سلام از گل بابونه خیلی تعریف شنیدم میشه درباره اش توضیح دهید
گل خشک شده بابونه یکی از داروهای گیاهی باستانی است که به لطف آنتی اکسیدان های مبارزه کننده با سرطان، مزایای بسیار زیادی برای بدن دارد. آنتی اکسیدان های ضروری و حیاتی بابونه در روغن این گیاه نیز پیدا می شود و می تواند مزایای بسیار زیادی داشته باشد.
بابونه به عنوان یک داروی جایگزین با عوارض جانبی اندک ، سال هاست که به عنوان چای، عصاره و اشکال ارایشی مورد استفاده قرار می گیرد.
گیاه بابونه عضوی از خانواده Asteraceae/Compositae است. دو نوع بابونه وجود دارد که امروزه در پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد:بابونه آلمانی و بابونه رومی. چای و عصاره بابونه در سرتاسر جهان به فروش می رسد. یک فنجان چای بابونه دو کالری، دو میلی گرم سدیم دارد و هیچ کلسترولی در آن دیده نمی شود. بابونه عمدتا برای بهبود شرایط مختلفی به کار می رود که از جمله آن ها می توان به شرایط زیر اشاره کرد:
یک گیاه چگونه می تواند به تنهایی چنین مزایایی برای بدن داشته باشد؟ مزایای بابونه بسیار زیاد است. این گیاه می تواند درد ناشی از بیماری یا زایمان را کاهش دهد و با تحریکات پوستی و اضطراب مبارزه نماید.
فهرست روش های استفاده از عصاره بابونه به طرز شگفت انگیزی بلند بالاست و برخی از درمان های خانگی که از بابونه استفاده می کنند در برگیرنده موارد زیر است:
آنتی اکسیدان اصلی که از گل های بابونه استراخ می شود در برگیرنده chamazulene و مشتقات استیلن است.
از آنجایی که این ترکیبات ناپایدار هستند بهتر است به صورت روغن ضروری یا الکلی نگهداری شوند. سایر مواد تشکیل دهنده این گیاه در برگیرنده ترکیبات فنولی، فلاوونوئیدها است. این ترکیبات می توانند با مبارزه با آسیب رادیکال های ازاد و پیشگیری از بلوغ سلول ها ، التهاب را پایین تر بیاورند.
مزایای بابونه با آنتی اکسیدان هایی شروع می شود که مرتبط با عملکرد بهتر سیستم ایمنی، نرخ پایین اختلالات خلق و خو، کاهش درد و تورم، پوست سالم تر، مو، ناخن، دندان و چشم سالم تر است.
بابونه یکی از بهترین داروهای گیاهی برای مبارزه با استرس و ترویج آرامش است. مطالعات انجام شده نشان می دهد استشمام بخار بابونه می تواند یک درمان خانگی برای اضطراب و افسردگی باشد. به همین خاطر است که از روغن بابونه در شمع ها، محصولات اروماتراپی و درمان های دیگر استفاده می شود.
بابونه به شکل عصاره ای، اغلب به عنوان تسکین بخش خفیف برای بهبود اعصاب و کاهش اضطرابمورد استفاده قرار می گیرد زیرا بخار آن به طور مستقیم به بخش های بویایی می رود و تنش را کمتر می نماید. به همین خاطر است که افراد مصرف کننده بابونه نشانه های کمتری از اضطراب، استرس و افسردگی را تجربه می کنند.
بو به طور مستقیم به مغز می رود و به عنوان یک محرک احساسی و عاطفی عمل می کند. سیستم لیمبیک محرک های حسی را ارزیابی می کند و درد، خوشحالی، خطر یا امنیت را ثبت می نماید. سپس این موارد پاسخ احساسی و عاطفی ما را تشکل می دهد. تعادل هورمونی و احساسات اصلی ما در پاسخ به بوهای اصلی ایجاد می شود. بو و عطر مسیر مستقیمی به حافظه و احساس هستند.
مواد معطری همچون بابونه درد را کمتر می کنند و می توانند بر روی شخصیت و رفتار انسان ها تاثیر بگذارند. تحقیقات انجام شده نشان می دهد استفاده از عطرهای روغنی یکی از سریع ترین روش ها برای رسیدن به نتایج روانشناسی است.
بابونه یکی از قدرتمندترین آرام بخش های سیستم گوارش است و می توان از آن برای درمان اختلالات معدی روده ای همچون گاز، رفلاکس اسید، سوءهضم،اسهال، بی اشتهایی، حالت تهوع و استفراغ استفاده کرد. عصاره بابونه به کاهش دوره اسهال کمک می کند و نشانه های مرتبط با این شرایط همچون درد و اضطراب را کاهش می دهد.
روغن بابونه در برگیرنده ترکیبات آنودین است که ضد اسپاسم، کاهش دهنده گرفتگی شکمی، کاهش دهنده یبوست و سایر دردهای شکمی است. بسیاری از این مزایا به خاطر اثر ارام بخشی طبیعی است که در بابونه یافت می شود. از آنجایی که روده و مغز به طور مستقیم از طریق عصب واگ با هم در ارتباط هستند یک ذهن ارام می تواند به بهبود مشکلات روده کمک کند. این موضوع بدین معنی است که نشانه های بیماری های مزمنی همچون IBS کاهش پیدا می کند.
بابونه را اغلب آسپرین گیاهی نیز می نامند زیرا می تواند درمان خانگی محبوبی برای کاهش درد باشد. گل بابونه به تنهایی یا در ترکیب با سایر غذاهای ضد التهابی برای کاهش درد، احتباس، تورم و قرمزی مورد استفاده قرار می گیرد.
این گیاه در کاهش تورم صورت، تحریک های پوستی، درد دندان، درد ناشی از عفونت و التهاب موثر است. به همین خاطر است که عصاره بابونه در بیشتر محصولات آرایشی همچون لوسیون های بدن یا صورت، خمیر دندان و صابون مورد استفاده قرار می گیرد.
بابونه می تواند به طور طبیعی درد مرتبط با آرتریت، اسیب ها، کمر درد، تب و بارداری را کاهش دهد. در حقیقت، کیفیت کاهش دهندگی درد در آن می تواند بعد از زایمان نیز کمک کننده باشد.
.
اخیرا مطالعات بسیار زیادی بر روی فعالیت ضد سرطانی بابونه انجام شده است. شواهد موجود نشان می دهد بابونه اثر مثبتی در متوقف کردن رشد تومورهای سرطانی دارد. جلوگیری از رشد سلول های سرطانی به خاطر آنتی اکسیدانی به نام apigenin است که یک ماده تشکیل دهنده فعال است و می تواند با سرطان پوست، پروستات، سینه و تخمدان مبارزه کند.
در مطالعه اخیری که در مجله Federation of American Societies for Experimental Biology منتشر شد، عصاره بابونه باعث کمتر شدن رشد سلول های سرطانی شده بود.
به خاطر مزایای بابونه در مبارزه با عفونت و کاهش مخاط، این ماده به اسپری های مختلف بینی اضافه می شود. زمانی که بیمار هستید و می خواهید با سرماخوردگی، آنفلونزا یا عفونت سینوسی مبارزه کنید چای بابونه بهترین انتخاب خواهد بود.
مطالعات انجام شده نشان می دهد استشمام بخار با عصاره بابونه می تواند در تسکین نشانه های سرماخوردگی مفید باشد. برخی از افراد چای یا عصاره بابونه را برای مبارزه با التهاب غشاهای مخاطی غرغره می کنند.
آیا از پوست خشک، تحریک شده یا قرمز رنج می برید؟ نشانه های پیری بر روی صورتتان نمایان شده است؟ خوب می تواند از روغن بابونه در لوسیون های خود استفاده نمایید. بابونه می تواند پوست را نرم و سالم سازد و از تحریک آن بکاهد. این موضوع به خاطر خاصیت ضد التهابی و آنتی باکتریایی آن است. فلاونوئیدها و روغن ضروری بابونه به قسمت زیرین پوست نفوذ می کند و باعث شادابی و جوانی آن می شود.
قرن هاست که از این گیاه برای درمان زخم ،اگزما، نقرس، تحریکات پوستی، کبودشدگی، سوختگی و زخم دهان استفاده می شود.
در حال حاضر ما می دانیم که بابونه مزایای زیادی دارد و می تواند به افراد کمک کند از نشانه های پیری خلاص شوند. این گیاه به طور طبیعی با شوره سر مبارزه می کند، آبله مرغان را بهبود می بخشد و زخم ها را ناپدید می سازد. علاوه بر این بابونه یک ماده طبیعی برای مبارزه با عفونت است.
مطالعات موجود نشان می دهد بابونه می تواند از سیستم قلبی عروقی محافظت کند. به خاطر فلاونوئیدهای زیادی که در این گیاه یافت می شود مصرف آن می تواند مرگ ناشی از بیماری های قلبی را در مردان کهنسال کاهش دهد.
یکی از مطالعات منتشر شده مصرف فلاونوئیدها را در ۸۰۵ مرد ۶۵ الی ۸۴ مورد ارزیابی قرار داده است. این مطالعات نشان می دهد مصرف فلاونوئید از غذاها و گیاهان می تواند مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی را تا حد زیادی کاهش دهد.
.
علاوه بر نوشیدن چای بابونه، روش های ساده ای نیز برای استفاده از روغن ضروری آن وجود دارد:
اگر قصد دارید از روغن بابونه استفاده کنید به خاطر داشته باشید که نباید آن را بخورید بلکه این گزینه برای استعمال خارجی است. ابتدا بخشی از روغن را روی پوست امتحان کنید تا مطمئن شوید واکنش منفی به آن ندارید. روغن بابونه نباید توسط هر فردی که نشانه های آلرژی فصلی را دارد مورد استفاده قرار گیرد زیرا ممکن است واکنش آلرژیک به آن داشته باشد.
اگر از تب رنج می برید، کهیر یا درماتیت دارید، بهتر است از محصولات حاوی بابونه دوری کنید یا قبل از مصرف با پزشک خود مشورت نمایید. موضوع دیگری که باید مدنظر داشته باشید این است که محصولات بابونه محرک خفیف رحم هستند به همین خاطر اگر باردار هستید قبل از مصرف بابونه با پزشک خود مشورت نمایید.
بابونه نوعی گیاه دارویی معروف و پرکاربرد است که از گذشته تا به امروز کمتر کسی را میتوان یافت که آن را نشناسد و از خواص درمانی آن بهره نبرده باشد. متخصصان طب سنتی که توجه ویژهای به خواص درمانی بابونه دارند، خصوصیات موثری را به آن نسبت دادهاند.
دمنوش این گیاه که بهتر است با کمی عسل یا نبات شیرین میل شود برای مشکلات گوارشی بهخصوص کسانی که دچار سردی معده با علائم اسپاسم، درد معده و نفخ هستند و برای تقویت اعصاب و برخی از انواع سردردهای ناشی از رطوبت در سر یا سردی سر مفید است. بخور آن نیز برای سرماخوردگی، سینوزیت و دفع خلط موثر است.
دهانشویه با دمکرده بابونه برای رفع زخمها و آفتهای دهان مناسب و شستوشوی زخمها بهویژه در کسانی که بواسیر دارند برای بهبود زخم و شقاق مقعد مخصوصا اگر با روغن بادام یا زیتون همراه باشد التیامدهنده است.
خانمهایی که دچار ترشحات زیاد واژینال هستند ... میتوانند برای رفع این ترشحات مشابه افراد مبتلا به بواسیر، داخل دمکرده بابونه بنشینند.
برای رفع برخی از انواع تبهای طول کشیده، غوطهورشدن در آبی که در آن بابونه باشد میتواند مفید باشد. شاید به این جهت که منافذ سطحی پوست را باز و حرارت مازاد بدن را دفع میکند. به خصوص برای خانمهای یائسه که دچار گرگرفتگی باشند بسیار مناسب است.
کارایی عرق بابونه برای دفع سنگ کلیه و کمک به افزایش ادرار کسانی که سنگ کلیه دارند و مصرف زیاد آب برای آنها مضر است، میتواند بافت سنگ را نرم و مجاری ادرار را باز و سنگ را به سهولت دفع کند.
استعمال موضعی روغن بابونه برای بافت پوستی، زیرپوستی، اسکلتی و مفاصلی که سفتی و درد دارند موجب بهبود و رفع خستگی مزمن و اسپاسم میشود. البته استفاده زیاده از حد بابونه، بدن را سست و برای افرادی که از بابونه برای رفع اسپاسم استفاده میکنند باید به میزانی باشد که منجر به سستی عضو نشود. برای رفع سردردهای سرد که ناشی از سردی، بادسرد و سینوزیت باشد بهتر است روغن بابونه را در بینی بچکانند و قدری هم روی پیشانی و گونه بمالند.
تاریخچه گیاهان دارویی بابونه و طب سنتی
ایران با توجه به شرایط اقلیمی منحصر به فرد خود، زیستگاه گونههای مختلف گیاهان دارویی است که یا بومی خود منطقه بودهاند و یا به دلیل سازگاری آب و هوا توانایی رشد و تکثیر در این مناطق را یافتهاند.طب سنتی ایران با توجه به قدمت خود، در طول زمان به تدریج با خواص درمانی این گیاهان آشنا شده و از آن در درمان بسیاری از بیماریها استفاده کرده است. اگرچه استفاده از هریک از این گیاهان به نوبه خود در رفع بیماریهای مختلف مفید بوده اما استفاده از برخی گیاهان در این میان به دلیل خواص بیشتر، متداولتر شده و کاربرد بیشتری داشته است. بی شک یکی از این گیاهان پرکاربرد طب سنتی بابونه است. گیاهی یک ساله و معطر که ارتفاع آن معمولا بین 30 تا 70 سانتی متر می باشد و به صورت خودرو در زمینهای شنی، مزارع و در کنار جادهها میروید. از مهمترین خواص ذکر شده برای این گیاه در طب سنتی، درمان زخم و ورم معده بوده است اما امروزه مشخص شده است که این گیاه میتواند در درمان بسیاری از بیماریها نقش داشته باشد و به همین جهت نیز در صنعت داروسازی به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفته است.
بابونه از جمله گیاهانی است که میتوان آن را به صورتهای مختلف به شکل خوراکی یا موضعی و جلدی مورد مصرف قرار داد. شکلهای مرسومتر استفاده خوراکی از این گیاه به صورت دمنوش ، چای ، شربت و قطره است. اما در عین حال استفاده از این گیاه به شکل جلدی و موضعی در ترکیب با روغنهایی مثل روغن زیتون و کنجد کاربرد فراوانی در طب سنتی دارد. جدا از این دو حالت از این گیاه به شکل بخور و اسانس نیز استفاده میشود علاوه بر ایجاد بوی مطبوع در فضا، خواص درمانی و زیبایی هم دارد. همچنین از عصاره این گیاه میتوان به شکل دهانشویه نیز استفاده کرد.
این گیاه خواص درمانی بسیار زیادی دارد و از دیرباز در موارد متعددی از بیماریها، از فرآوردههای مختلف آن به صورت خوراکی و موضعی برای درمان یا تسکین دردها استفاده کردهاند. با اینکه آثار درمانی این گیاه طیف وسیعی از بیماریها را پوشش میدهد اما آثار را به چند گروه اصلی تقسیم کرد که در ادامه با آنها آشنا میشویم:
مهمترین خاصیت این گیاه تقویت معده، درمان زخم معده و ورم معده است.
از این گیاه در طب سنتی برای رفع ورم روده و همچنین رفع کرم معده و روده استفاده میکنند.
یک فرآورده ضد نفخ است.
مصرف دمکرده این گیاه به شکل ناشتا تقویت کننده معده و بادشکن است.
یک داروی اشتهاآور محسوب میشود و از قدیم در رفع بیاشتهایی کاربرد داشته است.
اسانس این گیاه به دلیل اثر قیآور، در مسمومیتهای غذایی برای بیماران کاربرد داشته است.
در طب سنتی، درباره بابونه این طور گفته شده است که بابونه مقوی سیستم مغز و اعصاب است.
این گیاه در درمان سردرد و میگرن موثر است.
برای رفع بیخوابی و داشتن یک خواب آرام و راحت استفاده از فرآوردههای این گیاه توصیه شده است.
باعث تقویت میل جنسی نیز می شود.
بعنوان درمان کننده کاهش ترشحات عادت ماهیانه و تسکین دهنده دردهای دوران عادت ماهیانه است.
استفاده از این گیاه در کاهش اختلالات یائسگی نیز موثر است.
گفته میشود که اسانس این گیاه مخلوط با روغن بادام برای رفع ناراحتیهای پوستی نظیر اگزما، کهیر و خارش مفید است.
شستشوی موها با چای بابونه میتواند در روشنتر و شفافتر شدن آنها موثر باشد.
بخور گل بابونه جهت بهبود آکنه و جوشهای صورت توصیه شده است.
همچنین استفاده از بخور دمکرده بابونه روی صورت، باعث شادابی و تجدید حیات سلولهای پوست میشود.
از دیرباز، هنگام دندان درآوردن بچهها برای تسکین درد، به آنها چای بابونه میدادند.
گفته میشود که بخور مخلوط بابونه و سرکه برای درمان چشمدرد، بسیار مفید است.
برای تسکین دردهای عضلانی نیز استفاده از چای بابونه توصیه شده است.
خاصیت تببر و تسکین دهنده درد دارد و میتوان از مخلوط آن با روغن بادام به شکل موضعی نیز استفاده کرد.
از روغن این گیاه برای رفع گوش درد، کمردرد، درد مفاصل و نقرس استفاده نیز میکنند.
علاوه بر موارد ذکر شده، چای بابونه به دلیل ادار آوربودن در دفع سنگ مثانه کاربرد دارد. همچنین تقویت سیستم ایمنی بدن، افزایش شیر مادران شیرده، التیام بثورات پوستی،درمان بواسیر، درمان کمخونی، رفع زردی و خاصیت ضدآلرژی از دیگر خواصی است که در طب سنتی برای گیاه بابونه عنوان میشود.
اگرچه استفاده از این گیاه و فرآوردههای مشتق از آن در حالت عادی و در بیشتر موارد بدون عوارض جانبی است اما آگاهی از چند مورد احتیاط برای مصرف آن ضروری به نظر میرسد:
مصرف همزمان بابونه و فرآوردههای آن با داروهای ضدانعقاد، بنزودیازپین، وارفارین، سیکلوسپورین و به طور کلی داروهای رقیقکننده خون و همچنین الکل ممنوع است.
مصرف بابونه در زنان در دوران بارداری و شیردهی در برخی افراد ممکن است با آلرژی همراه باشد و باید از مصرف آن در این دوران اجتناب شود.
استفاده از این گیاه و مشتقات آن ممکن است به طور نادر باعث ایجاد واکنشهای خفیف آلرژیک شود.
در مصرف این گیاه دارویی زیادهروی نکنید. مصرف بیش از اندازه فرآوردههای بابونه در برخی افراد با علایمی مثل سردرد، زخم دهانی، ورم چشم، تهوع و استفراغ و تعریق زیاد همراه است.
افرادی که سابقه آلرژی و حساسیت دارند یا به طور مداوم از داروهای خاصی استفاده میکنند، بهتر است قبل از شروع به مصرف بابونه و فرآوردههای مشتق از آن حتما با پزشک خود مشورت کنند تا از بروز عوارض احتمالی جلوگیری کنند.
این گیاه از آن دسته از گیاهان دارویی است که به صورتهای مختلف خوراکی، موضعی و بخور مورد مصرف دارد. تنوع فرآوردههای حاصل از این گیاه سبب شده تا بسیاری از خانوادهها آن را در کنار مواد پرکاربرد دیگر در منزل نگهداری و مصرف کنند. در ادامه تعدادی از فرآوردههای این گیاه پرخاصیت معرفی شده است:
مردم کشور ما از قدیم با نوشیدن انواع چایها و دمکردهها مانوس بودهاند و به همین دلیل دمکرده بابونه میتواند در عین داشتن روش تهیه آسان، برای آنها دلچسب باشد. برای درست کردن دمکرده بابونه، کافیست یک قاشق چایخوری گیاه بابونه خشک را در یک فنجان آب جوش ریخته و مدت ۵ دقیقه بگذارید تا دم بکشد. توصیه بر این است که برای دم کردن بابونه بهتر است از قوری چینی استفاده شود و برای ایجاد طعم مطلوبتر مقداری نبات نیز به آن اضافه شود. دمکرده گل این گیاه حاوی ترکیباتی است که با منظم کردن حرکات دودی روده هم در درمان اسهال و هم یبوست موثر است و انواع سوءهاضمه را از میان میبرد.
اسانس این گیاه به وسیله تقطیر با بخار آب به دست میآید. رنگ این اسانس آبی روشن است، ولی در اثر کهنه شدن به رنگ زرد مایل به قهوهای در میآید. بوی این اسانس، بسیار قوی و طعم آن معطر و سوزانده است. استفاده از این اسانس طبیعی در منزل برای معطر کردن غذاها کاربرد فراوان دارد.
گل خشک بابونه را با نسبت وزنی مساوی روغن زیتون مخلوط کرده و روی آتش ملایم بگذارید تا دم بکشد و گهگاه آن را هم بزنید تا نجوشد. سپس آن را از روی آتش بردارید و بعد از ۲۴ ساعت آن را از صافی با فشار رد کنید. عصاره به دست آمده روغن بابونه و زیتون را در شیشه دربسته نگهداری کنید و در موارد نفخ شکم و قولنج آن را روی شکم بمالید.
مقداری از گل خشک بابونه را با چهار برابر وزن آن با روغن کنجد مخلوط کرده و سپس به اندازه دو برابر گل بابونه، آب به آن اضافه کنید. مخلوط را آنقدر بجوشانید تا آب آن به طور کامل تبخیر شود و فقط روغن باقی بماند. این مخلوط نیز برای تسکین درد کاربرد فراوان دارد.
بخور این گیاه یکی از ماسکهای مورد علاقه بانوان در مراقبتهای زیبایی است. بخور گل این گیاه برای بهبود آکنه و جوشهای صورت مفید است. این بخور علاوه بر تسکین التهاب و از بین بردن عوامل بیماریزا سبب تحریک گردش خون زیر پوست صورت میشود و پوست را جوان و شاداب میکند. از سوی دیگر اعتقاد بر این است بخور بابونه میتواند منافذ پوست را باز کرده و روند دفع سموم و فلزات سنگینی را که طی روز در آن نفوذ کردهاند، تسریع کند.
از قطره بابونه معمولا برای درمان التهاب بافت مخاطی دهان و سایر قسمتهای دستگاه گوارش استفاده میشود. علاوه بر این دارای اثرات ضداسپاسم و ضدنفخ است. این فرآورده به صورت دهانشویه برای رفع التهابات مخاطی دهان نیز به کار میرود
لطفا شکیبا باشید ...