میخواهم بدانم قرص اورژانسی یا به عبارتی لوونوژسترول چیست و چه محدودیت هایی دارد ممنون میشم راهنمایی بکنید
لوونورژسترل چیست؟
قرص اورژانسی جهت جلوگیری از حاملگی، در خانم هایی که ارتباط جنسی بدون جلوگیری داشته اند یا به روش جلوگیری خود اطمینان نداشته اند ،مورد استفاده قرار می گیرد.
طبق مطالعات چنانچه این دارو در ۷۲ ساعت نخست پس از برقراری ارتباط جنسی مصرف گردد، می تواند از بارداری جلوگیری نماید و در این مدت زمانی، هر چه زودتر مصرف شود، احتمال موفقیت در جلوگیری از بارداری بیشتر است. در نتیجه هر چه سریعتر مصرف گردد احتمال بروز نتایج مطلوب افزایش می یابد.
قرص اورژانسی جلوگیری از بارداری برای خانم هایی که به صورت مداوم از روشهای جلوگیری استفاده می نمایند، اما دچار اختلال یا هر گونه مشکل در روش اصلی جلوگیری خود گردیده اند (مانند فراموش کردن مصرف قرص) قابل استفاده است.
قرص اورژانسی حاوی داروی لوونورژسترل میباشد که با مهار ترشح هورمونهای زنانه، موجب توقف و یا به تاخیر انداختن تخمک گذاری می گردد و بدین ترتیب از وقوع بارداری جلوگیری می نماید.
با وجود اثرات جلوگیری کننده ی قرص اورژانسی، مصرف مداوم آن نمی تواند روش جلوگیری مناسبی برای طولانی مدت باشد.
لوونورژسترول را می توانید بدون نسخه از داروخانه تهیه نمایید. این دارو به دو صورت موجود می باشد: بسته ی ۲ عددی که هر قرص حاوی ٠.٧۵میلی گرم دارو می باشد و بسته ی یک عددی که حاوی یک قرص ١.۵ میلی گرمی می باشد.
مصرف این دارو حداکثر تا ۷۲ ساعت پس از رابطه ی جنسی موثر واقع میشود.
پیش از شروع مصرف لوونورژسترول
-در صورتی که در زمان مصرف، باردار یا شیرده می باشید، پزشک را در جریان قرار دهید.
-در صورت سابقه ی اختلالات کبدی، پزشکتان را مطلع نمایید.
-چنانچه مبتلا به آسم شدید می باشید، پزشک را در جریان قرار دهید.
-در صورتی که سابقه ی بارداری خارج رحمی داشته اید، حتماً پزشک را در جریان قرار دهید.
-در صورت ابتلا به اختلال خونی پورفیری، اختلالات گوارشی مانند بیماری کرون و سندرم سوجذب و هر بیماری دیگر پزشک را در جریان قرار دهید.
-سابقه ی حساسیت به این دارو یا داروهای مشابه آن را به پزشک اطلاع دهید.
-بسیار مهم است که لیست کلیه ی داروهای مصرفی خود را در اختیار داروساز قرار دهید. زیرا مصرف همزمان قرص اورژانسی، با برخی داروها موجب کاهش اثر بخشی قرص اورژانسی و شکست جلوگیری از بارداری می گردد.
-داروهای ضد صرع و تشنج، آنتی بیوتیک هایی همچون ریفامپیسین و ریفابوتین، داروهای گیاهی و مکمل های ضد افسردگی که حاوی St John's wort می باشند، برخی داروهای درمان کننده ی ایدز و برخی داروهای ضد اسید معده و سوء هاضمه از این دسته می باشند.
-سابقه ی هرگونه اختلال قلبی عروقی و مشکل در انعقاد خون را به پزشک اطلاع دهید.
-چنانچه سابقه ی ابتلا به سرطان در رحم یا پستان را دارید، حتماً پزشک را در جریان قرار دهید.
-چنانچه عمل جراحی انجام داده اید( یا قرار است انجام دهید)که نیاز به استراحت طولانی مدت دارد، حتماً به پزشک اطلاع دهید.
نحوه ی صحیح مصرف لوونورژسترول
-چنانچه بار اول است که از قرص اورژانسی استفاده مینمایید، پیش از شروع مصرف برگه ی حاوی اطلاعات دارویی موجود در بسته را حتماً بخوانید.
-در صورتی که بسته ی دارو حاوی یک قرص ١.۵ میلی گرمی بود، آن را هرچه زودتر به صورت کامل میل کنید. بهترین زمان مصرف این دارو در ۱۲ ساعت نخست پس از برقراری رابطه ی جنسی می باشد. مصرف دارو پس از ۷۲ ساعت از برقراری رابطه جنسی، اثرات مشخصی ندارد و توصیه نمی شود.
-مصرف این دارو با غذا تداخلی ندارد و میتوانید آن را هر زمانی از شبانه روز، قبل یا پس از غذا، مصرف نمایید. با این حال جهت پیشگیری از تهوع، بهتر است آن را پس از یک میان وعده ی سبک مصرف کنید. در صورت بروز استفراغ در دو ساعت ابتدایی مصرف نیاز است مجدداً قرص را مصرف نمایید.
-چنانچه قبلاً این دارو را مصرف نموده اید و دچار تهوع شده اید، بهتر است از قرص های دو عددی استفاده نمایید به صورت یک قرص ٠.٧۵ را بلافاصله مصرف نموده و قرص بعدی را ۱۲ ساعت بعد مصرف نمایید.
-در برخی افراد (به خصوص افرادی که داروهایی مصرف می نمایند که باعث کاهش اثرگذاری لوونورژسترول میشوند) پزشک مصرف دو قرص ١.۵میلی گرم همزمان تجویز می نماید.
توصیه ها
-مصرف قرص اورژانسی جلوگیری، فقط برای مواقع ضروری توصیه میشود.نمیتوان آن را مانند قرصهای جلوگیری ماهیانه به صورت مداوم مصرف نمود.
لذا از مصرف لوونورژسترول بیشتر از یک بار در یک دوره قاعدگی خودداری نمایید.
-مصرف قرص اورژانسی به پیشگیری از وقوع بارداری در ادامه دوره ی ماهیانه ی شما کمکی نمی نماید. لذا روش جلوگیری روتین خود را به صورت منظم ادامه دهید. و از یک روش ثانویه پیشگیری تا پایان دوره ی قاعدگی خود، جهت اطمینان بیشتر استفاده نمایید.
-خونریزی ماهیانه پس از مصرف این دارو ممکن است چند روز زودتر یا دیرتر آغاز شود. در صورتی که شروع دوران قاعدگی بیشتر از ۵ الی ۷ روز به تأخیر افتاد یا همراه با خونریزی غیر معمول بود، به پزشک مراجعه نمایید. با وجود مصرف این قرص، درصدی احتمال بارداری وجود دارد و انجام تست بارداری توصیه میشود.
-در صورت احساس هرگونه درد در قسمت های پایینی شکم یا هر گونه خونریزی غیر طبیعی در هفتههای بعد از مصرف این دارو، به پزشک مراجعه کنید.
این علائم میتواند نشاندهنده ی بارداری خارج رحمی باشد. با وجود اینکه احتمال وقوع این مشکل کم است با این حال با اقدام سریع می توان از بروز عواقب آن جلوگیری نمود.
-مصرف قرص های ضد بارداری اورژانسی از شما در برابر ابتلا به بیماریهای مقاربتی و عفونتها محافظت نمی نماید. لذا در این موارد حتماً با پزشک یا داروساز خود مشورت نمایید.
عوارض ناخواسته ی دارویی لوونورژسترل
-در صورت احساس تهوع یا استفراغ، چنانچه در ٢ ساعت نخست پس از مصرف قرص، استفراغ رخ دهد، لازم است مجدداً قرص را در اسرع وقت مصرف نمایید.
-جهت کاهش احتمال وقوع تهوع، قرص را با یک وعده غذای سبک میل کنید.
-در صورت مشاهده ی خونریزی غیر معمول، پیش از شروع دوره ی ماهیانه ی جدید، خونریزی شدید یا خیلی خفیف دوره ی ماهیانه ی بعدی و یا به تاخیر افتادن شروع دوره ی ماهیانه بیشتر از ۵ الی ۷ روز ،پزشک در جریان قرار دهید.
-در صورت بروز درد زیر شکم شدید و ادامه دار به پزشک مراجعه کنید.
-احساس خستگی و سرگیجه، سردرد، حساس شدن پستان ها، اسهال، کمر درد و تغییرات خلقی می توانند از عوارض این دارو باشند که به مرور زمان طی چند روز برطرف می گردند.
لوونورژسترل براي جلوگيري از بارداري مصرف مي شود.
اين دارو با جلوگيري از ترشح گونادوتروپين ها از هيپوفيز قدامي تخمك گذاري و بلوغ فوليكولي را مهار مي كند. لوونورژسترل همچنين با چسبندگي مخاط گردن رحم و ايجاد تغيير در اندومتر مانع باروري و لانه گزيني مي گردد.
اين دارو از راه خوراكي به خوبي جذب مي شود، در كبد متابوليزه شده و از راه ادار دفعي مي شود.در شكل كاشتني، آزاد شدن اوليه دارو از كپسول هاي كاشته شده در زير جلد، به ميزان 80 ميكروگرم در 24 ساعت مي باشد كه ظرف 18-6 ماه به ميزان تقريباً ثابت 30 ميكروگرم در 24 ساعت رسيده و تا 5 سال در همين حد باقي مي ماند.
در صورت بارداري، خونريزي تشخيص داده نشده واژن، بيماري شديد شرياني، آدنوماي كبدي، پورفيري، بعد از برداشتن مول هيدراتي فرم ( تا زماني كه ميزان گونادوتروپين هاي پلاسما و ادرار به حد طبيعي برگردد)، سرطان پستان و دستگاه تناسلي نبايد مصرف شود.
عوارض شایع (%10<):
سیستم اعصاب مرکزی: خستگی
غدد درون ریز و متابولیسم: خونریزی شدید و طولانی قاعدگی
گوارشی: تهوع، درد شکمی
عوارض نسبتا شایع (%10-1):
سیستم اعصاب مرکزی: سرگیجه، سردرد
غدد درون ریز و متابولیسم: سرکوب قاعدگی
ادراری تناسلی: حساسیت به لمس در پستان ها
*مشخصات کلی تداخلات:
- سوبسترای CYP3A4
- تحت تأثیر تأخیر در تخلیه معده
- اتصال به عامل انکپسوله کننده
- آگونیست پروژسترون
تداخلات رده X (پرهیز):
انکورافنیب، گریزئوفولوین، ایکسازومیب، پکسیدارتینیب، ترانگزامیک اسید، یولیپریستال
کاهش اثرات داروها توسط لوونورژسترل:
داروهای ضد انعقاد، داروهای ضد دیابت، فوس آمپرناویر، یولیپریستال، آنتاگونیست ویتامین کا
کاهش اثرات لوونورژسترل توسط داروها:
آسیترتین، اپرپیتانت، آرتمتر، باربیتورات ها، بکساروتن (سیستمیک)، عوامل کمپلکس ساز اسیدهای صفراوی، بوسنتان، بریگاتینیب، کاربامازپین، سنوبامات، کلادریبین، کلوبازام، القاکنندههای متوسط و قوی CYP3A4، دابرافنیب، داروناویر، دفراسیروکس، افاویرنز، انکورافنیب، انزالوتامید، اردافیتینیب، اسلیکاربازپین، اکسناتید، فلبامات، فوس آمپرناویر، فوس اپرپیتانت، فوس فنیتوئین، گریزئوفولوین، ایووسیدنیب، ایکسازومیب، لاموتریژین، لزینوراد، لیکسیسناتید، لوپیناویر، لوماکافتور و ایواکافتور، مترلپتین، میفپریستون، میتوتان، مایکوفنولات، نلفیناویر، نینتدانیب، اوکتروتید، اکسکاربازپین، پرامپانل، پکسیدارتینیب، فنیتوئین، پیتولیسانت، پریمیدون، مشتقات رتینوئیک اسید، مشتقات ریفامایسین، ساکوئیناویر، ساریلومب، سیلتوکسیمب، گیاه علف چای، سوگامادکس، تازمتوستات، تتراهیدروکانابینول و کانابیدیول، توسیلیزومب، توپیرامات، یولیپریستال
افزایش اثرات داروها توسط لوونورژسترل:
مهارکنندههای C1، الکساکافتور/ تزاکافتور/ ایواکافتور، فلیبانسرین، پومالیدومید، سلژلین، تالیدومید، ترانگزامیک اسید، تریازولام، وریکونازول
افزایش اثرات لوونورژسترل توسط داروها:
آتازاناویر، کارفیلزومیب، کوبیسیستات، گیاهان (با خاصیت پروژسترونی)، لوپیناویر، مترلپتین، میفپریستون، تیپراناویر، وریکونازول
تداخل با غذا:
ذکر نشده است.
1. در صورت ابتلاي بيمار به بيماري قلبي، سابقه بارداري نابجا، سندرم هاي سوءجذب، كيست هاي فعل تخمداني، بيماري فعال كبدي، يرقان انسدادي عود كننده و يا سابقه يرقان در دوران بارداري، دارو با احتياط مصرف شود.
2. دو تا سه سال پس از كاشتن كپسول هاي حاوي دارو در زير جلد، اثر بخشي آن كاهش و احتمال آبستني افزايش مي يابد.
1. در صورت مصرف همزمان اين دارو با ريفامپين، حتماً بايد از يك روش ديگر جلوگيري از بارداري نيز استفاده نمود.
2. با اينكه اين فرآورده نسبت به قرص هاي تركيبي، اثر بخشي كمتري در جلوگيري از بارداري دارد، اما در زنان ميانسال، افراد سيگاري، افراد مبتلا به زيادي فشار خون، بيماري هاي دريچه اي قلب، ديابت يا ميگرن سودمندتر از قرص هاي تركيبي مي باشند.
3. در صورت استفاده قبلي از قرص هاي تركيبي جلوگيري از بارداري، بايد بلافاصله بعد از قطع مصرف فرآورده تركيبي، مصرف لوونورژسترول شروع شود تا مانع بارداري شود.
4. براي جلوگيري از بارداري پس از زايمان، سه هفته پس از زايمان بايد مصرف اين دارو شروع شود.
5. قرص ها بايد هر روز در يك زمان معين مصرف شوند. در صورتي كه مصرف يك قرص در ساعت معين فراموش شد، به محض به ياد آوردن بايد مصرف شود و قرص هاي بعدي طبق روال معمول مصرف شوند اما اگر مصرف قرص بيشتر از 3 ساعت به تأخير افتاد، علاوه بر خوردن قرص هاي بعدي، از آن روز به مدت يك هفته از يك روش ديگر جلوگيري از بارداري نيز استفاده شود.
6. استفراغ و اسهال شديد در جذب شكل خوراكي اين دارو اختلال ايجاد مي كنند و اثربخشي آن را كاهش مي دهند. به همين دليل طي استفراغ و اسهال شديد و تا يك هفته پس از قطع آن بايد از يك روش ديگر جلوگيري از بارداري نيز استفاده شود.
7. طي دوره مصرف اين دارو، فشار خون فرد بايد دائماً كنترل شود.
8. در مورد فرآورده هاي كاشتني، 5 سال پس از كاشتن كپسولها در زير جلد، بايد آنها را به روش جراحي ساده از زير جلد برداشت.
https://www.darooyab.ir/G-3293/Levonorgestrel
لطفا شکیبا باشید ...