سلام. وقتتون بخیر دوستان. میخواستم بدونم شما برای درمان کرونا از چه دمنوش هایی استفاده کردین و جواب گرفتین؟
یک متخصص طب سنتی گفت: مزاج ویروسها سرد وتر است و میتوانیم برای مقابله با آنها دمنوشهای گرم مصرف کنیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر،
به نقل از ایسنا: محمدرضا مسرورچهر با اشاره به فرارسیدن فصل زمستان و سرد شدن هوا، اظهار کرد: مزاج زمستان سرد و تر است و می توانیم از دمنوش های گرم برای مصرف در این ایام استفاده کنیم.
وی اکثر بیماری های تنفسی در فصول سرد سال را از نوع ویروسی دانست و افزود: ویروس ها نیز دارای مزاج سرد هستند و لذا با دمنوش هایی که مزاج گرم دارند، می توانیم در مقابل بیماری های ویروسی ایمنی بیشتری را کسب کنیم.
این متخصص طب سنتی ایرانی، با بیان اینکه در حال حاضر با پاندمی کووید۱۹ در جهان مواجه هستیم، خاطرنشان کرد: مصرف برخی از دمنوش های مناسب فصل زمستان می تواند علاوه بر پیشگیری از کرونا، به عنوان درمان علامتی در افراد مبتلا به کووید۱۹ نیز مورد استفاده قرار گیرد.
مسرورچهر، مصرف دمنوش های گرم را به معنی درمان بیماری کویید۱۹ ندانست و تصریح کرد: افراد در صورت مبتلا شدن به کرونا حتما باید تحت نظر یک متخصص عفونی و فوق تخصص ریه قرار گیرند و در صورت عدم نیاز به بستری، در کنار داروهای تجویزی از دمکرده های گیاهی استفاده کنند.
وی با اشاره به خواص پیشگیرانه دمکرده بابونه، نعناع، گل گاوزبان، آویشن، زوفا، چای کوهی و سرخارگل، عنوان کرد: یک قاشق غذاخوری از یکی از این گیاهان را با آب جوش در داخل یک لیوان می ریزیم و یک نعلبکی برعکس روی لیوان می گذاریم. بعد از گذشت ۱۰ دقیقه این دمکرده را صاف کرده و اگر دیابت نداشته باشیم می توانیم با یک شیرین کننده مانند شکر، عسل و نبات مخلوط و سپس مصرف کنیم.
این متخصص طب سنتی، بر مصرف روزانه شیرین بیان تاکید کرد و گفت: شیرین بیان به دو روش مصرف می شود که در روش اول باید نصف قاشق چایخوری رب شیرین بیان را روزانه بخوریم، اما در روش دوم یک قاشق مرباخوری از پودر ریشه شیرین بیان را در یک لیوان آب جوش می ریزیم و بعد از گذشت ۱۰ دقیقه، آن را صاف می کنیم و با شکر می نوشیم که در صورت ابتلا به فشار خون باید با مشورت پزشک متخصص مصرف شود.
دمکرده گل گاوزبان برای سرماخوردگی
مسرورچهر، با اشاره به نقش جوشانده عناب در درمان علائم کووید۱۹، اضافه کرد: برای درست کردن جوشانده عناب و شیرین بیان ابتدا پنج عدد عناب را نیم کوب می کنیم و در داخل ظرفی قرار می دهیم و سپس یک قاشق چایخوری پودر ریشه شیرین بیان به همراه یک و نیم لیوان آب را به آن اضافه کنیم و روی شعله ملائم قرار می دهیم تا بجوشد و نصف لیوان آب بخار شود؛ بعد از آن جوشانده را صاف کرده و هر ۱۲ ساعت نصف لیوان را مصرف می کنیم.
وی با بیان اینکه برای تهیه جوشانده عناب، آویشن، ختمی و انجیر به پنج عدد عناب نیم کوب شده، یک قاشق غذاخوری آویشن، یک قاشق غذاخوری ختمی و دو تا سه عدد انجیر نیاز داریم، اظهار کرد: این گیاهان دارویی را به همراه دو لیوان آب در داخل ظرفی می ریزیم تا با شعله ملائم بجوشد و حجم آب نصف شود؛ سپس جوشانده را صاف کرده و هر ۱۲ ساعت یک دوم لیوان را می نوشیم.
این متخصص طب سنتی ادامه داد: همچنین می توانیم یک قاشق چایخوری پودر ریشه شیرین بیان و یک قاشق غذاخوری گل گاوزبان نیم کوب شده را در داخل یک لیوان آب جوش بریزیم و بعد از ۱۰ دقیقه، دمکرده را صاف و هر ۱۲ ساعت یک دوم لیوان را مصرف کنیم.
وی با اشاره به درمان های علامتی بیماران کرونایی، تصریح کرد: برخی از بیماران مبتلا به کووید۱۹ علائمی مانند سرفه خشک دارند، اما بنا به تشخیص پزشک متخصص بستری این بیماران در بیمارستان الزامی نیست لذا این افراد می توانند در کنار داروهایی که مصرف می کنند، از دمکرده به دانه استفاده کنند.
مسرورچهر، به دانه را یکی از داروهای گیاهی آشنا در بین خانواده های ایرانی دانست و گفت: یک قاشق مرباخوری از به دانه را در داخل یک لیوان آب جوش می ریزیم تا دم بکشد و لعاب بدهد؛ سپس دانه ها را جدا کرده و هر ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت حدود دو قاشق غذاخوری از این دمکرده را میل می کنیم تا مخاطات نرم شود.
وی با بیان اینکه برای پیشگیری از سرماخوردگی دمکرده برگ آویشن شیرازی توصیه می شود، تاکید کرد: اگر افراد در زمان سرماخوردگی سرفه دارند، از دمکرده گل گاوزبان استفاده کنند، اما اگر سرفه های آنان خشک است باید لعاب به دانه را میل کنند؛ در صورتی که بیمار تب داشته باشد نیز مصرف دمکرده بنفشه توصیه می شود.
این متخصص طب سنتی، گیاهان دارویی را دارای خواص منحصر به فرد دانست و یادآور شد: مردم حتما از گیاهان دارویی ساده و دمکردنی های مفرده استفاده کنند و در صورت مصرف ترکیبی از گیاهان، حتما نظر افراد متخصص را جویا شوند. متاسفانه برخی از افراد یک بمب از گیاهان گرم مانند زنجبیل و زیره و دارچین و عسل و نبات را درست می کنند، در صورتی که این گیاهان گرم موجب افزایش گرمای بدن می شوند و گاهی اخلاط سوخته ایجاد می کنند و مشکلات دیگری از جمله تند شدن اخلاق و ایجاد خارش و کهیر در سطح پوست را به وجود می آورند.
طرز تهیه جوشانده عناب و پودر ریشه شیرین بیان
وی با بیان اینکه دمنوش بنفشه، پنیرک یا ختمی برای درمان سرفه خشک موثر است، اضافه کرد: بهتر است یک قاشق غذاخوری از هر یک از این گیاهان را به صورت نیم کوب در داخل یک لیوان آب جوش قرار دهیم تا به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد و بعد از صاف کردن، جرعه جرعه میل کنیم.
مسرورچهر، با اشاره به خواص ترکیب نیم کوب عناب، ختمی، انجیر و آویشن، بیان کرد: ۵۰ گرم از هر کدام از این گیاهان را مخلوط می کنیم و یک قاشق غذاخوری از این مخلوط را در داخل یک لیوان آب جوش می ریزیم و یک نعلبکی برعکس روی آن می گذاریم تا ۱۰ دقیقه دم بکشد و بعد از صاف شدن، هر هشت ساعت مصرف می کنیم.
این متخصص طب سنتی، جوشانده عناب و دارچین را مناسب برای بهبود سرفه های خلط دار دانست و خاطرنشان کرد: برای تهیه این جوشانده باید پنج عدد عناب نیم کوب را به همراه حدود سه سانت چوب دارچین در داخل قوری قرار دهیم و بعد از ۲۰ دقیقه دم کشیدن، هر هشت ساعت مصرف کنیم.
وی با اشاره به طرز تهیه جوشانده عناب و پودر ریشه شیرین بیان، متذکر شد: پنج عدد عناب و یک قاشق چایخوری پودر ریشه شیرین بیان را در داخل یک و نیم لیوان آب قرار می دهیم تا با شعله آرام بجوشد و فقط یک لیوان آب باقی بماند. بهتر است یک دوم لیوان از این جوشانده بعد از صاف شدن هر ۱۲ ساعت میل شود.
مسرورچهر، با بیان اینکه جوشانده عناب و آویشن نیز باید هر ۱۲ ساعت مصرف شود، عنوان کرد: افرادی که به واسطه مبتلا شدن به کووید، دچار ضعف و بی حالی هستند می توانند از دمنوش دارچین استفاده کنند. برای درست کردن این دمنوش باید حدود ۱۰-۸ سانت چوب دارچین را در داخل یک لیوان آب جوش قرار دهیم تا حدود یک تا دو ساعت دم بکشد و بعد از صاف کردن، به همراه شیرین کننده هر هشت ساعت نوشیده شود؛ البته استفاده از این دمنوش منوط به نداشتن تب است.
وی اثرات علمی دمنوش های معرفی شده را مطابق با دستورالعمل های دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دانست و گفت: متاسفانه برخی از افراد در جامعه تبلیغ می کنند که داروهای گیاهی هیچگونه عارضه ای ندارند، اما همه داروها اگر درست و بجا مصرف نشوند، دارای عارضه هستند.
ايسنا : یک کارشناس ارشد گیاهان دارویی با بیان اینکه دمنوشهای متنوعی برای تقویت سیستم ایمنی بدن وجود دارد، گفت: این دمنوشها باعث جلوگیری از ضعیف شدن بدن شده و باعث میشوند ویروس هایی مانند کرونا و آنفلوآنزا نتوانند بدن را درگیر کنند.
هانیه ناصری در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: دمنوشهایی مانند آویشن شیرازی، مرزنجوش، پونهکوهی، نعناع ، گل پنیرک، ختمی و زوفا، قدومه شیرازی، اسطوخودوس، بابونه، چای سبز، سفید و کوهی، کاکوتی و عناب از جمله دمنوشهای مناسب برای تقویت سیستم ایمنی بدن هستند و نوشیدن این دمنوشها از ابتلای افراد به سرماخوردگی پیشگیری کرده و به درمان این عارضه کمک میکند.
وی افزود: دمنوش ترکیبی چوب دارچین و زنجبیل و چای ترش نیز یکی از بهترین ها برای تقویت سیستم ایمنی بدن است.
ناصری نوشیدن دمنوش ترکیب آویشن شیرازی، پونه کوهی، زنجبیل و عناب را هم برای بهبود سرماخوردگی و آنفلوانزا بسیار موثر دانست و افزود: این دمنوش موجب رفع عفونت سینوسها(سینوزیت) و معده و نیز خارج کردن خلط از ریهها میشود.
وی افزود: برای این منظور باید ۳۰ گرم آویشن شیرازی را با ۱۰ گرم از هر یک از این گیاهان و هفت عدد عناب داخل قوری ریخته و پس از اضافه کردن آبجوش به آن صبر کرد تا دمنوش به خوبی دَم بکشد و هنگام مصرف دمنوش، عسل به آن اضافه کرد. این دَمکرده را میتوان روزانه چهار تا پنج لیوان میل کرد.
این کارشناس ارشد گیاهان دارویی ترکیب سرکه سیب یا انگور محلی، سیر و عسل را هم یکی دیگر از قویترین ترکیبات تقویت کننده سیستم ایمنی بدن عنوان کرد و افزود: این ترکیب خاصیت آنتیبیوتیکی قوی دارد.
وی افزود: برای تهیه این ترکیب باید سه حبه سیر خام را به شکل ریز رنده و آنها را با یک لیوان سرکه سیب یا انگور محلی و هفت قاشق غذاخوری عسل مخلوط کرد، این ترکیب باید روزانه سه بار و هر بار یک قاشق غذاخوری میل شود.
ناصری تصریح کرد: مبتلایان به سرماخوردگی برای رفع مشکلشان باید علاوه بر استفاده از این گیاهان دارویی از مصرف غذاهای حجیم و چرب هم پرهیز کرده و حتما مصرف طبخ غذایی آنها به صورت آبپز، بخارپز و یا کبابی باشد.
وی یادآور شد: استفاده از مرکبات مانند لیموترش، لیموشیرین، پرتقال و همچنین کیوی هم یکی از بهترین خوراکی های برای این دسته از بیماران است.
ناصری افزود: این بیماران باید هنگام مصرف لبنیات از سیاهدانه، پودر نعنا یا پودر زیره همراه آن استفاده کنند.
کارشناس ارشد گیاهان دارویی مصرف همزمان گیاهان دارویی با داروهای آرامبخش شیمیایی، خوابآور، ضد فشارخون و افسردگی را خطرناک دانست و تاکید کرد: این احتمال وجود دارد که این گیاهان اثربخشی داروهای شیمیایی را افزایش دهند، بنابراین باید بین استفاده از گیاهان دارویی و مصرف داروهای شیمیایی حداقل دو تا سه ساعت فاصله باشد.
وی یادآور شد: افرادی که شیمیدرمانی میشوند، مبتلایان به هپاتیت و نارساییهای قلبی و اشخاصی که انسولین تزریق میکنند باید گیاهان دارویی را تحت نظر پزشک استفاده کنند، همچنین کودکان زیر سه سال و کهنسالان نیز بهتر است قبل از مصرف این گیاهان با متخصص طب سنتی مشورت کنند.
یک پژوهشگر و پزشک طب ایرانی با اشاره به اهمیت تقویت سیستم ایمنی بدن به منظور جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا به معرفی هفت دمنوش موثر در این زمینه پرداخت.
علیرضا یارقلی، در گفتگو با خبرنگار مهر، به مصرف و معرفی دمنوش های گیاهی جهت تقویت سیستم ایمنی بدن پرداخت و گفت: در ایام شیوع همه گیری کرونا برای پیشگیری از ابتلاء به این بیماری باید مصرف مایعات بیشتر شود برای مثال انواع سوپها همچون سوپ جو رقیق نمونه مناسبی برای مصرف است.
وی افزود: گیاهانی مانند آویشن، دارچین، سیاهدانه، زردچوبه، مرزنجوش، گل گاوزبان، زعفران، هل، بادرنجبویه، رزماری و بابونه در کنار سبزیجاتی مانند چغندر، کدوحلوایی، کلم قمی، کدوسبز، کرفس، هویج، زردک، نعنا، پونه، نخود سبز و انجیر خیسانده در آب، شیره انگور، برگه زردآلو، آناناس، سیب و آب آن در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید و مؤثر هستند.
یارقلی در ادامه به معرفی و طرز تهیه هفت دمنوش مؤثر جهت تقویت سیستم ایمنی بدن پرداخت.
۱) دمنوش آویشن و شیرین بیان به همراه عناب: خواص ضد میکروبی ویروسی دارد و سرشار از آنتی اکسیدان به همراه مواد مغذی است. درمانگر خوبی برای بیماریهایی همچون آنفلوانزا و سل، عفونتهای ریوی، برونشیت و سرماخوردگی است این دمنوش از ترکیب یک لیوان آب به همراه پنج عدد عناب و یک قاشق پر از برگ آویشن با ترکیب یک قاشق چایخوری از ریشه شیرین بیان تهیه میشود. گفتنی است عناب در این دمنوش تأمین کننده بسیار خوب ویتامین C است که در افزایش قوای بدنی مفید است و خاصیت ضدمیکروبی دارد.
۲) دمنوش بابونه: با مزاج گرم و خشک به شکلی که جوشانده سه گرم از این گیاه به همراه آب جوش سه مرتبه در روز جهت تقویت سیستم ایمنی بدن مؤثر است توجه به این نکته ضروری است افرادی که مبتلا به بیماری آسم هستند با ممنوعیت مصرف این دمنوش مواجه هستند.
۳) دمنوش نعنا: با مزاج گرم و خشک به صورت جوشانده یک قاشق مرباخوری از برگ این گیاه در ۵۰ سی سی آب جوش در تقویت سیستم ایمنی بدن مناسب است اما برای افرادی که دارای آسیبهای کبدی هستند پیشنهاد نمیشود.
۴) دمنوش مرزنجوش: این دمنوش نیز طبعی گرم و خشک دارد یک قاشق چای خوری از برگ این گیاه به همراه ۲۵۰ سی سی آب جوش روزانه یک تا دو فنجان بسیار مناسب است البته این دمنوش نیز به خانمهای باردار توصیه نمیشود.
۵) دمنوش مریم گلی: این دمنوش نیز مانند سایر دمنوش های معرفی شده طبع گرم و خشک دارد و به صورت یک قاشق چای خوری همراه با آب جوش تهیه میشود و افراد میتوانند تا سه بار در روز آن را مصرف کنند البته این دمنوش نیز به افراد مبتلا به انواع تشنجها توصیه نمیشود.
۶) سیاهدانه: مصرف سیاهدانه با مزاج بسیار گرم و خشک در کنار عسل جهت تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید و مؤثر است به شکلی که در گرم مزاجان حداکثر ۱.۵ گرم به شکل خیسانده شده در سرکه و سپس خشک شده آن و در سرد مزاجان اندکی بیشتر از این میزان البته این مورد نیز به خانمهای باردار توصیه نمیشود.
۷) زوفا: با طبیعتی گرم و خشک به صورت دم کرده یک قاشق چایخوری به همراه آب جوش به مدت ۱۵ دقیقه تا سه بار در روز جهت تقویت سیستم ایمنی بدن مؤثر است مصرف بیش از اندازه این دمنوش مضر کبد است.
یارقلی در آخر تاکید کرد: توجه به این نکته ضروری است که برای مصرف داروهای گیاهی چه برای پیشگیری و چه در مراحل درمان حتماً با پزشک طب سنتی مشورت شود مگر اینکه دسترسی به پزشک مقدور نباشد در این صورت صرفاً برای پیشگیری پس از مطالعه دقیق موارد منع مصرف و عوارض با کمترین مقدار ممکنه از گیاهان دارویی استفاده کنند چراکه هر یک از این گیاهان در موارد مصرف بیش از اندازه عوارضی را به دنبال خواهند داشت.
کد خبر 5066305
به گزارش مشرق، محمدرضا حاجی حیدری، متخصص طب سنتی، گفت: مطالعات نشان داده است که برخی از دمنوشها و گیاهان دارویی در تقویت و تنظیم سیستم ایمنی بدن نقش دارند، اگرچه ممکن است چگونگی مکانیسم عمل آنها شناخته شده نباشد.
او افزود: با توجه به همه گیری ویروس کرونا در کشور یکی از راههای پیشگیری علاوه بر به کار بردن توصیههای بهداشتی تقویت سیستم ایمنی بدن با استفاده از گیاهان دارویی است.
بیشتر بخوانید:
خیالتان بابت سیستم ایمنی بدن با روزهداری؛ راحت
این متخصص طب سنتی ادامه داد: با توجه به اینکه در طب سنتی ایران هر گیاه و ماده غذایی دارای مزاج یا به اصطلاح دارای طبع خاصی است برای سهولت و شناخت تاثیر بر مزاج بدن به طور کلی آنها را به دو دسته گرم و سرد تقسیم بندی کرده تا افراد به فراخور مزاج و فصل از آنها استفاده کنند.
حاجی حیدری تصریح کرد: برخی از داروهای تقویت کننده سیستم ایمنی که از نظر طب سنتی ایران دارای طبع گرم هستند، عبارت است از زنجبیل، هل، گل میخک، دارچین، عسل و داروهای سرد که میتوان از گل ختمی، پنیرک و هلیله نام برد.
این متخصص طب سنتی افزود: دمنوش زنجبیل را میتوان به تنهایی یا همراه چایی استفاده کرد به این صورت که یک تا دو گرم زنجبیل خشک یا مقداری از گیاه تازه آن را در یک لیوان آب جوش یا چای ریخته و روزی دو تا سه بار میل شود. با توجه به اینکه زنجبیل در طب سنتی از درجه سه گرمی بر خوردار است، مصرف زیاد و بیرویه آن میتواند ایجاد بی خوابی، ضایعات پوستی، خارش و عوارض عصبی مانند بی قراری، تحریک پذیری، زودخشمی و عدم تحمل به خصوص در افراد گرم مزاج شود بنابراین؛ مصرف دائم و زیاد آن خصوصا در گرم مراجان توصیه نمیشود.
این متخصص طب سنتی یادآوری کرد: هل از داروهای خوش عطر بو بوده و دهان را نیز خوشبو میکند همچنین دمنوش آن برای تقویت سیستم ایمنی مفید است.
او تصریح کرد: هل برای تقویت کبد، معده و افزایش اشتها و تکرر ادرار ناشی از سردی سیستم ادراری به خصوص برای سالمندان اثر خوبی دارد. یک تا دو عدد هل سبز را میتوان داخل یک قوری کوچک دم کرده روزی سه تا چهار بار به تنهایی استفاده کرده یا همراه چایی میل شود.
حاجی حیدری اظهار کرد: یک تا دو عدد از گل میخک را میتوان در یک فنجان آب جوش دم کرده و به همراه کمی شکر استفاده کرد.
او افزود: یک قاشق غذاخوری عسل را میتوان داخل یک لیوان آب گرم ریخته و حدود یک قاشق چایخوری یا کمتر آب لیمو ترش ترجیحا تازه به آن اضافه کرده و روزی یک تا دو بار خصوصا صبح ناشتا میل کرد.
این متخصص طب سنتی اظهار کرد: گل ختمی از گیاهانی است طبع سرد دارد. حدود یک تا دو عدد گل آن را داخل یک لیوان آب جوش ریخته و با کمی نبات یا شکر استفاده کنید. همچنین میتوان یک قاشق مرباخوری از گل خشک پنیرک را داخل یک لیوان آب جوش ریخته و پس از دم کشیدن آن را صاف کرده و کمی شکر به آن اضافه کنید یا همین مقدار را داخل قوری دم کرده و به صورت دمنوش میل کنید تا با افزایش توان سیستم ایمنی بدن، افراد را در مقابل عوامل بیماریزا و خصوصا ویروس کرونا محافظت کند.
حاجی حیدری گفت: هلیله سیاه میوه درختی است که در هند میروید و برای تقویت سیستم ایمنی و همچنین تقویت معده و اعصاب و سیاه شدن موی سر و درمان آکنه و جوش کاربرد دارد. یک قاشق چایخوری پودر آن را داخل یک کاسه کوچک ماست ریخته و یا داخل کپسولهای ژلاتینی ریخته و روزی یک تا دو عدد کپسول شبها قبل از خواب میل شود.
او ادامه داد: به طور کلی استفاده گیاهان دارویی برای دورههای طولانی و دائمی توصیه نمیشود و ممکن است در افراد، عوارض ناخواسته ایجاد کند.
منبع: باشگاه خبرنگاران
لطفا شکیبا باشید ...