سلام. دوستم دچار لکنت زبان هستش و این مسئله خیلی اذیتش میکنه. از چه روشی میتونه این مشکلش رو حل کنه؟
درمان لکنت زبان در بزرگسالان معمای پیچیده ای شده است. معمایی که جدید نیست ولی هنوز ناشناخته های زیادی دارد. در این نوشته می خواهیم برای شما که لکنت زبان دارید و این نوشته را می خوانید بنویسیم. سعی می کنیم در عین سادگی در نوشتار ، به نقد و بررسی انواع روشهای درمان لکنت در بزرگسالان بپردازیم. در نهایت انتخاب بهترین روش درمان لکنت بزرگسالان را به شما خواننده محترم می سپاریم.
مهمترین گام در حل یک مساله ، شناخت آن مساله یا مشکل است. افراد زیادی ادعای درمان لکنت زبان بزرگسالان را دارند. وقتی پای صحبت چنین افرادی می نشینید ، می بینید که حتی کوچکترین شناختی از ماهیت لکنت بزرگسالان ندارند. چقدر دردناک است وقتی می بینید با این شناخت پایین ، چه ادعاها و تجویزهایی که نمی کنند و در آخر وقتی به درمان لکنت نمی رسند تمام تقصیرها را بر گردن بیمار و یا مراجعه کننده می اندازند.
بر همین اساس ما تصمیم گرفتیم قبل از معرفی ۵ روش مطرح شده در درمان لکنت زبان بزرگسالان ، درباره ماهیت این اختلال گفتاری صحبت کنیم. نوشته های زیر نه براساس یک تخیل! بلکه براساس مطالعات دقیق علمی است که چندین دهه محققان با وسواس تمام بر روی ان انجام داده اند ، تنظیم شده است.
لکنت زبان یک مشکل مادرزادی – به این معنا که در بدو تولد همراه با کودک باشد – نیست . این مشکل معمولا در سنین ۲ تا ۶ سالگی در گفتار کودک نمایان می شود. برخی ، پس از کمتر از دو هفته بروز مشکل ، بصورت خود به خودی خوب شده اند و اندکی ، این مشکل در آنها تثبیت شده است.
به مرور لکنت زبان یا گرفتگی زبان در بزرگسالان پیچیده تر و سر سخت تر می شود. آنچه که به مرور درمان را سخت تر می کنند ماهیت روحی و روانی لکنت زبان است. ساختار لکنت زبان در دوران کودکی و بزرگسالی تفاوت های زیادی دارد. اجازه بدهید در ادامه ساختار لکنت زبان در بزرگسالان را بررسی کنیم. شناخت آناتومی لکنت زبان بزرگسالان ، کمک شایانی در درک روشهای درمان لکنت زبان بزرگسالان به ما می دهد.
در تصویر زیر دو بخش مشخص ( بخش بالایی کوه و بخش پایینی کوه ) است. بخش روی آب ( سفید رنگ ) و بخش زیر آب .
بخش روی آب ، اختلال گفتاری صرف است. گیرها ، تکرار ، کشیده گویی ها و وقفه ها . این بخش تنها قسمت نمایان لکنت زبان بزرگسالان است اما همه لکنت زبان نیست. معمولا اعضای خانواده تمام لکنت زبان بزرگسالان را در همین گیرها ، وقفه ها و تکرار کلمات می ببینند. اما یک بخش مهم و پنهان دیگر نیز وجود دارد. بخشی پیچیده که فقط دو نفر از از آن مطلع هستند. درمانگر و مراجعه کننده .
[ نوشته پیشنهادی : علائم لکنت در بزرگسالان و کودکان ]
بخش نهان لکنت مربوط احساساتی است که به مرور در ذهن فرد بوجود می آید. برخی از این احساسات بسیار مخرب و فلج کننده هستند. احساساتی که روزی معلول مشکل گفتاری بوده اند و امروز خود مستقل و بخش از علت لکنت زبان در نوجوانان و بزرگسالان شده اند.این بخش پنهان مرور سرسخت تر و بزرگتر ( شدید تر ) می شود و معمولا همین بخش است که باعث مقاومت و شکست در درمان لکنت زبان در بزرگسالان می شود.
هر آنچه شما از لکنت زبان می بینید ( تکرار گویی ، قفل ، کشیده گویی و.. ) می تواند اجزای تشکیل دهنده بخش آشکار لکنت زبان باشد. علائم این بخش از یک فرد به فرد دیگر ممکن است متفاوت باشد. فرد بزرگسالی ممکن است به مرور تکرار کلمات در گفتارش کم رنگ و حذف شود و فقط قفل و گیر در کلمات را نشان بدهد. بخش آشکار ، پدر ( آفریننده ) بخش پنهانی لکنت زبان بوده و به مرور با بزرگتر شدن فرد ، ضعیف و ضعیف تر می شود و قدرت را به فرزند خود یعنی بخش نهان ( احساسات ، عواطف و رفتارهای مرتبط با لکنت زبان بزرگسال ) می دهد.
[ نوشته پیشنهادی : راهکارهای درمان لکنت در کودکان ]
این بخش شامل عواطف ، احساسات ، ترس ها ، نگرانی ها ، فرار های فرد بزرگسال از لکنت زبان است. بسیاری از افراد در دوران کودکی هیچ اطلاعی از تکرار ها و قفل های خود نداشتند ( بخض پنهانی در ابتدا وجود نداشت ) ولی به مرور افزایش سطح آگاهی فرد و برخورد افراد پیرامون و همچنین واکنش هایی که خود فرد نسبت به این مشکل داشت آرام ، آرام سبب شکل گیری ترس ها ، اضطراب ها وفرار ها از لکنت زبان شد و این بخش متولد و به مرور بزرگ و بزرگ تر شد.
این احساسات در افراد مختلف انواع و شدت مختلفی دارد. قصد تشریح کامل این احساسات ندارم ولی تمایل دارم با ذکر مثالهایی اهمیت این بخش را در ذهن شما روشن تر کنم.
[ نوشته پیشنهادی :واقعیت هایی درباره لکنت زبان ]
روشهای و ادعاهای زیادی در درمان لکنت زبان مطرح شده است. این ادعاها در تمام طول تاریخ و در تمام دنیا مطرح بوده است. ما در اینجا ۵ روش درمان لکنت بزرگسالان را مطرح می کنیم و در نهایت تصمیم را به خود فرد واگذار می کنیم.
عمر گفتار درمانی کم نیست در گذشته نیز افرادی تحت عنوان درمانگر گفتار در کشور های مختلف به افراد دارای لکنت زبان کمک می کردند. در فیلم سخنرانی پادشاه ، شما می بینید که جرج ششم ( پدر ملکه فعلی انگلستان ) ، برای درمان لکنت زبان خود دست به انواع و اقسام روشهای مطرح زد و تاثیر ندید. در نهایت پادشاه انگلیس با پیروی از دستورالعمل های گفتار درمانگر خود بر ترس از سخنرانی و لکنت خود ، غلبه می کند و برای مردم کشور سخنرانی پیروزی بخشی را انجام میدهد.
گفتاردرمانی می بایست توسط آسیب شناس گفتار و زبان ( و نه روانشناس و مربی و معلم ..) انجام شود. آسیب شناس گفتار وزبان می بایست توانایی بالایی در مدیریت درمان لکنت زبان بزرگسالان داشته باشد. اگر یک آسیب شناس گفتار و زبان دوره های علمی و تجربی لکنت زبان بزرگسالان را نگذرانده باشد و همچنین تجربه کافی در این زمینه نداشته باشد ، نمی تواند به شما کمکی کند.
لیست مراکز گفتاردرمانی معتبر به تفکیک شهر
روشهای و رویکردهای درمانی استاندارد و معتبری در درمان لکنت زبان بزرگسالان وجود دارد که آسیب شناس گفتار و زبان از آنها مطلع است. سوال اساسی که شما به همراه گفتار درمانگر خود باید به آن پاسخ بدهید . این است که کدام رویکرد درمانی برای شما مناسب تر است.
تاکید برخی از رویکردهای درمانی صرفا بر درمان بخش آشکار و برخی از آنها صرفا بر روی بخش نهان لکنت زبان است. گفتار درمانگر به همراه شما و براساس وضعیت لکنت تان ، تصمیم می گیرد که از کدام و یا کدامین رویکردی درمان استفاده کند. تصمیم اینکه در ایتدا از مدام رویکرد شروع کنیم نیز در درمان شما حائز اهمیت است.
برخی از رویکردهای درمانی گفتار درمانی ، بصورت فشرده و برخی بصورت هفته ای دو جلسه ای می باشند. آنچه در تمامی این رویکردها مشترک است ، نیاز به همکاری بالای فرد دارای لکنت و خانواده او است. تقریبا در تمامی رویکردهای درمان لکنت بزرگسالان ، گفتار درمانگر نقش مشاور و همراه را دارد و آن کس که در نهایت می بایست راه درمان لکنت را طی کند ، خود فرد است.
سوال اساسی که شما به همراه گفتار درمانگر خود باید به آن پاسخ بدهید . این است که کدام رویکرد درمانی برای شما مناسب تر است.
[نوشته پیشنهادی : برای درمان لکنت چه بخوریم ]
ممکن است شما قبلا به کلینیک گفتار درمانی مراجعه کرده اید و نتیجه چندانی ندیده اید . این شکست شما می تواند بدلایل زیر باشد:
ممکن است دلیل شما از موارد بالا نباشد. به هرحال اگر هنوز به دنبال درمان گرفتگی زبان خود هستید بهتر است منتظر ننشینید و بدنبال همراه خوب و با تجربه ای ( گفتار درمانگر ) بگردید.
ما قبلا در نوشته دارو برای درمان لکنت زبان ، بطور مفصل دراین باره نوشتیم. گفتیم که به دلیل ماهیت پیچیده لکنت دارویی وجود ندارد که بتواند هم مشکلات بخش آشکار و مشکلات بخش پنهان را بصورت دائمی حل کند.
[ نوشته پیشنهادی : داروی لکنت زبان ]
طب سنتی در این زمینه راهکارها مشخصی و موثر ارائه نداده است. البته برخی از افراد احتمالا ناآگاه و یا سودجو ، توصیه هایی را ( مانند خوردن بادام و برخی نخوردن بادام ! ) مطرح کرده اند.
محمد احسان تقی زاده – روانشناس و کاندید نمایندگی دو دوره مجلس – بصورت کلی ادعاهایی در درمان لکنت زبان بزرگسالان بوسیله شبیه سازی ذهن مطرح کرده است. تیم هوش کالا غالب گفته ها و نوشته های ایشان را مطالعه کردند و با موارد ضد و نقیضی زیادی برخورد کردند.
گاهی در برخی از صحبت ها حتی ماهیت لکنت زبان نیز بخوبی تبیین نشده بود. در آنجائیکه مشکلات عقب ماندگی ذهنی و فلج مغزی را جزو درجاتی از لکنت زبان دانسته بودند. در نهایت رویکردهایی درمانی این مرکز نیز ترکیبی از برنامه نویسی ذهن ، تلقین و کشیده گویی است.( براساس اطلاعاتی که تاکنون منتشر کرده اند .)
این تیم ( شبیه سازی ذهن ) اخیرا با همان روش درمان لکنت توانسته اند فوتبال حرفه ای را نیز آموزش دهند. اینکه بین لکنت زبان بزرگسالان و فوتبال چه ارتباطی وجود دارد هنوز برای ما مشخص نشده است. در پایین بخشی از توضیحات مبتکران شبیه سازی ذهن را می خوانیم :
به جای استفاده از داده های خطی و برداری که بر اساس آن تمام جزئیات و روشها برای بازیکن کاملا تعریف و دیکته می گردد(سلب خلاقیت)میتوانیم از نوع جدید و متفاوتی از تمرینات استفاده کنیم که این تمرینات با استفاده از زبان ذهن(mind language (بوده که زبانی شبیه به زبانهای برنامه نویسی هوش مصنوعی در کامپیوتر می باشد و تاثیر مستقیم و شگفت آوری در مدت زمان کوتاه بر روی ناخود آگاه ذهن بازیکنان گذارده و از این رو بازیکنان میتوانند بصورت ناخود آگاه و پایدار برنامه های مد نظر مربی را در شرایط بازی به اجرا در آورند.
در حقیقت مربی مانند یک برنامه نویس برای سیستمهای فکری خود برنامه نویسی میکند و این برنامه را در تمرینات بر روی ذهن بازیکنان install میکند(نصب میکند).هدف از این تمرینات تکرار نبوده این تمرینات شبیه بازی های فکری بوده و هدف این تمرینات حل هوشمندانه معما های بازی است و مربی برای هر برنامه خود باید یک بازی فکری و معما طرح کند تا بازیکنان با فکر خود معما را حل کرده و به جواب برسند. جواب این معما همان نتیجه و کاری است که مربی میخواهد در بازی انجام گیرد.
در همین پاراگراف های فوق که از وب سایت شبیه سازی دهن برداشته شده ، ما هیچ رویکرد مشخص و شفافی نتوانستیم بیابیم. حرف های کلی و مبهم که اشاره به نصب یک بسته معجزه آسا در ذهن انسان دارد. اینکه این بسته چیست و چگونه در ذهن ما برنامه نویسی می شود هنوز نامشخص است .
در نهایت تیم هوش کالا به دلیل اینکه مبتکران این شیوه ، هیچ گونه تخصصی در رشته تحصیلی و چه در مقالات خود ( بطور مستند ) در رابطه با لکنت ارائه نکرده اند. نمی تواند این روش را جزو روشهای مطرح درمان لکنت به شمار بیاورد.
تیم هوش کالا امیدوار است که این مرکز برای تمامی ادعاهای خود ، مدرک مستند ارائه نماید.
براساس روش خود درمانی در درمان لکنت زبان بزرگسالان ، فرد با انگیزه قوی و ایجاد تغییرات لازم در زمینه بازخوردهایی که از محیط می گیرد و همچنین تغییر نگرشهای خود نسبت به لکنت ، تلاش کند که اختلال گفتاری خود را اصلاح کند.
بیناد لکنت زبان آمریکا کتابی را به زبان انگلیسی تحت عنوان خود درمانی در درمان لکنت زبان بزرگسالان منتشر کرده که می تواند برای شما مفید باشد. ( مشاهده و دانلود )
باور ما این است که برای روشن شدن بحث درمان لکنت زبان بزرگسالان ، متخصصین گفتار درمانی ، مراجعین دارای لکنت زبان و والدین می بایست به بحث و گفتگو در این باره بپردازند. اگر آسیب شناس گفتار و زبان هستید نقد ، نظر خود را درباره نوشته فق مطرح کنید. آیا روش درمانی دیگر برای لکنت بزرگسالان می شناسید ؟
اگر از مراجعین دارای لکنت هستید از تجارب درمانی خود بگویید؟ آقا قبلا از روشهای فوق و یا روش دیگری استفاده کرده اید چه نتایجی داشتید؟
اگر هنوز شما درباره درمان لکنت بزرگسالان ، ابهام و سوالی دارید نگران نباشید. در قسمت نظرات در پایین ، ابهام و سوال خود را بپرسید و منتظر بمانید تا در سریع ترین زمان ممکن به شما پاسخ بدهیم. ما در این نوشته درباره ۵ روش معمول در درمان لکنت زبان بزرگسالان توضیحاتی را ارائه داده ایم . شما نیز می توانید این نوشته را در بین دوستان خود به اشتراک بگذارید.
یکی از شایعترین اختلالات تکلمی که از دوران کودکی آغاز می شود لکنت زبان است. دستگاه های تکلم انسان دچار پاره ای از تشنج هاست؛ به همین علت ادای کلمات ناگهان به مانع برخورد می کند و پیوسته مکثی در میان صحبت روی می دهد. معمولاً انسان حرفی را که روی آن مکث ایجاد شده است به هنگام چنین رویدادی ، چندبار تکرار می کند.
در تغییر شکل یا تشدید لکنت سن، شرایط و ویژگی های بلوغ تاثیر فراوان دارد.برخی از کودکان نیز در سنین رفتن به مدرسه به دلیل ویژگی های عاطفی و سازگاری اجتماعی خاص این دوره مبتلا به لکنت زبان می شوند.
گاهی نیز افرادی که قبلا به نحوی لکنت زبان داشته اند در دوران بلوغ دچار لکنت زبان می شوند. لکنت زبان در میان پسران شایع تر از دختران است. درمانهای گوناگونی برای کاهش لکنت وجود دارد که تا حد زیادی این اختلال را بهبود بخشیده اند . در این بخش از نمناک راه های ساده درمان لکنت زبان را بیان خواهیم کرد.
گذرگاه های عصبی مختلف در مغز کودکان برای روان صحبت کردن، باید رشد کنند و با هم در تعامل باشند. اگر این تعامل به خوبی صورت نگیرد فرد دچار لکنت زبان می شود. علت لکنت زبان عبارتند از :
نوع اول :
لکنتی که در نتیجه ی برخی اختلالات مغزی در سال های آغازین کودکی رخ می دهد.
نوع دوم :
لکنت زبانی که به علت ضربات واردشده به مغز یا سکته های مغزی یا مصرف بعضی داروها در بزرگ سالی رخ می دهد. فشارهای عاطفی و احساسی نیز در برخی مواقع موجب بروز لکنت زبان می شود.
لکنت زبان معمولا در میان کودکان رواج دارد و برخی کودکان قبل از ورود به مدرسه دچار این اختلال می شوند اما با پشت سر گذاشتن دوران کودکی خود به خود درمان می شوند . برخی از این کودکان اما این اختلال را با خود به بزرگ سالی می برند. درمان لکنت زبان با رشد کودک و افزایش سن مشکل می شود بنابراین این مشکل باید در کودکی پیگیری گردد.
گفتار درمانی
گفتار درمانی مانع از تبدیل لکنت به یک معضل می شودپس اگر کودکی دارید که تازه علائم لکنت در او پدیدار شده و یا خودتان به تازگی مبتلا به لکنت شده اید حتما به یک پاتولوژیست گفتار مراجعه کنید. لکنت متغییر است و تعدادی از موقعیت ها وجود دارند که هر فردی که آن ها را تجربه کند روانی گفتارش افزایش می یابد.
1. صحبت کردن هماهنگ با یک گوینده دیگر (گفتار گروهی)
2. کپی کردن گفتار یک گوینده دیگر (گفتار سایه)
گفتار گروهی و گفتار سایه به علت شنیدن صدای خود فرد یا صدای دیگران و یا با شنیدن سیگنال های گفتاری خودش به یک شکل دیگر و یا یک لهجه دیگر صحبت کردن را برای فرد روان می کند.
3. گفتار نجوا گونه
تارهای صوتی در گفتار نجوا گونه به هم نزدیک می شوند اما مرتعش نمی شوند و تمام صداها به صورتunvoice بیان می شود.
4.هنگام آواز خواندن یا سرود،
5. هنگام صحبت با یک عروسک یا بچه های کوچک
هنگام صحبت با کودکان و یا عروسک ها کمتر از زبان پیچیده و الگوهای آهنگین متغیر استفاده می کنیم و روانی گفتار کمتر نوسان پیدا می کند.
روانی گفتار وقتی کودک کوچکتر با عروسک ها و یا با خود صحبت می کند ناشی از این است که لکنت با گفتار دوسویه همراه نیست پس اگر گفتار یک سویه باشد و کودک منتظر پاسخ از شنونده نباشد ، کشمکشی اتفاق نمی افتد و گفتار بسیار روان است.
6. هنگام صحبت کردن بلند با خود
رفتار و شیوه برخورد والدین و اطرافیان با فرد دچار لکنت زبان لکنت زبان را کاهش می دهد .
میزان لکنت بستگی به سطح اضطراب دارد. افراد مبتلا به لکنت در مواقعی که دچار استرس و اضطراب می شوند تپش قلب پیدا می کنند و دچار لکنت می شوند. مثلا این افراد هنگام سخنرانی برای گروه زیادی از افراد معمولا دچار ترس زیاد می شوند و دچار لکنت می شوند. همچنین این افراد هنگام پاسخ دادن به تلفن بعلت محدودیت و فشار زمانی دچار ترس می شوند.
سخن آخر :
افراد مبتلا به لکنت زبان به هیچ وجه از نظر هوش و استعداد با سایرین تفاوت ندارند و باورهای کلیشه ای و مرسوم معمولا آنها را خجالتی، عصبی، حساس، عجول، درون گرا و … می پندارد علمی نمی باشد.
لطفا شکیبا باشید ...