میخواهم با اختلال خود بیمار انگاریربیشتر اشنا شوم و بدانم چه علائم و تظاهراتی دارد ممنون میشم راهنمایی کنید
مبتلایان به این بیماری روانی یعنی اختلال اضطراب بیماری یا همان اختلال خود بیمار انگاری همیشه نگران هستند که مبادا به بیماری خطرناکی ابتلا داشته باشند یا در آینده به بیماری خطرناکی مبتلا شوند. شاید در آنها هیچ علائم بیماری وجود نداشته ؛ اما شخص حالت هایی که برای بدن طبیعی است یا علامت هایی که به صورت جزئی هستند را نشانه بیماریهای خطرناک فرض میکند به گونه ای که اگر آزمایشهای پزشکی هم هیج مشکل خاصی را برای او نشان ندهند، باز همواره نگران است که مبادا بیمار باشد. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا با درمان اختلال خود بیمار انگاری بیشتر آشنایی پیدا کنیم.
اختلال خود بیمار انگاری بیماری است که به صورت بلندمدت با شدت نوسانی است. شدت این بیماری اغلب با افزایش پیدا کردن سن یا بر اثر استرس های مداوم زیاد میشود. توصیه ما به شما این است که اگر نشانه های این بیماری را در خود مشاهده کردید حتما به مشاور مراجعه کنید . مشاوران کلینیک روان آرام می توانند در این در کنار شما باشند.
مشاوره روانشناسی و گاهی مصرف دارو در بهبود این اختلال بسیار موثر هستند. افرادی که به اختلال خود بیمار انگاری مبتلا هستند، از بابت سلامتیشان بهشدت نگران هستنتد و همیشه اضطراب دارند و با پیدایش هرگونه علائم کوچک، برای مثال مقدار کمی خستگی و پرش عضلات، این فکر را با خود میکنند که که این علائم حتما از بیماری بسیار خطرناکی خبر میدهند.
علائم جسمیِ احساس شده شاید بهقدری کوچک باشند که هیچ دخالتی در زندگی روزمره شخص ایجاد نکنند؛ اما همین نا آرامی و اضطراب برای سلب آرامش خود بیمارانگار کافی است.
شخص خود بیمار انگار همیشه از احتمال مبتلا شدن به بیماری های مختلف در ترس و اضطراب است و حتی حالت های طبیعی بدن (مثلا دل درد) یا علائم کوچک (مثلا یک جوش پوستیِ بیاهمیت) را نشانه مبتلا شدن به بیماری ای جدی تلقی میکند. ازجمله دیگر علائم اختلال خود بیمارانگاری میتوان موارد زیر را نام برد:
اگر هر یک از این علائم بیماری را در خود مشاهده کردید پیشنهاد ما به شما این است که در اسرع وقت به یک مشاور مراجعه کنید . مشاوران و متخصصین روان آرام هم می توانند در این امر به شما کمک کنند.
علل دقیق این اختلال اضطراب بیماری هنوز به طور کامل کشف نشده است؛ اما برخی عواملی که میتوانند در شروع بیماری و اختلال خود بیمار انگاری نقش داشته باشند، عبارتاند از:
باورهای فرد: فردی که به این اختلال مبتلا شده است هر حالتِ ناراحتکننده یا غیرمعمولی را که در بدنش احساس میکند، به بیماری جدی نسبت میدهد و بهدنبال عواملی میگردد که بیماربودنش را با آن اثبات کند.
خانواده ی فرد : شخصی که در خانوادهای بزرگ شده است که همیشه بیش از اندازه نگران سلامتی خودشان یا او بودهاند، بعید نیست که دچار اختلال خود بیمار انگاری شود.
تجربههای گذشته: اگر فردی در گذشته خود مثلا دوران خردسالی تجربه مبتلا شدن به بیماری جدی را پشت سر گذاشته باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که بر اثر علائم جسمی فورا دچار اضطراب شود.
اختلال خود بیمار انگاری اصولا در شروع یا اواسط بزرگسالی شروع میشود و امکان دارد با افزایش سن فرد بیشتر شود. این اختلال در افراد پیرتر بیشتر اوقات به ترس از از بین رفتن حافظه برمیگردد.
ریسک فاکتورهای اختلال اضطراب بیماری را میتوان در موارد زیر بیان کرد
تشخیص دادن اختلال خود بیمار انگاری از راه معاینه بالینی و هر آزمایشی که پزشکِ شخص بیمار صلاح ببیند که باید صورت گیرد. پزشک معالج بیمار بنا به تشخیصی که میدهد، شاید صلاح ببیند که بیمار را به روانپزشک یا روانشناس ارجاع دهد. پس با توجه به این موضوع، به احتمال زیاد لازم است که در مورد مسئله هایی مثل علامت ها، استرسها، سابقه خانوادگی و ترسها و نگرانیهای بیمار صحبت شود و بیمار به پزشک معالج کاملا موضوعات مختلف را توضیح دهد و بگوید که همه این موارد به چه صورت بر زندگی روزانه فرد اثر گذاشتهاند. به احتمال زیاد بیمار باید یک پرسشنامه هم برای خودارزیابی روانشناسی تکمیل کند. شاید پزشک عمومی معالج درباره سابقه مصرف مواد مخدر هم یکسری سوال مطرح کند.
با این روش هایی که در بالا گفته شد، معلوم میشود که آیا مشکل بیمار در مجموعه اختلالاتی مثل اختلال علائم جسمی است یا اختلال اضطراب فراگیر میباشد. در اختلال علائم جسمی که یکی از اختلالاتِ در ارتباط با اختلال اضطراب بیماری است شکایت شخص بیشتر به خاطر وجود علائم جسمیِ ناراحتکنندهای ازجمله درد و سرگیجه است تا نگرانی درباره ابتلا به بیماریهای خطرناک دیگر.
در افراد مبتلا به خود بیمار انگاری ، تلاش این است که بیمار بتواند بر استرسی که دارد غلبه کند و به زندگی روزمره خودش برگردد. رواندرمانی یا همان صحبتدرمانی از جمله روش های مؤثر برای درمان خود بیمار انگاری است . گاهی هم مصرف دارو میتواند فرد را در درمان شدن کمک کند.
بعضی وقت ها بعضی از علائم جسمی از پریشان حالی و احساس استرس سلامتی ناشی میشوند. به همین جهت، روان درمانی به خصوص رفتار درمانیِ شناختی میتواند روش درمان تاثیر گذاری باشد. رفتاردرمانیِ شناختی به فرد در یادگیری مهارتهای مدیریت استرس بیماری کمک شایانی کند. شخص با این روش ها درمانی یاد میگیرد نگرانیهای خود را کاهش دهد. اما دقت کنید که این روش ها تنها برای افرادی که نشانه های ضعیفی از این اختلال را دارند کارساز است.
داروهایی که ضدافسردگی هستند از جمله بازدارندههای انتخابیِ جذب سروتونین میتوانند در درمان اختلال اضطراب بیماری تاثیر بسزایی دارند. استفاده از داروهای درمان خلق و خوی بد و سایر اختلالات اضطرابی هم در صورت وجود داشتن مشکلات خُلقی و اضطرابی بدون تاثیر نیستند. این نکته شایان ذکر است که استفاده خودسرانه هیچ دارویی توصیه نمیشود و بهتر است که راجع به عوارض جانبی داروهای تجویزی حتما با پزشک معالج مشورت کنید.
اگر مبتلا به خود بیمار انگاری هستید و این اختلال در شما بسیار ضعیف است، شما میتوانید با روش خودمراقبتی به روند درمانتان کمک کنید. دقت کنید که درصورتی که اختلال شما یا اطرافیانتان شدید تر است این راهکارها پاسخگو نیست و حتما بایستی از کمک روانشناس بهره بگیرید.
از جمله این راهکارها را برای شما بیان میکنیم:
هنوز کاملا معلوم نیست که دقیقا چگونه میتوان از ابتلا به اختلال خود بیمار انگاری پیشگیری کرد؛ اما توصیههای زیر شاید بتواند به شما در این راه کمک کند:
پیشنهاد ما به شما این است که اگر مشکلات استرسی دارید، حتما به روانشناس مراجعه کنید که در این باره مشاوران کلینیک روان آرام میتوانند شما را کمک کنند تا بتوانید جلوی وخیم تر شدن علائمتان را بگیرید و کیفیت زندگی روزمرهتان را بهبود دهید.
تلاش کنید بفهمید که چه زمان هایی بیشتر احساس استرس و اضطراب به سراغتان می آید و باعث نا آرامی شما میشود و واکنشی که بدن شما نسبت به این استرس ها نشان میدهد چیست. انجام تمرینات مدیریت اضطراب و یادگرفتن تکنیکهای آرامش هم به شما کمک فراوانی میکند.
این نکته را هیشه یادتان باشد که هیچ گاه روند درمانتان را نیمهکاره رها نکنید تا از احتمال بازگشت بیماری و وخیمترشدن علائمتان کاسته شود.
آیا رجوع به روانشناس الزامی است؟
در پاسخ به این سوال باید بگویم بله ،از آنجا که شاید علامت های موجود به مشکلات سلامتی ارتباط داشته باشند، پس حتما معاینه پزشک الزامی است؛ اما اگر تشخیص پزشک اختلال خود بیمار انگاری باشد، شما را به متخصص سلامت روان ارجاع میدهد.
چطور برای مراجعه به رونشناس آماده شوید؟
قبل تر هم گفتیم که پزشکِ معالج شاید صلاح کار را در این ببیند که به روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنید.پس بهطور کلی، برای مراجعه به پزشک اطلاعات زیر را در ذهنتان مرور کنید:
بهتر این است که یکی از اعضای خانواده تان یا دوستانتان را هم در صورت تمایل با خودتان ببرید تا اگر از موارد بالا چیزی را فراموش کردید در یادآوری اطلاعات به شما کمککند.
https://ravanaramclinic.com/%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%84%D8%A7%D9%84-%D8%AE%D9%88%D8%AF-%D8%A8%DB%8C%D9%85%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D9%86%DA%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C/
لطفا شکیبا باشید ...