0

چطور خلاقیت خود را پرورش دهیم؟

خلاقیت ذهن برتر تجربه تفکر خلاق ایده پردازی پرورش خلاقیت
ثبت شده 3 سال پیش توسط الهام مقدم ویرایش شده در 1400/3/10
به خاطر پرورش خلاقیت باید کارهایی انجام دهیم که از طرفی دانش و تجربه ما را که به عنوان ماده خام خلاقیت هستند بالا ببرد و از طرف دیگر شیوه تفکر ما را اصلاح و هدایت کند و از سویی قدرت تخیل ما را بهبود بخشیده و امکان تصورسازی به ما بدهد. می‌دانیم که خلاقیت نوعی تکاپوی فکری و ذهنی برای دست یابی به اندیشه‌های بدیع است. پس کارهایی که بتواند ذهن را در این راستا به تکاپو وادارد و به ما فرصت اندیشیدن و تبلور آن را در جهان خارج بدهد، موجب افزایش خلاقیت می‌شود.
 
تجربه:
غنی‌ترین منبع سوخت و عاملی است که موجب می‌شود انسان بتواند ایده‌های خلاقانه ارائه بدهد. تجربه را می‌توان از انجام کارهای متنوع و مخاطره انگیز، مسافرت مخصوصاً با شرایط سخت و مصیبت بار و به مکان‌های دور افتاده، تماس‌های شخصی با دیگران بویژه کودکان، خواندن شرح حال افراد، تماشا کردن تلویزیون، گوش کردن رادیو و ... به دست آورد.
 
بازی‌های فکری:
حل معما، جدول، شطرنج، کلمات متقاطع، بیست سوالی‌ها، بازی در هوای آزاد، حل مسائل ریاضی بخصوص مسائل هندسه و احتمال که نوعی ورزش ذهنی هستند در تقویت قدرت تفکر موثرند.
 
کوشش زیاد:
آنچه موجب خلاقیت می‌شود، لزوماً هوش و نبوغ فوق‌العاده نیست بلکه کوشش مضاعفی است که افراد خلاق انجام می‌دهند تا مغز را به تصور وادارند. سخت کوشی و عادت کردن به کار و تلاش ما را در هنگام تولید ایده‌های خلاقانه یاری می‌کند.
 
دانش:
بروز ایده‌های نو نیاز به دانش فراوان دارد. در حقیقت دانش ماده اولیه تصورسازی است توسعه دائمی دانش و اطلاعات وسیع در بروز ایده‌های خلاقانه نقش بی بدیلی دارند.
 
روحیه پرسش‌گری:
تقویت روحیه پرسش گری و اینکه انسان از طرح سؤال‌های به ظاهر کودکانه واهمه نداشته باشد و سؤال‌های چالش‌برانگیز مطرح کند، باعث پرورش کنجکاوی در انسان می‌شود و ساختارشکنی قالب‌های ذهنی را تسریع می‌کند.
چطور خلاقیت خود را پرورش دهیم؟

2 جواب

0
3 سال پیش توسط: علی عرب بالاجلینی

۱. تست ۳۰ دایره را انجام دهید

این کار را می‌توانید سر کار و زمانی که کسل و خسته شده‌اید انجام دهید. با این کار، می‌توانید قدرت تفکر سریع و خلاقیت را دوباره به‌دست آورید. برای شروع، ۳۰ دایره روی کاغذ بکشید. سپس سعی کنید در یک دقیقه، تا جایی که می‌توانید دایره‌ها را به نقاشی‌های مختلف تبدیل کنید. این کار را بارها تکرار کنید و هر بار سعی کنید رکورد خود را بشکنید.

این تست به شما کمک می‌کند که خلاقیت خود را تقویت کنید، چون باعث می‌شود که ایده‌های جدید را در سر بپرورانید. این تست، شما را مجبور می‌کند که سریع‌تر فکر کنید و ایده‌های جدید را امتحان کنید؛ بدون اینکه از آنها صرف نظر کنید.

۲. در وقت آزادتان، نقاشی‌های ساده بکشید

نقاشی کردن معمولا کاری برای گذراندن اوقات بیکاری در زمان بچگی به‌نظر می‌رسد، درحالی‌که این کار حتی در بزرگسالی هم باعث افزایش خلاقیت می‌شود. این کار با افزایش توجه شما به محیط اطراف و افزایش ارتباط شما با دنیا، خلاقیت را افزایش می‌دهد. نقاشی کردن باعث می‌شود که با فعالیت‌هایی که انجام می‌دهید، ارتباط‌تان را حفظ کنید. هر چقدر توانایی شما در به تصویر کشیدن اطراف بیشتر باشد، خلاقیت بیشتری خواهید داشت.

هنگام انجام فعالیت‌هایی که فکر می‌کنید افکار شما را از موضوع اصلی منحرف می کند، نقاشی بکشید. مثلا در یک جلسه‌ی ملاقات کاری اگر احساس می‌کنید که تمرکزتان به‌هم می‌خورد، شروع کنید روی کاغذ تصاویر ساده ترسیم کنید. در کلاس‌های خسته‌کننده می‌توانید با این کار تمرکز بیشتری داشته باشید.

سعی کنید یک دفترچه‌ی مخصوص داشته باشید و زمانی که احساس خستگی و کسالت می‌کنید یا تمرکزتان به‌هم ریخته، نقاشی بکشید.

 

۳. داستانک بنویسید

داستانک یا داستان کوتاه کوتاه (Flash fiction) درواقع داستان‌ بسیار کوتاهی است که معمولا بیشتر از ۱۰۰ کلمه نمی‌شود. نوشتن این داستانک‌ها خلاقیت شما را افزایش می‌دهد، چون مجبورتان می‌کند داستانی بسیار کوتاه را با کمترین تعداد کلمات به‌نحوی بازگو کنید که دارای ابتدا، انتها و بدنه‌ی کامل باشد. علاوه‌بر این، این تکنیک به شما کمک می‌کند که یاد بگیرید اطلاعات ضروری را به شیوه‌ای مختصر و در فضایی محدود منتقل کنید.

گروه‌های آنلاین زیادی وجود دارد که در آنها افراد، داستانک‌های خود را به‌اشتراک می‌گذارند. می‌توانید با شرکت در آنها، توانایی‌های خود را افزایش دهید و حتی در مسابقات و چالش‌های آنها شرکت کنید.

۴. موسیقی گوش کنید

گوش دادن به موسیقی یکی از روش‌های ساده‌ای است که با کمک آن می توانید خلاقیت خود را افزایش دهید. این کار به شما کمک می‌کند که بهتر تمرکز کنید و تمرکز کلی شما روی موضوعات مختلف افزایش می‌یابد؛ به‌خصوص موسیقی کلاسیک که تأثیر زیادی بر تمرکز و خلاقیت دارد.

این نکته را درنظر بگیرید که هر نوع موسیقی برای همه‌ی افراد تأثیرگذار نیست و هر کس باید موسیقی مناسب خود را پیدا کند؛ درعین‌حال که موسیقی کلاسیک تأثیرات زیادی برای بسیاری از افراد دارد. برای پیدا کردن موسیقی مورد توجه‌تان که تأثیر بیشتری برای ذهن و خلاقیت شما دارد، تلاش کنید و انواع موسیقی را امتحان کنید.

۵. با دستان خود چیزی بسازید

چگونه خلاق باشیم - بافتنی بافتن

وقتی از دستان خود برای تولید و ساخت اشیا و وسایل جدید استفاده می‌کنید، درواقع از تمام حواس خود استفاده کرده‌اید. این کار باعث می‌شود که تفکر خلاق را در وجودتان تقویت کنید. اگر می‌خواهید فرد خلاق‌تری باشید کارهای هنری را دنبال کنید که در آنها از قدرت دستان‌تان استفاده می‌کنید. مثلا بافتنی، خیاطی یا سایر صنایع دستی موردعلاقه‌ی خود را دنبال کنید تا با این کار، خلاقیت‌تان افزایش پیدا کند.

۶. بازی‌های ویدیویی انجام دهید

بعضی از بازی‌های ویدیویی تأثیر زیادی بر افزایش خلاقیت و قدرت ذهن دارند. بازی‌های تعاملی، که نیازمند انجام حرکات مختلف هستند و حواس چندگانه را تحریک می‌کنند، تأثیر چشمگیری بر رشد تفکر خلاق دارند. از بازی‌هایی که نیازمند نشستن طولانی‌مدت هستند، اجتناب کنید.

 

 

۷. بیشتر مطالعه کنید

چگونه خلاق باشیم - مطالعه

کتاب خواندن، یکی از روش‌های عالی برای پرورش ذهن خلاق است. عادت مطالعه به‌طور پیوسته را در خودتان پرورش دهید. کتاب‌هایی از ژانرهای مختلف انتخاب کنید و سبک‌های مختلف نویسندگی را بخوانید. برای اینکه افق‌های خلاقیت‌تان را گسترده‌تر کنید حتما هر روز برای مطالعه وقت بگذارید.

در برنامه‌های مطالعه‌ی گروهی شرکت کنید. این برنامه‌ها برای ملزم کردن شما به مطالعه و انتخاب کتاب و ژانر مناسب بسیار مفید هستند.

در نزدیک‌ترین کتابخانه‌ی محل زندگی‌تان عضو شوید. به‌این‌ترتیب بدون پرداخت هزینه می‌توانید به منبع بی‌شماری از انواع کتاب، دسترسی داشته باشید.

 

روش دوم

دانش و آگاهی خود را افزایش دهید

۱. تجربه و تخصص خود را توسعه دهید

یکی از بخش‌های خلاقیت این است که در یک زمینه یا موضوع خاص، تجربه و تخصص خود را افزایش دهید و تا جایی که می‌توانید چیزهای جدید یاد بگیرید. این کار را با خواندن مقاله‌ها و تماشای ویدیوها شروع کنید تا اطلاعات خود را در مورد آن افزایش دهید. اگر برایتان امکان‌پذیر است، در کلاس‌های مقدماتی و دوره‌های آموزشی مختلف در مؤسسات گوناگون ثبت نام کنید. مثلا کلاس‌های آموزش مقدماتی نقاشی.

با دیدن کارهای خلاقانه‌ی دیگران در موضوعاتی که به آن علاقه دارید، الهام‌بخش خودتان باشید. مثلا اگر درحال یادگیری نقاشی هستید، از موزه‌ها و گالری‌های هنری بازدید کنید.

۲. برای پذیرش تجربه‌های جدید، آغوش باز داشته باشید

خلاق‌ترین افراد تمایل دارند که ایده‌های مختلف را امتحان کنند، افق‌های دید خود را گسترش دهند و از تجربه‌‌ی آنها شگفت‌زده شوند. در برابر تجربیات جدید و ناآشنا مقاومت نکنید و فرصت‌های جدید را برای تجربه‌ی کارهای خلاقانه از دست ندهید. مثلا در کلاس سفالگری شرکت کنید؛ حتی اگر فکر می‌کنید ممکن است آن را دوست نداشته باشید.

۳. با انجام بازی‌های مختلف، خلاقیت خود را پرورش دهید

هر چقدر بیشتر شبیه کودکان باشید، خلاقیت‌تان افزایش می‌یابد. خودتان را درگیر مشکلات بزرگسالی نکنید و ذهن‌تان را باز کنید. از اسباب‌بازی‌ها و وسایل هنری برای تحریک قدرت تصور و خیال‌پردازی استفاده کنید و ارتباطات جدیدی برقرار کنید. اگر ایده‌های خلاقانه ندارید، سعی کنید یک نقاشی فریبنده بکشید یا با لِگو و خانه‌سازی بازی کنید.

۴. دانش خود را به‌اشتراک بگذارید و آن را به دیگران توضیح دهید

چگونه خلاق باشیم - توضیح دادن و یاددادن به دیگران

مطالعات گوناگون نشان می‌دهد که با آموزش یک مطلب به دیگران، ۹۰ درصد آن چیزی را که آموخته‌اید، به‌خاطر خواهید آورد. اطلاعات و دانش جدیدی را که به‌دست می‌آورید، برای خودتان یا دیگران توضیح دهید. با این کار، این اطلاعات در ذهن‌تان به‌خوبی جای می‌گیرند.

وقتی چیزهای جدیدی یاد می‌گیرید، سعی کنید آن را در ذهن‌تان بارها مرور کنید و برای خودتان توضیح دهید. تصور کنید که در سخنرانی تد، قرار است آن را برای صدها نفر توضیح دهید یا فکر کنید که درحال آموزش به دیگران هستید.

اگر به‌اندازه‌ی کافی اعتماد‌به‌نفس دارید، یک پادکست ویدیویی از خودتان تهیه کنید و آن را در اینترنت با دیگران به‌اشتراک بگذارید. در این ویدیو، اطلاعات و دانش خود را برای کسانی که شما را دنبال می‌کنند، توضیح دهید.

۵. خودتان را وادار کنید که به ایده‌های جدید بیندیشید

در فعالیت‌هایی شرکت کنید که شما را فعالانه به تفکر درباره‌ی ایده‌های مفید جدید وادار می‌کند. مثلا بازی پیوستگی کلمات انجام دهید. به این ترتیب که یک کلمه را روی کاغذ بنویسید و سپس همه‌ی کلمات مرتبط با آن را که به ذهن‌تان می‌رسد یادداشت کنید. سعی کنید بین دو کلمه‌ای که ظاهرا تناسبی ندارند، نکات مشترک پیدا کنید.

مثلا سعی کنید تشابه بین کتاب درسی و یک آی‌پاد را پیدا کنید. اگر ذهن‌تان یاری نکرد، در اینترنت دنبال کلمات هم‌معنی بگردید

۶. برای طوفان فکری، زمان درنظر بگیرید

چگونه خلاق باشیم - طوفان فکری

افزایش خلاقیت، به تمرین، تلاش و طوفان فکری نیاز دارد. درنتیجه باید هر روز برای آن وقتی درنظر بگیرید و در محیطی آرام یا الهام‌بخش، آن را تمرین کنید. مثلا به یک پارک آرام سر بزنید یا در کتابخانه بنشینید و اجازه دهید ذهن شما آزادانه پرواز کند. همه‌ی ایده‌های خود را چه خوب چه بد، روی کاغذ بیاورید یا روی تخته وایت‌برد بنویسید. حتی بدون اینکه توقف کنید و دوباره به آنها فکر کنید، ایده‌ها را جایی مثلا در کامپیوتر ذخیره کنید.

زمان مناسب را برای این کار پیدا کنید. مثلا اگر همیشه بعد از شام وقت کافی دارید، برای این کار یک ساعت زمان درنظر بگیرید. همه‌ی چیزهایی که ممکن است حواس‌تان را پرت کند از خودتان دور کنید و در محیطی آرام، ایده‌های جدید را در آغوش بگیرید.

روش سوم

سبک زندگی خود را تغییر دهید

۱. با افراد مختلفی ارتباط برقرار کنید

برای اینکه تغییر زیادی در خلاقیت‌تان ایجاد کنید، سعی کنید با افراد بیشتری درارتباط باشید؛ به‌خصوص با کسانی که با شما تفاوت دارند. سعی کنید بخشی از زمان خود را با افرادی بگذرانید که سبک زندگی و دید آنها نسبت‌به دنیا، با شما تفاوت دارد. با این کار، ذهن خود را گسترش می‌دهید و افق‌های جدید و تجربه‌های جدیدی به تجربیات قبلی خود اضافه می‌کنید.

برای ملاقات افراد جدید، در رویدادها و فعالیت‌های اجتماعی مختلفی شرکت کنید که در برنامه‌ی روزمره‌ی زندگی شما جای ندارند و تجربه‌هایی کاملا جدید هستند. هر زمان که فرصت کافی داشتید، با دیگران ارتباط برقرار کنید.

مثلا اگر دنیای هنر برای‌تان جدید است، به موزه‌ها و گالری‌های هنری سر بزنید و با هنرمندان و سایر افراد حاضر در گالری سر صحبت را باز کنید.

 

xvision

چگونه خلاق باشیم؛ ۳ دستورالعملی که خلاقیت را در شما پرورش می‌دهد

توسط محمد رحمانی منتشر شده در دی 1396 آخرین به‌روزرسانی دی 1396 زمان مطالعه: ۸ دقیقه

هوش و خلاقیت

چگونه خلاق باشیم

 ۱۰

 اشتراک‌گذاریWhatsAppTelegram

این یک واقعیت است که ایده‌های خلاقانه می‌تواند گاهی ما را صدها گام از دیگران جلو بیندازد. اگر فکر می‌کنید خلاقیت در ایده‌هایتان کمرنگ است و فکر می‌کنید نمی‌توانید هرگز انسان خلاقی باشید، باید بدانید سخت در اشتباهید چون خلاقیت، مهارتی است که می‌توان آن را پرورش و گسترش داد. افزایش خلاقیت، با راهکارهای ساده و سرگرم‌کننده‌ای امکان‌پذیر است. اگر دوست دارید ذهنی خلاق داشته باشید، در این مطلب با «چطور» همراه شوید تا ببینید چگونه خلاق باشیم.

 

حتما بخوانید:

روش اول

خود را با انجام تمرینات خلاقانه به‌چالش بکشید

۱. تست ۳۰ دایره را انجام دهید

این کار را می‌توانید سر کار و زمانی که کسل و خسته شده‌اید انجام دهید. با این کار، می‌توانید قدرت تفکر سریع و خلاقیت را دوباره به‌دست آورید. برای شروع، ۳۰ دایره روی کاغذ بکشید. سپس سعی کنید در یک دقیقه، تا جایی که می‌توانید دایره‌ها را به نقاشی‌های مختلف تبدیل کنید. این کار را بارها تکرار کنید و هر بار سعی کنید رکورد خود را بشکنید.

این تست به شما کمک می‌کند که خلاقیت خود را تقویت کنید، چون باعث می‌شود که ایده‌های جدید را در سر بپرورانید. این تست، شما را مجبور می‌کند که سریع‌تر فکر کنید و ایده‌های جدید را امتحان کنید؛ بدون اینکه از آنها صرف نظر کنید.

۲. در وقت آزادتان، نقاشی‌های ساده بکشید

نقاشی کردن معمولا کاری برای گذراندن اوقات بیکاری در زمان بچگی به‌نظر می‌رسد، درحالی‌که این کار حتی در بزرگسالی هم باعث افزایش خلاقیت می‌شود. این کار با افزایش توجه شما به محیط اطراف و افزایش ارتباط شما با دنیا، خلاقیت را افزایش می‌دهد. نقاشی کردن باعث می‌شود که با فعالیت‌هایی که انجام می‌دهید، ارتباط‌تان را حفظ کنید. هر چقدر توانایی شما در به تصویر کشیدن اطراف بیشتر باشد، خلاقیت بیشتری خواهید داشت.

هنگام انجام فعالیت‌هایی که فکر می‌کنید افکار شما را از موضوع اصلی منحرف می کند، نقاشی بکشید. مثلا در یک جلسه‌ی ملاقات کاری اگر احساس می‌کنید که تمرکزتان به‌هم می‌خورد، شروع کنید روی کاغذ تصاویر ساده ترسیم کنید. در کلاس‌های خسته‌کننده می‌توانید با این کار تمرکز بیشتری داشته باشید.

سعی کنید یک دفترچه‌ی مخصوص داشته باشید و زمانی که احساس خستگی و کسالت می‌کنید یا تمرکزتان به‌هم ریخته، نقاشی بکشید.


حتما بخوانید:هنردرمانی چیست و چه فوایدی برای سلامت روان دارد؟


۳. داستانک بنویسید

داستانک یا داستان کوتاه کوتاه (Flash fiction) درواقع داستان‌ بسیار کوتاهی است که معمولا بیشتر از ۱۰۰ کلمه نمی‌شود. نوشتن این داستانک‌ها خلاقیت شما را افزایش می‌دهد، چون مجبورتان می‌کند داستانی بسیار کوتاه را با کمترین تعداد کلمات به‌نحوی بازگو کنید که دارای ابتدا، انتها و بدنه‌ی کامل باشد. علاوه‌بر این، این تکنیک به شما کمک می‌کند که یاد بگیرید اطلاعات ضروری را به شیوه‌ای مختصر و در فضایی محدود منتقل کنید.

گروه‌های آنلاین زیادی وجود دارد که در آنها افراد، داستانک‌های خود را به‌اشتراک می‌گذارند. می‌توانید با شرکت در آنها، توانایی‌های خود را افزایش دهید و حتی در مسابقات و چالش‌های آنها شرکت کنید.

۴. موسیقی گوش کنید

گوش دادن به موسیقی یکی از روش‌های ساده‌ای است که با کمک آن می توانید خلاقیت خود را افزایش دهید. این کار به شما کمک می‌کند که بهتر تمرکز کنید و تمرکز کلی شما روی موضوعات مختلف افزایش می‌یابد؛ به‌خصوص موسیقی کلاسیک که تأثیر زیادی بر تمرکز و خلاقیت دارد.

این نکته را درنظر بگیرید که هر نوع موسیقی برای همه‌ی افراد تأثیرگذار نیست و هر کس باید موسیقی مناسب خود را پیدا کند؛ درعین‌حال که موسیقی کلاسیک تأثیرات زیادی برای بسیاری از افراد دارد. برای پیدا کردن موسیقی مورد توجه‌تان که تأثیر بیشتری برای ذهن و خلاقیت شما دارد، تلاش کنید و انواع موسیقی را امتحان کنید.


حتما بخوانید:تاثیرات عجیب موسیقی روی عملکرد شما


۵. با دستان خود چیزی بسازید

چگونه خلاق باشیم - بافتنی بافتن

وقتی از دستان خود برای تولید و ساخت اشیا و وسایل جدید استفاده می‌کنید، درواقع از تمام حواس خود استفاده کرده‌اید. این کار باعث می‌شود که تفکر خلاق را در وجودتان تقویت کنید. اگر می‌خواهید فرد خلاق‌تری باشید کارهای هنری را دنبال کنید که در آنها از قدرت دستان‌تان استفاده می‌کنید. مثلا بافتنی، خیاطی یا سایر صنایع دستی موردعلاقه‌ی خود را دنبال کنید تا با این کار، خلاقیت‌تان افزایش پیدا کند.

۶. بازی‌های ویدیویی انجام دهید

بعضی از بازی‌های ویدیویی تأثیر زیادی بر افزایش خلاقیت و قدرت ذهن دارند. بازی‌های تعاملی، که نیازمند انجام حرکات مختلف هستند و حواس چندگانه را تحریک می‌کنند، تأثیر چشمگیری بر رشد تفکر خلاق دارند. از بازی‌هایی که نیازمند نشستن طولانی‌مدت هستند، اجتناب کنید.


حتما بخوانید:۷ فایده بازی های کامپیوتری و موبایل برای مغز که نمی‌دانستید


۷. بیشتر مطالعه کنید

چگونه خلاق باشیم - مطالعه

کتاب خواندن، یکی از روش‌های عالی برای پرورش ذهن خلاق است. عادت مطالعه به‌طور پیوسته را در خودتان پرورش دهید. کتاب‌هایی از ژانرهای مختلف انتخاب کنید و سبک‌های مختلف نویسندگی را بخوانید. برای اینکه افق‌های خلاقیت‌تان را گسترده‌تر کنید حتما هر روز برای مطالعه وقت بگذارید.

در برنامه‌های مطالعه‌ی گروهی شرکت کنید. این برنامه‌ها برای ملزم کردن شما به مطالعه و انتخاب کتاب و ژانر مناسب بسیار مفید هستند.

در نزدیک‌ترین کتابخانه‌ی محل زندگی‌تان عضو شوید. به‌این‌ترتیب بدون پرداخت هزینه می‌توانید به منبع بی‌شماری از انواع کتاب، دسترسی داشته باشید.


حتما بخوانید:فواید کتاب؛ ۱۴ فایده منحصربه‌فرد کتابخوانی


روش دوم

دانش و آگاهی خود را افزایش دهید

۱. تجربه و تخصص خود را توسعه دهید

یکی از بخش‌های خلاقیت این است که در یک زمینه یا موضوع خاص، تجربه و تخصص خود را افزایش دهید و تا جایی که می‌توانید چیزهای جدید یاد بگیرید. این کار را با خواندن مقاله‌ها و تماشای ویدیوها شروع کنید تا اطلاعات خود را در مورد آن افزایش دهید. اگر برایتان امکان‌پذیر است، در کلاس‌های مقدماتی و دوره‌های آموزشی مختلف در مؤسسات گوناگون ثبت نام کنید. مثلا کلاس‌های آموزش مقدماتی نقاشی.

با دیدن کارهای خلاقانه‌ی دیگران در موضوعاتی که به آن علاقه دارید، الهام‌بخش خودتان باشید. مثلا اگر درحال یادگیری نقاشی هستید، از موزه‌ها و گالری‌های هنری بازدید کنید.

۲. برای پذیرش تجربه‌های جدید، آغوش باز داشته باشید

خلاق‌ترین افراد تمایل دارند که ایده‌های مختلف را امتحان کنند، افق‌های دید خود را گسترش دهند و از تجربه‌‌ی آنها شگفت‌زده شوند. در برابر تجربیات جدید و ناآشنا مقاومت نکنید و فرصت‌های جدید را برای تجربه‌ی کارهای خلاقانه از دست ندهید. مثلا در کلاس سفالگری شرکت کنید؛ حتی اگر فکر می‌کنید ممکن است آن را دوست نداشته باشید.

۳. با انجام بازی‌های مختلف، خلاقیت خود را پرورش دهید

هر چقدر بیشتر شبیه کودکان باشید، خلاقیت‌تان افزایش می‌یابد. خودتان را درگیر مشکلات بزرگسالی نکنید و ذهن‌تان را باز کنید. از اسباب‌بازی‌ها و وسایل هنری برای تحریک قدرت تصور و خیال‌پردازی استفاده کنید و ارتباطات جدیدی برقرار کنید. اگر ایده‌های خلاقانه ندارید، سعی کنید یک نقاشی فریبنده بکشید یا با لِگو و خانه‌سازی بازی کنید.


حتما بخوانید:۹ ویژگی یک فعالیت خلاقانه‌ لذت‌بخش


۴. دانش خود را به‌اشتراک بگذارید و آن را به دیگران توضیح دهید

چگونه خلاق باشیم - توضیح دادن و یاددادن به دیگران

مطالعات گوناگون نشان می‌دهد که با آموزش یک مطلب به دیگران، ۹۰ درصد آن چیزی را که آموخته‌اید، به‌خاطر خواهید آورد. اطلاعات و دانش جدیدی را که به‌دست می‌آورید، برای خودتان یا دیگران توضیح دهید. با این کار، این اطلاعات در ذهن‌تان به‌خوبی جای می‌گیرند.

وقتی چیزهای جدیدی یاد می‌گیرید، سعی کنید آن را در ذهن‌تان بارها مرور کنید و برای خودتان توضیح دهید. تصور کنید که در سخنرانی تد، قرار است آن را برای صدها نفر توضیح دهید یا فکر کنید که درحال آموزش به دیگران هستید.

اگر به‌اندازه‌ی کافی اعتماد‌به‌نفس دارید، یک پادکست ویدیویی از خودتان تهیه کنید و آن را در اینترنت با دیگران به‌اشتراک بگذارید. در این ویدیو، اطلاعات و دانش خود را برای کسانی که شما را دنبال می‌کنند، توضیح دهید.

۵. خودتان را وادار کنید که به ایده‌های جدید بیندیشید

در فعالیت‌هایی شرکت کنید که شما را فعالانه به تفکر درباره‌ی ایده‌های مفید جدید وادار می‌کند. مثلا بازی پیوستگی کلمات انجام دهید. به این ترتیب که یک کلمه را روی کاغذ بنویسید و سپس همه‌ی کلمات مرتبط با آن را که به ذهن‌تان می‌رسد یادداشت کنید. سعی کنید بین دو کلمه‌ای که ظاهرا تناسبی ندارند، نکات مشترک پیدا کنید.

مثلا سعی کنید تشابه بین کتاب درسی و یک آی‌پاد را پیدا کنید. اگر ذهن‌تان یاری نکرد، در اینترنت دنبال کلمات هم‌معنی بگردید.


حتما بخوانید:۱۰ ایده به ظاهر احمقانه‌ای که صاحبانشان را ثروتمند کرد


۶. برای طوفان فکری، زمان درنظر بگیرید

چگونه خلاق باشیم - طوفان فکری

افزایش خلاقیت، به تمرین، تلاش و طوفان فکری نیاز دارد. درنتیجه باید هر روز برای آن وقتی درنظر بگیرید و در محیطی آرام یا الهام‌بخش، آن را تمرین کنید. مثلا به یک پارک آرام سر بزنید یا در کتابخانه بنشینید و اجازه دهید ذهن شما آزادانه پرواز کند. همه‌ی ایده‌های خود را چه خوب چه بد، روی کاغذ بیاورید یا روی تخته وایت‌برد بنویسید. حتی بدون اینکه توقف کنید و دوباره به آنها فکر کنید، ایده‌ها را جایی مثلا در کامپیوتر ذخیره کنید.

زمان مناسب را برای این کار پیدا کنید. مثلا اگر همیشه بعد از شام وقت کافی دارید، برای این کار یک ساعت زمان درنظر بگیرید. همه‌ی چیزهایی که ممکن است حواس‌تان را پرت کند از خودتان دور کنید و در محیطی آرام، ایده‌های جدید را در آغوش بگیرید.

روش سوم

سبک زندگی خود را تغییر دهید

۱. با افراد مختلفی ارتباط برقرار کنید

برای اینکه تغییر زیادی در خلاقیت‌تان ایجاد کنید، سعی کنید با افراد بیشتری درارتباط باشید؛ به‌خصوص با کسانی که با شما تفاوت دارند. سعی کنید بخشی از زمان خود را با افرادی بگذرانید که سبک زندگی و دید آنها نسبت‌به دنیا، با شما تفاوت دارد. با این کار، ذهن خود را گسترش می‌دهید و افق‌های جدید و تجربه‌های جدیدی به تجربیات قبلی خود اضافه می‌کنید.

برای ملاقات افراد جدید، در رویدادها و فعالیت‌های اجتماعی مختلفی شرکت کنید که در برنامه‌ی روزمره‌ی زندگی شما جای ندارند و تجربه‌هایی کاملا جدید هستند. هر زمان که فرصت کافی داشتید، با دیگران ارتباط برقرار کنید.

مثلا اگر دنیای هنر برای‌تان جدید است، به موزه‌ها و گالری‌های هنری سر بزنید و با هنرمندان و سایر افراد حاضر در گالری سر صحبت را باز کنید


۲. هر زمان که امکان‌پذیر بود، پیاده‌روی کنید

چگونه خلاق باشیم - پیاده روی

پیاده‌روی به‌غیر از همه‌ی فوایدی که برای سلامتی دارد، فرصتی ایجاد می‌کند که در آن می‌توانید به ایده‌های خود بیشتر فکر کنید و خود را با تفکر خلاق، درگیر کنید. علاوه‌براین، با محیط‌های جدید و طبیعت اطراف بیشتر در ارتباط خواهید بود که هر دوی آنها الهام‌بخش شما برای خلاقیت هستند. چند بار در هفته حداقل ۱۵ دقیقه برای پیاده‌روی وقت بگذارید و اگر ممکن است، هر روز این کار را انجام دهید.

 

۳. ورزش کنید

ورزش منظم، با کاهش استرس و بهبود عملکردهای شناختی، تأثیری زیادی بر افزایش خلاقیت دارد. یک برنامه‌ی منظم برای ورزش داشته باشید و سعی کنید آن را مرتب دنبال کنید و به آن پایبند باشید. در روز ۳۰ دقیقه برای ورزش وقت بگذارید و از ورزش‌های سبک هوازی مثل پیاده‌روی، دویدن و دوچرخه‌سواری شروع کنید.

۳. خواب کافی داشته باشید

خواب کافی برای استراحت و بازسازی ذهن، ضروری است. با این کار، خلاقیت ذهن‌تان آزاد می‌شود و در ضمن مغر انسان، هنگام خواب فعال است. درنتیجه، خوابیدن وقتی درحال فکر کردن به یک مسئله هستید باعث می‌شود که ایده‌های جدیدی در مورد راه‌حل‌های آن به ذهن‌تان برسد. سعی کنید برنامه‌ی منظمی برای خواب داشته باشید و ۸ تا ۹ ساعت در شبانه‌روز بخوابید.

 

 

 

https://www.chetor.com/97061-%DA%86%DA%AF%D9%88%D9%86%D9%87-%D8%AE%D9%84%D8%A7%D9%82-%D8%A8%D8%A7%D8%B4%DB%8C%D9%85/

0
3 سال پیش توسط: نیلوفر موسوی

طبق گفته رابرت استرنبرگ، روانشناس شناختی، خلاقیت می تواند به طور گسترده ای به عنوان ” فرایند تولید چیزی که هم اصل است و هم ارزشمند” تعریف شود. خلاقیت همیشه در پی  یافتن راهی  برای حل مشکلات و عبور از موقعیت ها است. این مهارت محدود به هنرمندان، نوازندگان و نویسندگان نیست؛ بلکه یک مهارت مفید در زندگی برای مردم در تمام مشاغل می باشد. اگر می خواهید خلاقیت خود را افزایش دهید، در این قسمت با هاو کن یو همراه باشید.

 

خودتان را به پرورش خلاقیت  متعهد کنید

اولین قدم این است که به طور کامل خودتان را وقف رشد توانایی های خلاقانه تان کنید. تلاش هایتان را متوقف نکنید. تعیین اهداف، طلب کمک از دیگران و وقت گذاشتن به صورات روزانه می تواند مهارت های شما را توسعه دهد.

تبدیل به یک متخصص شوید

یکی از بهترین راه ها برای رشد خلاقیت، متخصص شدن در این زمینه است.

با داشتن درک غنی از موضوع ، شما بهتر می توانید به راه حل های جدید و یا ابتکاری برای رفع مشکلات فکر کنید.

کنجکاوی خود را تشویق کنید

یکی از موانع رایج برای رشد خلاقیت، این است که احساس کنید کنجکاوی به معنای زیاده روی است. به جای اینکه خودتان را سرزنش کنید، هنگامی که راجع به مسئله ای کنجکاو هستید به خودتان جایزه بدهید. به خودتان فرصتی برای کشف موضوعات جدید بدهید.

درست است که تشویق کردن و پاداش دادن به خود مهم است، اما داشتن انگیزه ذاتی نیز بسیار حائز اهمیت می باشد. گاهی اوقات، پاداش در نظر گرفتن برای خلاقیت، خودش یک فرایند است نه محصول.

ریسک پذیر باشید

هنگامی که شروع به ساختن مهارت های خلاقانه خود می کنید، باید ریسک پذیر باشید تا آمادگی ارتقای توانایی های خود را نیز داشته باشید.

در حالی که ممکن است تلاش هایتان هر بار به موفقیت منجر نشود، باید همچنان استعدادهای خلاقانه خود را تقویت کنید و مهارت هایی را ایجاد کنید که در آینده به شما کمک کند.

اعتماد به نفس خود را بالا ببرید

سستی و عدم اعتماد در توانایی های شما می تواند خلاقیت را سرکوب کند، به همین دلیل داشتن اعتماد به نفس بسیار مهم است. به پیشرفت های خود توجه کنید، از تلاش های خودتان قدردانی کنید و همیشه به دنبال راهی برای پاداش دادن به خلاقیت خود باشید.

برای خلاقیت فرصت ایجاد کنید

در صورتی که برای ایجاد خلاقیت هایتان فرصتی ایجاد نکنید، نمی توانید استعداد های خلاقانه خود را توسعه دهید. هر هفته زمانی را برای تمرکز بر نوعی پروژه خلاقانه اختصاص دهید.

بر نگرش های منفی که خلاقیت را متوقف می کند، غلبه کنید

بر طبق مطالعه ای که در سال 2006 در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم منتشر شده است، حالت های مثبت می تواند توانایی شما را برای فکر خلاقانه افزایش دهد. به گفته دکتر آدام اندرسون، نویسنده ارشد این مطالعه، ” اگر مشغول انجام کاری هستید که به خلاقیت یا فکر کردن در یک فضا نیاز دارد، باید در مکانی با حالت خوب و مثبت قرار بگیرید.

تمرکز بر حذف افکار منفی یا خود انتفادگری ممکن است توانایی شما را برای رشد قوی مهارت های خلاقانه، مختل سازد.

با ترس خود از شکست مبارزه کنید

ترس از اینکه در تلاش هایتان دچار شکست یا اشتباه شوید، می تواند پیشرفت شما را فلج کند. هر زمان که خودتان را در حال پرورش این احساسات دیدید، به خودتان یادآوری کنید که اشتباهات و شکست ، حقیقتاً بخشی از فرایند تلاش می باشد.

در حالی که ممکن است گهگاه در مسیرتان برای رسیدن به خلاقیت به اشتباه یا شکست برخورد کنید، اما عاقبت به اهدافتان خواهید رسید.

طوفان فکری برای الهام بخشیدن به ایده های جدید

طوفان فکری یک تکنیک رایج در زمینه های علمی و تخصصی است، اما همچنین می تواند ابزار قدرتمندی برای رشد خلاقیت شما باشد.

با متوقف کردن قضاوت و سرزنش خود شروع کنید، سپس ایده های مرتبط و راه حل های امکان پذیر را بنویسید. هدف این است که درطول  یک زمان نسبتا کوتاه ، ایده های بسیار زیادی را خلق کنید.  سپس، بر روی توضیح و تصحیح ایده هایتان تمرکز کنید تا به بهترین انتخاب ممکن دست پیدا کنید.

درک کنید که اکثر مشکلات دارای چندین راه حل هستند

دفعه بعدی که با یک مشکل روبرو شدید، سعی کنید به دنیال راه حل های مختلف باشید. به جای اینکه به اولین ایده ساده ای که به ذهنتان می رسد اکتفا کنید، زمانی را اختصاص دهید تا به سایر راه حل های ممکن برای رد شدن از آن موقعیت، فکر کنید.

این فعالیت ساده راهی عالی  برای حل مشکل و هم چنین راهی برای ایجاد مهارت تفکر خلاقانه می باشد.

یک مجله خلاقیت به خود اختصاص دهید

یک مجله  برای دنبال کردن فرایند خلاقانه خود و پیگیری ایده هایی که خلق می کنید، درست کنید. مجله یک راه عالی است برای بازتاب آنچه انجام می دهید و می توانید به وسیله آن راه حل های دیگر را نیز جستجو کنید. این مجله  برای نگه داری و ذخیره ایده هایی که می توانند در آینده الهام بخش باشند ، مورد استفاده قرار می گیرد.

یک نقشه ذهنی و فلوچارت ایجاد کنید

نقشه ذهنی یک راه عالی برای اتصال ایده ها و جستجو برای پاسخ های نوآورانه به سوالات است. با نوشتن موضوع و کلمات اصلی، یک نقشه ذهنی ایجاد کنید. سپس، اصطلاحات و ایده های مربوط به آن را به کلمات اصلی  متصل کنید.  در حالی که شبیه به طوفان فکری است، این تکنیک اجازه می دهد که ایده ها و پیشنهادات را به صورت کاملا بصری شاخه بندی کنیم و ببینیم چگونه به هم مرتبط شده اند.

همانطور که شروع به توسعه یک پروژه جدید می کنید، یک فلوچارت ایجاد کنید تا بتوانید ارائۀ پروژه را  از ابتدا تا انتها  پیگیری کنید. به دنبال راه های مختلف و یا رشته ای از وقایع باشید که رخ می دهد. فلوچارت به شما کمک می کند که محصول نهایی را تصور کنید، مشکلات احتمالی را حل کنید و راه حل های منحصر به فرد ایجاد کنید.

خودتان را به چالش بکشید و فرصت هایی برای خلاقیت ایجاد کنید

هنگامی که شما برخی از مهارت های خلاقانه اساسی خود را رشد دادید، مهم است که به طور مداوم خودتان را به چالش بکشید تا توانایی های خود را بیشتر ارتقا دهید. به دنبال روش های سخت تری باشید، چیزهای جدید را امتحان کنید و از استفاده همیشگی از همان راه حل های گذشته دوری کنید.

علاوه بر به چالش کشیدن خود، هم چنین نیاز دارید که فرصت های جدید برای خلاقیت خودتان خلق کنید. این موضوع شامل رسیدگی به یک پروژه جدید یا یافتن ابزارهایی برای استفاده در پروژه های کنونی می باشد.

تکنیک شش کلاه را امتحان کنید

“شش کلاه” تکنیکی است که شامل نگاه کردن به یک مشکل از شش دیدگاه متفاوت است. با انجام این کار، می توانید ایده های بیشتری تولید کنید نسبت به زمانی که فقط از یک یا دو دیدگاه به وضعیت نگاه کنید.

کلاه قرمز : از دید احساسی به قضیه نگاه کنید. احساستان به شما چه می گوید؟

کلاه سفید : به صورت عینی و واقعی به قضیه نگاه کنید. واقعیت ها چه هستند ؟

کلاه زرد : از جنبه فکری مثبت استفاده کنید. کدام عوامل ، راه حل قضیه خواهد بود ؟

کلاه سیاه :  از جنبه فکری منفی استفاده کنید. کدام عوامل مشکل را حل نخواهد کرد؟

کلاه سبز : خلاقانه فکر کنید. ایده های جایگزین چه هستند؟

کلاه آبی : وسیع فکر کنید. بهترین راه حل کلی چیست ؟

به دنبال منابع الهام بخش باشید

هرگز انتظار نداشته باشید خلاقیت خود به خود اتفاق بیفتد. به دنبال منابع جدید الهام بخش باشید که به شما ایده ها و انگیزه های جدید می دهد تا پاسخ های منحصر به فردی برای سوالات خلق کنید.

کتاب بخوانید، از موزه بازدید کنید، به موسیقی مورد علاقه خود گوش دهید یا در یک بحث جالب با یک دوست وارد شوید. هر تکنیک یا استراتژی که برای شما بهترین است را به کار ببرید.

موارد جایگزین را در نظر بگیرید

هنگامی که به مسئله ای برخوردید، از سوال ” چه می شود اگر …” استفاده کنید تا هر مورد امکان پذیری را در نظر بگیرید. اگر یک رویکرد یا روش خاص را اتخاذ کنید، نتیجه چه خواهد بود ؟

با نگاه کردن به این گزینه ها از قبل، بهتر می توانید راه حل های خلاقانه برای حل مشکلات ایجاد کنید.

از تکنیک “گلوله برف” استفاده کنید

آیا تا کنون توجه کرده اید که چگونه یک ایده عالی شما را مستقیما به سمت ایده دیگر هدایت می کند؟ شما می توانید از تکنیک “گلوله برف” جهت تولید ایده برای پروژه تان بهره مند شوید.

اگر این ایده برای کار فعلی شما مناسب نبود، آن را کنار بگذارید تا برای پروژه های بعدی در آینده از آنها استفاده کنید.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loader

لطفا شکیبا باشید ...