شوند. مس ،همچنین کمک می کند تا رگ های خونی، اعصاب، سیستم ایمنی بدن و استخوان ها سالم بمانند.

مس به طور طبیعی، در انواع خاصی از صدف ها، غلات کامل، سیب زمینی، میوه های خشک شده و سبزیجات سبز تیره یافت می شود. اکثر مردم در رژیم روزانه خود، به اندازه کافی مس دریافت می کنند. مقدار خاص دریافتی مس مورد نیاز روزانه افراد، بستگی به سن، جنس و وضعیت سلامتی آنها دارد ؛

مدلین پلاس، اعلام می کند که مقدار مناسب مصرف روزانه مس برای یک بالغ بالای 19 سال، 900 میکروگرم است ؛ مس در مقادیر زیاد، سمی می شود، گرچه میزان سم آن اندازه گیری و مشخص نشده است.

آشپزی در ظروف مسی

آشپزی و خوردن غذا در ظروف مسی مفید برای بدن 

ایمنی و نکات مهم هنگام استفاده از ظروف مسی :

قابلمه های مسی که با موادی مانند قلع و استیل ضد زنگ ترکیب شده اند، می توانند شما را از مسمومیت مربوط به مس محافظت کنند. فلز ،به راحتی با برخی از غذاها حل می شود و مقدار زیاد آن می تواند باعث حالت تهوع، استفراغ و اسهال شود.

طبق گفته سازمان غذا و دارو، غذاهای اسیدی، سبب حل شدن مس از ظروف آشپزی به غذا می شود ، اگر از قابلمه ها و ماهیتابه های مسی محافظت نشده و ترکیب نشده با سایر فلزها استفاده می کنید، اسیدیته غذاها را مورد مطالعه قرار دهید.

فواید ظروف آشپزی مسی :

نه تنها قابلمه ها و تابه های مسی در آشپزخانه جذاب هستند، بلکه مس هدایت کننده و منتقل کننده عالی برای گرما است و برای پخت و پز در میزان بالا، بسیار عالی است ؛ آشپزها ،اغلب از قابلمه ها و ماهیتابه های مسی برای تهیه سس ها و غذاهایی که نیاز به دمای به شدت تحت کنترل دارند، استفاده می کنند.

قابلمه ها و تابه های مسی، معمولا با قلع یا استیل ضد زنگ پوشانده می شوند، بنابراین مصرف کنندگان نیاز نیست نگران مسمومیت با مس باشند ؛ انتقال گرمای عالی آن ،می تواند از طریق پوشش آن محافظت شود.

آشپزی در ظرف مسی

مس انتقال دهنده حرارت بالا مناسب در آشپزی 

نظر متفاوت متخصصان طب سنتی در مورد ظروف مسی

اما در مورد مصرف از ظروف مسی برای آشپزی نظرات متفاوتی در کتب طب سنتی مطرح شده است.

  • اگر مس بیش از نیار بدن وارد بدن شود در کبد رسوب کرده و مسمومیت ایجاد می کند همچنین تجمع مس در بدن موجب بروز تهوع و سر درد می شود.مس اگر وارد غذا شود جذب کلسیم و آهن را مختل می کند و ظروف مسی باید لعاب داشته باشد و ظروف مسی قدیمی که لعاب ندارد پخت غذا در آن صحیح نیست.
  • باید بدانیم در کتاب های مرجع طب سنتی استفاده از ظروف مسی به شدت منع شده است! ظروف مسی که تحت عنوان «نحاس» یاد شده، از مضرترین ظروف برای طبخ غذا عنوان شده است.
  • در کتاب تغذیه در طب ایرانی ، اسلامی ظروف مسی و روی به دلیل آزاد کردن این عناصر با ارزش به غذا باعث تاثیر بر عملکرد سیستم مغز و اعصاب و غدد درون ریز بدن می شوند یکی از مضرات ظروف مسی اکسید شدن آنهاست که بسیار خطرناک است و باید به موقع قلع اندود شود.
  • در کتاب «مفرح القلوب»، که شرح کتاب قانونچه در طب است(قرن هشتم هجری قمری)، حکیم محمد ارزانی، از بزرگترین حکمای طب ایرانی، می گوید:«طبخ طعام در انای نحاس (ظرف مسی) خوب نیست مخصوصا اگر مدت زمان پخت زیاد باشد و نیز غذا چرب و ترش باشد.

مضرات ظروف مسی

مضرات پخت غذا در ظروف مسی از نظر متخصصان طب سنتی

  • قلع اندود کردن آن اگرچه مضرت آن را کم می کند ولی بطور کامل زیان آن را برطرف نمی کند. حکیم محمد ارزانی قلع اندود کردن مکرر را توصیه نمی کند و نهی شدید کرده از ظرف مسی که قلع آن رفته است. مداومت در مصرف ظرف مسی را موجب ایجاد جذام دانسته اند. بهترین ظروف از دیدگاه ایشان ظروف آبگینه (پیرکس امروزه) و چینی است.
  • در کتاب تحفة المؤمنین، تألیف سید محمد مؤمن تنکابنی؛ طبیب قرن 11، که از منابع معتبر در خصوص دارو و مفردات طبی است، مصرف ظروف مسی خصوصا بی قلع آن بسیار مضر توصیف شده است.
  • در کتاب مخزن الادویه، تألیف حکیم عقیلی خراسانی؛ دانشمند و طبیب بزرگ قرن 12 هجری قمری، که از کاملترین و جامعترین مجموعه دارویی در میراث طب سنتی ایران است، آمده آشامیدن غذاهای ترش، لبنیات، گوشت ها، در ظرف مس بی قلع خصوصا آنکه مدتی در آن مانده باشد بسیار مضر است و باعث ایجاد بیماری برص (نوعی لکه های پوستی) می شود.
فواید ظروف مسی
فواید مس در حفظ رنگ مو و چشم
علائم کمبود مس در بدن
معایب ظروف مسی
ظروف شیشه‌ای و پیرکس‌های مقاوم به حرارت
  • شیخ الرئیس نیز در کتاب قانون گفته است:«واجب است که پرهیز کنید از طبخ آنچه که شور یا چرب و یا شیرین است مانند گوشت و لبنیات و آنچه که ترش است در ظروف مسی و حتی آشامیدن در این ظروف زیرا که بدون تردید زنگار می بندد و زنگار نیز سم قاتل است.»
  • خانه » لوازم خانه » فواید و معایب ظروف مسی

    فواید و معایب ظروف مسی

    فواید و معایب ظروف مسی

  • لوازم آشپزخانه
  •  
  • لوازم خانه
  • زهرا نصیری | 18 آذر 1399

    آیا پختن غذا در ظروف مسی خطرناک است؟ اگر این‌طور است، چرا مرسوم است که استفاده از ظروف مسی برای پخت‌وپز بسیار مناسب هستند؟ آیا این تفکر به‌اشتباه در میان مردم جاافتاده است؟ پاسخ علمی به این موضوع چیست؟ در این مقاله قصد داریم بیشتر از ظروف مسی برای شما بگوییم و همچنین فواید و معایب پخت‌وپز در ظروف مسی و توصیه‌های مفیدی در استفاده ازاین ظروف برای شما بیان کنیم. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

    فواید و معایب ظروف مسی

    فواید و معایب ظروف مسی

    ظروف مسی

    ظرف غذا، یکی از مهم‌ترین وسایلی است که در خانه برای خوردن و نوشیدن به آن نیاز داریم، اما چه باور کنید چه باور نکنید، ظروف مسی، دارای فواید سلامتی برای بدن هستند. در طول دهه‌های مختلف، مردم توانستند انواع مختلفی از ظروف را از مواد مختلف تولید کنند. برخی از ظروف غذا وجود دارند که واقعاً برای سلامتی بدن مفید هستند و در مقابل برخی از مواد حاوی مواد شیمیایی سمی، جیوه و سایر عناصر مضر برای بدن هستند.
    ظروف غذا در خوش‌طعم و خوشمزه شدن غذا بسیار اهمیت دارند و یکی از مهم‌ترین و مؤثرترین عوامل موفقیت در آشپزی است. ظروف مسی از قدیم‌الایام تاکنون برای پخت غذا کاربرد داشته‌اند. امروزه نیز استفاده از این ظروف به علت خواص متعددی که دارند رواج پیداکرده است.

    مس در بدن انسان

    به‌طورکلی مس در تمام بدن وجود دارد و اعمال متفاوتی را نیز بر عهده دارد. مس جزئی از آنزیم‌ها است و نشانه‌های کمبود مس مربوط به نارسایی‌های آنزیمی می‌شود. مقدار مس در بدن یک فرد سالم بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی‌گرم تخمین زده می‌شود. مس به‌طور وسیعی در طبیعت پخش و توزیع‌شده است. حتی برنامه‌های غذایی فقیر و نامناسب نیز، نیازهای افراد به مس را تأمین می‌کنند.

    مس برای سلامت کلی بدن بسیار ضروری است و فرآیند متابولیک طبیعی در ارتباط با اسیدهای آمینه و ویتامین‌ها را قادر می‌سازد. مس سومین ماده معدنی در بدن است و تقریباً توسط پروتئین پلاسمای خون با نام سرولوپلاسمین حمل می‌شود. برای اینکه از مزایای این ماده بیشترین استفاده را ببرید باید آن را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید.
    در این بخش شما را با فایده‌های این ظروف آشنا می‌کنیم:

    فواید ظروف آشپزی مسی

  • نه‌تنها قابلمه‌ها و تابه‌های مسی در آشپزخانه جذاب هستند، بلکه مس هدایت‌کننده و منتقل‌کننده عالی برای گرما است و برای پخت‌وپز در میزان بالا، بسیار عالی است؛ آشپزها، اغلب از قابلمه‌ها و ماهیتابه‌های مسی را برای تهیه سس‌ها و غذاهایی که نیاز به دمای به‌شدت تحت کنترل دارند، استفاده می‌کنند.
  • علت خوشمزه شدن و خوب جا افتادن غذا در ظروف مسی این است که حرارت در ظروف مسی بیش از سایر ظروف فلزی نگهداری و به‌طور یکنواخت توزیع می‌شود.
  • پخت غذا در این ظروف می‌تواند کم‌خونی را کم کند؛ زیرا مس از عناصر لازم برای فرآیند خون‌سازی و رفع کم‌خونی است. در دهه پیش مردم کشور ما برای پخت غذا مخصوصاً خورشت و آش از قابلمه‌های مسی استفاده می‌کردند و یک کفگیر آهنی داشتند به نام حسوم که موقع پخت غذا دائم درون آن قرار می‌گرفت و باعث رفع کم‌خونی می‌گشت.
  • یکی از ویژگی‌های فلز مس، رسانایی بسیار زیاد آن است که باعث می‌شود غذا در ظرف مسی خیلی سریع‌تر بپزد و انواع خورشت‌ها در این ظروف بهتر جا بیافتد، همین‌طور سرخ کردن غذاها در ظرف مسی باعث تردتر شدن آن‌ها می‌شود.
  • فواید ظروف مسی

    برخی فواید دیگر

  • کمبود یون مس موجب احساس رخوت و خواب‌آلودگی و کسالت مداوم می‌شود و سبب می‌شود که درد مفاصل داشته باشیم، پخت غذا در ظروف مسی باعث از بین رفتن این حالات می‌شود. برای جبران کمبود یون مسی پزشکان توصیه می‌کنند یک دست بند مسی به دست داشته باشید.
  • پخت غذا در ظروف مسی باعث طول عمر مفید و سلامتی جسمی خانم‌های نزدیک به دوران عادت ماهیانه می‌شود.
  • در شمال ایران برای جلوگیری از بیماری‌های خونی و سرطان خون موقع پخت خورشت (مخصوصاً فسنجان) یک تکه آهن یا نعل وسط خورشت می‌انداختند تا کاملاً رنگ بگیرد، این کار باعث آزاد شدن یون‌های آهن و سلامتی بدن نیز می‌شود.
  • قابلمه‌ها و تابه‌های مسی، معمولاً با قلع یا استیل ضدزنگ پوشانده می‌شوند، بنابراین مصرف‌کنندگان نیاز نیست نگران مسمومیت با مس باشند. انتقال گرمای عالی آن، می‌تواند از طریق پوشش آن محافظت شود.
  • در زیر برخی از فواید مس را در از بین بردن نشانه‌های برخی بیماری‌ها بیان می‌کنیم:

    فواید مس در کاهش نشانه‌های آرتروز

    مزایای مس مرتبط با خاصیت ضدالتهابی آن است که می‌تواند در کاهش نشانه‌های آرتروز مفید باشد. مس می‌تواند به‌عنوان یک درمان خانگی برای آرتروز به کار رود.

    فواید مس در حفظ رنگ مو و چشم

    در رابطه با فواید و معایب ظروف مسی باید بدانیم که مس یک ماده ضروری برای رنگ‌دانه تیره طبیعی (ملانین) است که به پوست، مو و چشم رنگ می‌دهد. ملانین، توسط ملانوسیت و تنها در حضور آنزیمی به نام تیروزیناز تولید می‌شود. مصرف مکمل‌های حاوی مس نیز می‌تواند به محافظت در برابر خاکستری شدن مو کمک کند بنابراین اگرچه بیشتر افراد این موضوع را نادیده می‌گیرند اما مس یک ماده معدنی مهم برای جوان دیده شدن شماست. مس همچنین در نگهداری رنگ چشم‌های شما نیز بسیار مؤثر است. مس به همراه روی در نگهداری رنگ زیبای چشم‌های شما بسیار مهم است.

    فواید مس در حفظ رنگ مو و چشم

    نقش مس در افزایش سلامت پوست

    در رابطه با فواید و معایب ظروف مسی باید بدانیم که مس یک ماده مغذی مهم است که به‌طور فعال در تولید الاستین نقش دارد. الاستین عنصری است که در بافت‌های همبند به انعطاف‌پذیری پوست کمک می‌کند. همچنین وجود این ماده برای جلوگیری از بروز چین‌وچروک بسیار ضروری است.
    مس، پوست‌های آسیب‌دیده و خشک را درمان می‌کند، همچنین باعث تولید سلول‌های سالم پوست می‌شود.

    تأثیر مس در افزایش سرعت مغز

    در رابطه با فواید و معایب ظروف مسی باید بدانیم که مس می‌تواند بدن را برای تولید میلین تحریک کند که این باعث افزایش سرعت عملکرد مغز می‌شود. مس یک عنصر یا یک کوفاکتور در آنزیم‌های مختلف است که در بیشتر واکنش‌های بیولوژیکی در داخل بدن شرکت دارد. این آنزیم‌ها تنها در حضور مس عملکرد خوب و مناسبی خواهند داشت. بدون واکنش‌های آنزیمی در بیشتر اندام‌های مختلف، متابولیسم کلی بدن کندتر می‌شود. این موضوع بیشتر در مسیرهای مغزی خاصی مهم است.

    تأثیر مس در استفاده از آهن و قند

    در رابطه با فواید و معایب ظروف مسی باید بدانیم که مس به جذب آهن از دستگاه گوارش و انتشار آن از محل ذخیره‌سازی اولیه همچون کبد کمک می‌کند. این ماده همچنین می‌تواند به کاربرد قند در بدن مفید باشد. با کمک به جذب آهن از غذاها و سایر منابع؛ مس می‌تواند به تعداد گلبول‌های قرمز سالم نیز کمک کند.

    بدون منبع آهن مناسب در بدن، افراد از کم‌خونی رنج خواهند برد که به کم‌خونی ناشی از فقر آهن شناخته‌شده است. این شرایط می‌تواند بسیار خطرناک باشد و باعث ایجاد علائمی همچون خستگی، درد عضلانی، مشکلات گوارشی و ضعف عمومی می‌شود. از دیگر خواص مس می‌توان به تولید انرژی بیشتر، خواص آنتی باکتریایی، عملکرد مناسب غده تیروئید، تشکیل گلبول‌های قرمز خون، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش کلسترول اشاره کرد.

    علائم کمبود مس در بدن

    بی‌حالی، رنگ‌پریدگی، زخم، ادم (edema)، توقف رشد، ریزش مو، بی‌اشتهایی، اسهال، خونریزی در زیر پوست و درماتیت است.
    در نوزادان پسر کمبود مس به ارث رسیده می‌تواند اتفاق بیفتد. این کمبود زمانی اتفاق می‌افتد که جذب طبیعی مس غیرممکن است. مداخله زودهنگام پزشکی در چنین مواردی ضروری است.

    علائم کمبود مس در بدن

    معایب ظروف مسی

    در رابطه با فواید و معایب ظروف مسی باید به ان مسئله واقف باشیم که مصرف غذا در ظروف مسی اگر بیش‌ازحد باشد موجب وارد شدن مس به بدن می‌شود و در درازمدت موجب عوارضی مانند افسردگی، بی‌خوابی، بیش فعالی در کودکان و عوارض دیگر می‌شود. از آن‌طرف هم کمبود مس در بدن خود بیماری‌هایی ایجاد می‌کنند مانند تهی سازی و تخلیه اکسیژن در سلول‌ها، کاهش HDL کلسترول، مشکلات پوستی، التهاب قوزک پا، کم‌خونی، کم شدن آنسفالین‌های مغزی و توهم‌های شنوایی می‌شود. پس ازآنجایی‌که هر ماده‌ای مزایا و معایبی دارد؛ در اینجا تعدادی از معایب ظروف مسی که اغلب در اثر استفاده نادرست و یا بیش‌ازحد به وجود می‌آیند را بیان می‌کنیم.

    برخی دیگر از معایب ظروف مسی

  • اگر مس بیش از نیاز بدن وارد بدن شود در کبد رسوب‌کرده و مسمومیت ایجاد می‌کند.
  • تجمع مس بیش از حد در بدن موجب بروز تهوع و سردرد می‌شود.
  • فواید و معایب ظروف مسی

    نحوه تشخیص سریع کاربرد سرب در مراحل سفیدگری ظروف مسی

    دو قطره جوهر سرکه (اسید استیک) روی ظرف مسی سفید شده تمیز و بدون آلودگی به چربی دوده بچکانید و صبر کنید خشک شود، بعد از خشک شدن چند قطره پتاسیم یدید روی آن اضافه نمایید؛ درصورتی‌که سریعاً رنگ زرد ایجاد شود، دلیل قاطعی بر به‌کارگیری سرب در قلع اندود نمودن این ظرف تلقی می‌شود.

  • وجود آلیاژهایی مانند قلع، نیکل، استیل و لعاب که به‌عنوان پوشش ظروف مسی برای کاهش میزان ورود مس به غذا استفاده می‌شود سبب ورود فلزات سنگین به بدن می‌شود.
  • اگر غذاهای اسیدی و قلیایی برای مدت طولانی در این ظروف نگهداری شوند باعث تخریب غذا می‌شود.
  • مس با غذاهای اسیدی واکنش نشان می‌دهد؛ پس به‌این‌علت ظروف مسی را معمولاً با لایه‌ای از یک فلز دیگر مثل قلع یا استیل یا نیکل می‌پوشانند تا از ورود مس به غذا جلوگیری شود. این لایه در هنگام پخت‌وپز به مقدار کم در غذا حل می‌شود بنابراین از پختن غذاهای اسیدی در ظروف مسی پوشش داده نشده باید اجتناب کرد.
  • در هنگام شست‌وشو خراشیدن یا ساییدن این ظروف، لایه پوششی محافظ را از بین می‌برد و دیگر نباید در ظروفی که لایه پوششی آن‌ها از بین رفته پخت‌وپز کرد زیرا این فلز هنگامی‌که در مقادیر زیاد وارد غذا می‌شود باعث تهوع، استفراغ و اسهال می‌شود.
  • خوراکی‌های زیاد شور، ترش و شیرین و روغنی و گوشت و لبنیات را نباید در ظروف مسی به مدت طولانی نگهداشت.
  • زنگار ظروف مسی نیز بسیار ضرر دارد تا جایی که شیخ‌الرئیس ابوعلی سینا آن را سم قاتل نامیده است.
  • بهترین و بدترین ظروف برای آشپزی!

    در رابطه با فواید و معایب ظروف مسی باید این مسئله را بدانیم که بهترین ظروف برای طبخ مواد غذایی ظروف شیشه‌ای و پیرکس‌های مقاوم به حرارت هستند که هیچ‌وجه مواد سمی را وارد مواد غذایی در حال طبخ نمی‌کنند و در مقابل بدترین ظروف، تفلون‌هایی هستند که دچار خراشیدگی هرچند کوچک، شده‌اند. حتی ظروف تفلونی که مجدداً تعمیر می‌شوند هم می‌توانند سرطان‌زا باشند.

    ظروف شیشه‌ای و پیرکس‌های مقاوم به حرارت

    توصیه‌های مفید برای نگهداری از ظروف مسی

  • برای از بین بردن لکه‌ای از روی ظرف مسی یک برش پیاز بمالید تا سریع‌تر تمیز شود.
  • برای شستن ظروف مسی آن‌ها را در ماشین ظرف‌شویی قرار ندهید و بعد از شستن سریع خشک‌کنید.
  • نصف یک لیموترش را در نمک فروببرید و برای پاک کردن قسمت‌های بسیار کثیف ظروف مسی و براق کردن آن‌ها روی قسمت موردنظر بمالید.
  • برای پاک کردن قسمت‌های بسیار کثیف ظروف مسی یک قاشق غذاخوری نمک، یک فنجان سرکه سفید و مقداری آب به مدت چند ساعت در ظرفی بجوشانید. سپس آن را با محلول صابون و آب داغ بشویید و درنهایت آب بکشید و خشک‌کنید.
  • یک قاشق چای‌خوری نمک را در یک فنجان سرکه سفید حل کنید و به آن آرد بیفزایید تا حالتی خمیری بیابد. خمیر را روی سطوح ظرف بمالید و پانزده دقیقه تا یک ساعت آن را کنار بگذارید سپس با آب گرم ظرف مسی را بشویید و با پارچه نرم و تمیز آن را خشک تا براق شود.
  • از آب گرم و اسکاچ‌های نایلونی برای شستشوی ظروف مسی استفاده کنید و از شستن این ظروف با شوینده‌های باقدرت سایندگی بالا پرهیز کنید.
  • برخی توصیه‌های دیگر

  • پولیش مس برای از بردن لکه‌های روی ظرف و حفظ درخشندگی آن مفید است.
  • برای جلوگیری از زنگ نزدن ظروف مسی قلم‌مو را در آب پیاز فروکرده و آن را روی ظروف مسی بمالید.
  • قبل از استفاده برای اولین بار، یک ابر نم‌دار با خاکستر نرم زغال به داخل ظرف بکشید و سپس آبکشی کنید. با این کار، سفیدی آن دوام بیشتری خواهد داشت.
  • برای استفاده اولین بار از ظروف مسی داخل ظرف مقدار کافی شیر بریزید و پس از جوشیدن شیر تمامی قسمت‌های داخل ظرف را با شیر بشویید. این کار علاوه بر نوعی ضدعفونی، باعث می‌شود که عمر قلع داخل ظرف افزایش‌یافته و زود سیاه نشود؛ البته لازم است که بعدازاین کار شیر را دور بریزید.
  • لازم است که طبخ غذا با استفاده از ظروف مسی همیشه با شعله ملایم همراه باشد.
  • اگر ظرف مسی را بدون اینکه غذایی داخل آن باشد روی آتش بگذارید، قلع آن می‌سوزد. پس اول آب یا غذایتان را درون آن بریزید و بعد روی شعله‌ی ملایم آتش قرار دهید.

https://namnak.com/%D8%B8%D8%B1%D9%88%D9%81-%D9%85%D8%B3%DB%8C.p69456

 

  •  
  • مس اگر وارد غذا شود جذب کلسیم و آهن را مختل می‌کند و ظروف مسی باید لعاب داشته باشد و ظروف مسی قدیمی که لعاب ندارند پخت غذا در آن‌ها صحیح نیست.
  • ظروف مسی به دلیل آزاد کردن این عنصر باارزش به غذا باعث تأثیر بر عملکرد سیستم مغز و اعصاب و غدد درون‌ریز بدن می‌شود.
  • یکی از مضرات ظروف مسی که بسیار خطرناک است زود اکسید شدن آن‌هاست؛ همچنین ظروف مسی ترکیب‌پذیری بالایی با مواد غذایی دارند، بنابراین می‌توانند باعث مسمومیت شما شوند و باید به‌موقع قلع یا نیکل اندود شود.
  • ازآنجایی‌که فلزات مورداشاره گران‌تر هستند و زمان کار بیشتری می‌طلبند، گاهی بعضی از سفیدگران به دلیل صرفه‌جویی و یا سرعت بخشیدن به پروسه سفیدگری، با مخلوط نمودن سرب با فلزات مورداشاره، خطرات جدید و جدی‌تری را برای افراد فراهم می‌کنند.
loader

لطفا شکیبا باشید ...